Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Sny o dokonalej americkej medicíne sú preč. Seriálová novinka šokovala

Televízia NBC koncom septembra ponúkla divákom novú lekársku drámu New Amsterdam, ktorá zbúrala doterajšie predstavy o dokonalom systéme. Nový seriál si hneď získal priazeň.

23.10.2018 07:00
new amsterdam, ryan eggold, Foto:
Hlavný hrdina Max Goodwin (v strede) so svojim tímom, ktorý sa snaží zmeniť zastaralý systém.
debata

Lekárske drámy zažívajú nebývalú renesanciu, nie je to inak ani počas tejto sezóny to nie je inak. Do naozaj širokej ponuky týchto seriálov sa úspešne zaradila aj novinka New Amsterdam, ktorá je úplne iná, ako jej konkureční kolegovia. Je veľmi zaujímavé sledovať, ako sú tvorcovia v tomto formáte kreatívni a stále vedia priniesť inú variáciu pomerne obmedzujúcemu formátu.

Aktuálne všetkým týmto kraľuje Klinika Grace (Grey's Anatomy) s 15. sériou, nasleduje Chicago Med, The Good Doctor, The Resident. Každý z týchto seriálov je iný, hoci ústrednou témou sú medicínske zázraky, ľudské osudy, osudy lekárov. New Amsterdam zapadá do tejto mozaiky perfektne. Seriál je pomenovaný podľa newyorskej nemocnice, ktorá má dlhú históriu a bola prvou verejnou nemocnicou v USA.

Podľa toho aj vyzerá. Zabudnite na nablýskané moderné budovy. Do New Amsterdam mieria vo väčšine prípadov obyčajní ľudia, častokrát bez poistenia a „dokonalý“ americký systém im ponúka obmedzenú starostlivosť v nie príliš reprezentatívnych priestoroch a dá sa pokojne povedať, že aj slovenské nemocnice sú na tom ešte dobre.

Tvorcovia poriadne tvrdo zaťali do živého. Nastolili tému zdravotného poistenia, ktoré nie je samozrejmosťou pre bežných Američanov. Ak majú problém, musia čakať hodiny v čakárni a keď sa dostanú do rúk lekára musia brať na zreteľ, že ich zdravie bude stáť majlant, prípadne sa stretnú niekoho, kto sa nikdy nemal stať lekárom.

Nehovoriac o neraz nedostatočných podmienkach pre tých lekárov, ktorí berú svoje povolanie ako poslanie a zachovávajú si pevnú pôdu pod nohami, aj keď nepracujú v špičkovom centre. Dennou realitou je nedostatok materiálu, málo personálu. Podvýživený systém však zabezpečuje štedré odmeny manažmentu a tej časti nemocnice, ktorá zarába. New Amsterdam má aj oddelenia, kde prebieha špičková starostlivosť, tam však bežný smrteľník nemá povolený vstup.

Dlhá história tejto nemocnice nedovoľuje kompetentným „zbaviť sa záťaže a bežných ľudí“ a tak musia tolerovať verejnú časť, ktorú dotuje tá súkromná. Riaditeľom tohto finančného Titanicu nikto nevydrží dlho a preto iba prežíva do momentu, keď na vedúcu pozíciu nastúpi mladý a nadaný lekár Max Goodwin (Ryan Eggold – známy zo seriálu Blacklist). Ten svojimi neortodoxnými rozhodnutiami spraví krátky proces s bujnou byrokraciou, zabetónovanými lekármi, ktorí sú ako pijavice a začína New Amsterdam bude od základov.

Dej je priam strhujúci, každá minúta je využitá naplno, občas je toho až príliš. Objavujú sa rôzne lekárske prípady, do toho je dôraz na sociálnu stránku veci, musia byť zahrnuté osobné životy lekárov, mocenské boje, poukázanie na prehnitý systém, boj tých dobrých lekárov s tými pohodlnými a najmä hlavného hrdinu, ktorému veľa času nezostáva. Jeho horlivosť a nedočkavosť je rýchlo vysvetlená. Max má rakovinu a verí, že sa ju porazí a najmä utají pred tehotnou ženou. Pre prípad, keby rakovina vyhrala, musí za sebou nechať živý odkaz svojho pôsobenia.

Vyzerá to tak, že sa zrodil ďalší seriálový hit. Karta ide práve NBC, ktorá má pod krídlami aj najsledovanejšiu novinku tejto sezóny – Manifest, teraz sa pridáva aj New Amsterdam. Ten sa uviedol s viac ako 8 miliónovou sledovanosťou a doteraz odvysielané epizódy klesli len minimálne. Stačili len tri odvysielané časti a NBC prehodnotila svoje plány s týmto seriálom. K pôvodne objednaným trinástim častiam si doobjednala ďalších deväť a tak New Amsterdam získal expresne plnohodnotnú 22-dielnu prvú sériu ako prvá novinka spomedzi všetkých televízií a je ašpirantom na skorú objednávku aj na druhú sériu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #New Amsterdam #Ryan Eggold