Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nadprirodzený seriál nemusí byť len o klišé. Čas čarodejníc prekvapil!

Kvalitné seriály neprichádzajú iba spoza Atlantiku, ale sú záležitosťou aj Európy. Britská televízia Sky One zodpovedná aj za minuloročný hit o starovekej Británii, tento rok priniesla plnohodnotnú nadprirodzenú drámu Čas čarodejníc (A Discovery of Witches), ktorá je v našich končinách dostupná vďaka HBO.

05.10.2018 07:00
čas čarodejníc, discovery of witches, Foto:
Čas čarodejníc prekvapuje svojim realistickým spracovaním, ktoré sa vymyká zabehnutým štandardom tohto žánru.
debata

Diváci by mohli veľmi rýchlo nadobudnúť pocit, že pôjde o ďalšie Upírske denníky, no opak je pravdou. Britom sa podarilo spracovať knižnú predlohu z pera Deborah Harknessovej úplne iným spôsobom a posunuli tento žáner tým správnym smerom.

Samozrejme, nechýbajú upíri, čarodejnice, dávne mytológie, odveký súboj dobra a zla, ale tvorcovia vysunuli tradičné poňatie tohto žánru do realistického spracovania bez zbytočných prikrášlení a razom sa Čas čarodejníc môže stať spoločníkom aj pre tých, ktorí inak nadprirodzené seriály obchádzajú oblúkom.

Už prvé minúty pilotnej epizódy vymedzili štýl, v akom sa bude niesť celá atmosféra. Svet patrí ľuďom, mágia a všetko s ňou spojené je v úzadí. Novovek nepraje nadprirodzeným silám a všetky bytosti sa musia skrývať a tajiť svoj pôvod. Najväčším strašiakom by bolo odhalenie. Preto sú všetci plne etablovaní vo väčšinovej spoločnosti, sú vzdelaní, majú priateľov a nikto netuší, kým sú.

Diváci sa nedočkajú klasickým klišé, keď pri splne mesiaca sa hrdinovia menia na vlkolakov, tí dokonca v tomto svete ani neexistujú. Upíri nečíhajú v tieňoch, aby vysali obeti aj poslednú kvapku krvi a čarodejnice nelietajú na metlách a nemajú bradavice na nose a čiernych kocúrov na ramene. Všetko sú zdanlivo normálne osoby, len s tajomstvom, ktoré sa snažia ututlať. Mocenské a nenávistné boje sa odohrávajú v „podsvetí“, v tieňoch, ktoré ľudské oko prehliada a pritom má všetko na dosah.

Osviežejúce spracovanie

Základné piliere deja sú poňaté veľmi prefíkane, moderne a najmä ambiciózne, čo sa v poslednom v tomto období z tohto žánru vytratilo. Dej nenarúšajú klasické pátosy a klišé, divák razom objavuje úplne nové súvislosti a zistí, že ho dej úplne prirodzene zaujal. Vidí ako upír sa pohybuje po slnečnom svetle, chodí do kostola, čarodejnice sú vzdelané ženy, ktoré svoje vedomosti odovzdávajú študentom ďalej a celé je to korunované skvelými Oxfordskými exteriérmi. Stredoveké uličky dodávajú skvelý kontrast s novým realistickým spracovaním, ktoré spolu neuveriteľne dobre spolunažíva.

Pilotná epizóda svojou pointou odštartovala dávny súboj medzi upírmi a čarodejnicami, pretože nočné príšery sú ich produktom, omylom, ktorého sa pred tisícročiami dopustili a ich prekliatie ich stále prenasleduje a márne sa ho snažia napraviť. Kľúčom k zničeniu upírov je magická kniha, ktorá má však vlastnú vôľu a skrýva sa. Vyberie si čarodejnicu a historičku Dianu Bishop (Teresa Palmer), ktorú si označí. Diana je bytostne vydesená z udalostí, ktoré sa jej začínajú diať, pretože svoje schopnosti naplno neovláda a odmieta ich používať. Do toho vstúpi upír a lekár Matthew Clairmont (Matthew Goode), ktorý ponúkne Dianu pomoc, lenže nebude úplne nezištná. Oba znepriatelené tábory pátrajú po tajomnej knihe, každý s vlastným úmyslom.

Úvod nie je vôbec preplnený zápletkami, tvorcovia veľmi dobre rozvrhli jednotlivé príbehy do celej epizódy, pričom sa len načrtli a lákajú na ďalšie sledovanie. Najzásadnejšia hnacia sila seriálu je fakt, že nadprirodzené bytosti pomaly vymierajú, vzhľadom nato, že popierajú v sebe svoje schopnosti. Ďalšie a ďalšie generácie majú iný genofond, ktorý sa viac podobá len ľuďom.

Hlavná dvojica je odľahčená od klasického klišé so vzájomnou náklonnosťou, vôbec nie je jasné, či nakoniec čarodejnica a upír skončia v spoločnom náručí, čo je len dobre. Pritom sa dá predpokladať, že vzájomnú príťažlivosť pretavia do zakázanej lásky, je pútavé sledovať, ako sa tieto dve bytosti zbližujú len na základe toho, že upír je ňou bytostne posadnutý a chce jej krv. Vedľajších postáv je niekoľko a v pilotnej epizóde sa mihli len niekoľkokrát a prirodzene je všetkým jasné, že v ďalších epizódach zohrajú väčšiu úlohu a rozbehne sa kolotoč podrazov, zrád priateľov a nepriateľov len v snahe konečne dôjsť k vzájomnej konfrontácii druhov.

Aj pre (ne)fanúšikov

Dej šliape ako hodinky, atmosféra je neopakovateľná, skvelá. Do noty hrajú aj malé detaily o tom, ako čarodejnice nevedia ovládať svoje schopnosti alebo aj to, keď upírovi z nejasného dôvodu zlyhá premena svojho priateľa na upíra, len aby sa vyhol smrti.

Čas čarodejníc ponúka priehrštie pomyselných darčekov pre klasických fanúšikov tohto žánru, prekvapuje spracovaním a zároveň sledovanie prežijú aj tí, ktorí k tomuto žánru pričuchnú po prvýkrát. Našincov najviac potešia neznáme tváre hercov a britská angličtina ako alternatíva voči americkým seriálom. Je paradoxné, že tento svieži vietor do spracovania priniesla britská produkcia a nie americká veľmoc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HBO #oseriáloch #A Discovery of Witches