Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vyrazí vám dych. Geniálna priateľka je exkurziou do tvrdej minulosti

HBO ešte v novembri predstavilo seriál, ktorý sa vymyká doterajším zabehnutým komerčným štandardom. Geniálna priateľka je ukážkou lokálnej talianskej produkcie a rozširuje tak ponuku o menšinový žáner, ktorý sa núka ako alternatíva pre tých, ktorí neholdujú blockbusterom a seriálovým hitom.

13.12.2018 07:00
geniálna priateľka, Foto:
Seriál Geniálna priateľka sa vráti aj s druhou sériou. Cesta Eleny a Lily sa nekončí.
debata (1)

Seriál je adaptáciou knižného hitu z pera Eleny Ferrante, ktorá sa vyznačuje vo svojich dielach veľkou autenticitou vykreslenia nielen charakterov, ale aj prostredia a vtiahne tak čitateľa priamo do deja. Či sa to darí aj na obrazovkách je otázne. Prvá séria má všetko potrebné, čo je obsiahnuté v knihe, neraz však nelichotivo naráža na vláčne tempo. Vzhľadom na to, že nové epizódy sú v pôvodnom znení a našinec sa musí mimoriadne sústrediť na titulky, veľmi skoro mu začnú unikať pointy a v pokojnejších pasážach sa zas bude nudiť.

Geniálna priateľka je špecifické dielo a nie je určená pre väčšinového diváka. Ak však podľahne tejto historickej dráme, určite neoľutuje. Už len kvôli neopakovateľnému talianskemu temperamentu a najmä ukážke čias nedávno minulých, keď pomery v spoločnosti boli diametrálne odlišné, ako ich pozná moderná spoločnosť. Naši rodičia alebo prastarí rodičia však majú tieto časy iste v živej pamäti.

Hlavný príbeh je o neopakovateľnom priateľstve dvoch malých dievčat – Eleny a Lilo. Obe navštevujú rovnakú školu, obe sú mimoriadne nadané, no pochádzajú z odlišných sociálnych vrstiev. Kým Elena môže vďaka bystrému mysleniu navštevovať dobré školy, Lila sa musí uspokojiť iba s povinným vzdelaním. Divák sleduje ich cestu od prvej triedy, keď sa začínajú prejavovať ich nadpriemerné intelekty, to všetko sa deje na pozadí súčasnosti. Keď už postaršia Elena píše knihu o svojom priateľstve a hľadá sa odpoveď na otázku, kam zmizla Lila?

Dej je zasadený do 50-tych rokov minulého storočia, keď režim nasilu natlačil na novovybudované šedé sídliská rôzne sociálne skupiny ľudí. Bohatí, chudobní, pekní, škaredí, zruční aj neschopní. Všetci musia žiť v izolovanom priestore a snahou je, aby nikto netrčal z davu. V zmysle tohto hesla bok po boku žijú manželia, deti, priatelia. Je cítiť nekonečná frustrácia dospelých z ich neúspešných životov a to prenáša aj na deti. Symbolom je prísna výchova, fyzické tresty, vzdelanie pre mladé dievčatá je priam urážkou. Dievča má vedieť čítať a písať a chystať sa na úlohu ženy a myšlienky na rozvoj intelektu sú trestuhodné.

Elena a Lila žijú v tomto šedom panoptiku a ako roky ubiehajú riešia problémy príslušné svojmu veku. Detské nádeje sa postupne rozplývajú, prichádza puberta, prvé lásky, prvé vzdory voči systému, voči rodičom a prirodzená túžba po zmene. Budovania nových vzťahov, nových dynamík medzi rodinami, zotrieť sociálne rozdiely a natrvalo etablovať toleranciu. To však nie je pochuti každému. Tí, ktorí sa oháňajú bohatstvom by sa neradi dávali do rovnocennej pozície.

Krutý svet, krutá realita

Pozerať Geniálnu priateľku treba pozerať vtedy, ak má na ňu divák čas a je v správnom rozpoložení ponoriť sa svojského sveta, ktorý mu bude cudzí. Pustiť si tento seriál po náročnom dni v práci určite nie je to pravé orechové. Odmenou za trpezlivosť bude pre mladšie ročníky neopakovateľný pohľad do minulosti, keď všetko bolo inak. Teraz si len málokto vie predstaviť, že by v škole stál v pozore, bál sa učiteľov, dostával fyzické tresty. Prípadne, že by s malou dušičkou chodil domov a bál sa rodičov, ktorí naložia dieťaťu ešte viac ako učiteľ v škole.

Aj napriek obrovskému chladu vo vzťahoch, vtedajšie deti si vážili autority a verili v iskričku hrejivej nádeje. Chápali, prečo sú rodičia takí akí sú a mali s nimi svojské zľutovanie, o ktoré však nikto nestál. Platilo heslo, že sa musí poslúchať a názor dieťaťa je irelevantný.

Pre dnešný svet je to priam úplne sci-fi a niečo nemysliteľné. Približne pred šesťdesiatimi rokmi každodenný chleba obyčajných ľudí, keď rodič bol musel „sekať latinu“ v podradnej práci, z ktorej nebolo úniku a snívať o vlastnej realizácii bolo hanbou. Keď sa ich frustrácia prenášala na potomkov a tí museli znášať výlevy zúfalcov, ktorí boli uväznení v malých bytoch a jedinou mierkou správnosti života bolo to, čo o nich povedia susedia.

Z deja sála beznádej, nemilosrdnosť a ťažko sa pozerá. Avšak to je to, čo chce povedať. Núti zamyslieť sa, mať zľutovanie, pochopenie pre všetky postavy, ktoré sú väzňami vlastných životov. Razom sa prichytíte, ako držíte mladým dievčatám palce a veríte, že všetko prekonajú a pritom obdivujete ich pevné puto, ktoré sa nevidí každý deň.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HBO #Elena Ferrante: Geniálna priateľka #Geniálna priateľka #oseriáloch