Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Jediná nádej pre ľudstvo je Mars. Zničí ho rovnako ako Zem?

Televízia National Geographic prináša ďalšiu seriálovú lahôdku a pokračuje v produkcii hranej tvorby. Tentokrát sa diváci pozrú na Mars v druhej sérii rovnomenného seriálu.

16.11.2018 07:00
seriál mars, national geographic, Foto:
Televízia National Geographic nie je len o špičkových dokumentoch, ale aj o hraných seriáloch.
debata (14)

Prvá séria seriálu Mars bola kritikmi označená za pôsobivú, podnetnú a vedecky vernú. Druhá séria s jej nedeľnou premiérou predstaví šesťdielnu minisériu, ktorá pokračuje v pôvodnom koncepte rozprávania príbehu, ten je mixom dokumentu a hraného seriálu. Podľa súčasného diania na Zemi tvorcovia predpovedali budúci vývoj na červenej planéte, preto hlavnou témou je najmä globálne otepľovanie, ktoré postupuje rýchlejšie, ako sa predpokladalo a drasticky mení tvár podnebia na modrej planéte.

Píše sa rok 2042 a najnovšie pokračovanie Marsu nadviaže s päťročným časovým skokom na prvú sériu. Pôvodnej posádke sa podarilo založiť na Marse plnohodnotnú kolóniu. Objavujú sa však ťažkosti s financovaním projektu, ktoré otvárajú dvere súkromnému sektoru.

Konflikty medzi pôvodnou vedecky zameranou posádkou a ťažiarmi komerčných spoločnosti na seba nenechajú dlho čakať. Premiérové epizódy opäť nastolia kontroverzné otázky na zamyslenie. Ako sa človek vyrovná s kontamináciou, chorobami, smrťou, prírodnými katastrofami alebo dokonca aj prvým marťanským dieťaťom? Sme odsúdení opakovať stále rovnaké chyby aj na inej planéte?

V hraných sekciách seriál približuje každodenné záležitosti ako je tehotenstvo, rozchody, nové vzplanutia, choroby, nedostatok energie, zranenia, tréning, obedy a sociálne začlenenie. Tieto obyčajné situácie sa dejú 54,7 miliónov kilometrov od Zeme. Z pôvodného hľadania nových foriem života sa stáva banský prieskum, objavujú sa prírodné katastrofy a na úmrtie nadväzuje narodenie prvého marťanského dieťaťa.

V dokumentárnej rovine sa prelínajú dnešné poznatky a predpokladaná budúcnosť populácie na Marse zviazaná s problematikou súčasného vývoja podnebia na Zemi. Táto otázka zahŕňa udalosti, ktoré v súčasnosti negatívne ovplyvňujú život na našej planéte a mohli by nás trápiť aj v budúcnosti. Vyvstáva otázka či sa staneme medziplanetárnym živočíšnym druhom.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #mars #globálne otepľovanie #National Geographic #oseriáloch