Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Klinika Grace má nástupcu, o ktorom sa málo hovorí a treba ho vidieť!

Lekársku drámu Klinika Grace netreba predstavovať. Tento rok vstúpi už do neuveriteľného pätnásteho roku vysielania. Slovenskí diváci, žiaľ, vďaka rezignácií televízií videli naposledy šiestu sériu a doteraz sú ukrátení o jeden z najlepších seriálov súčasnosti, ktorý ani po rokoch nestráca "drive".

14.09.2018 07:00
station 19, Foto:
Obsadenie seriálu (zľava herci): Jay Hadden, Barrett Doss, Greg Damon, Miguel Sandoval, Danielle Savre, Jaina Lee Ortiz, Okieriete Onaodowan.
debata

Tento rok na jar dostal seriál svoj ďalší spin-off seriál s názvom Station 19, ktorý sa zameral na hasičov zo Seattlu. Prvá séria mala len desať epizód, aby si tvorcovia otestovali chuť divákov po ďalšej dávke drámy, ale aj prepletených vzťahov a najmä sa zoznámili s novými postavami. A diváci sa chytili. Priemerná sledovanosť sa vyšplhala na 5.5 milióna divákov na epizódu a novinka prekonala aj veterána Vražedné práve (How to Get Away With Murder), ale aj druhú novinku z pera Shondy Rhimes – For the People.

Preto nebolo prekvapením, keď prišla objednávka aj na druhú sériu a tá dostane už priestor počas hlavnej televíznej sezóny. Zatiaľ čo prvá séria bola testom počas neatraktívneho midseason obdobia, pokračovanie štartuje už túto jeseň. Načasovanie nie je náhodné. Aj Klinika Grace nabieha na aktuálne obľúbenú vlnu prepájania jednotlivých seriálov a Station 19 čaká ešte viac crossoverov so seriálovým veteránom.

Zaujímavosťou Station 19 je fakt, že ak by sa divák mal rozhodnúť na základe prvej epizódy či bude seriál sledovať alebo nie, zvolil by si druhú možnosť. Skvelá producentka Shonda Rhimes pri štarte hasičskej drámy sa netrafila do vkusu divákov a úvod absolútne neoslnil. Ten, kto vydržal a seriálu druhú šancu, neoľutoval. Príbeh sa zlepšoval z epizódy na epizódu a finále doslova priklincovalo divákov ku kreslám a patrilo k tým najlepším, ktoré bolo k videniu počas uplynulej televíznej sezóny. O to viac je druhá séria očakávanejšia.

Kvalitou, dejom, rýchlym spádom udalostí neraz mladší seriálový súrodenec predčil aj lekárskeho veterána. Tvorcovia nemali ľahkú úlohu, mali len desať epizód nato, aby zaujali a dokázali si vybojovať aj prežitie. Preto zvolili jednoduchú stratégiu, keďže Station 19 je odnožou Kliniky Grace, tak si z nej príbeh zobral len to najlepšie a k tomu scenáristi primiešali nové charaktery, ktoré však sú zapasované do dobre premyslenej mozaiky.

Rovnako ako pri Klinike, tak aj v Station 19 je hlavnou hrdinkou žena – Andy Herrera (Jaina Lee Ortiz), ktorá rovnako ako Meredith má svoje monológy na začiatu a na konci a hneď od začiatku sa divákovi dáva na známosť, že sleduje niečo, čo chce spoznať.

Andy je mladá, nebojácna, ambiciózna hasička, ktorá roky vyrastá v tieni svojho otca, kapitána Pruitta Herreru (Miguel Sandoval). Ten musí opustiť svoj post kvôli rakovine a vedenie najlepšej hasičskej stanice zveril svojej dcére a nádejnemu kolegovi Jackovi Gibsovi (Grey Damon). Aby prepojenie medzi oboma seriálmi bolo dokonalé, jednu z hlavných úloh stvárňuje aj Ben Warren (Jason George), jeho príbeh bol dlhodobo a starostlivo pripravovaný už v 14. sérii.

Ben ako začínajúci hasič sa musí podriadiť svojim skúsenejším kolegom a potlačiť vlastné ego, keďže sa rozhodol kariéru chirurga zavesiť na klinec. Vďaka nemu si tvorcovia otvorili ľahšiu cestu, ako prepájať oba seriály. Počas prvej série sa objavila v deji Meredith, ale najmä Dr. Baileyová, ktorá je seriálovou manželkou Bena a diváci tieto prepojenia priam hltali aj s navijákom.

Nie preto divu, že v druhej sérii sa budú príbehy ešte viac prelínať a diváci sa dočkajú viac postáv z oboch seriálov kooperovať, aby sa navodil dojem jedného veľkého sveta plného záchrancov.

Station 19 stojí na pevným základoch, ktoré sú už rokmi otestované vďaka Klinike Grace, preto úlohou tvorcov bolo „dodať“ už len zaujímavé charaktery, ktoré rozohrajú spleť komplikovaných vzťahov na pozadí životohrozujúcich situácií. Prišli teda taktiež s overeným mixom charakterov, nechýba teda ambiciózna, trochu životom udupaná hlavná hrdinka, ktorá má v podvedomí zakódované, že musí o sebe pochybovať. Neistý nováčik, ale prehnane premotivovaný hasič prahnúci po velení, ktorý je beznádejne zamilovaný do hlavnej hrdinky. Do jeho zdanlivej idylky zasahuje policajný poručík Ryan (Alberto Frezza), ktorý sa prahne po Andy a vzniká milostný trojuholník.

Sekundujú im homosexuálny hasič, zarytý „vtipálek“ Montgomery (Jay Hayden), ktorého prenasleduje tragická smrť manžela pri požiari a nie je schopný sa pohnúť v živote ďalej. Ale aj kolegyne, ktoré nezaostávajú v osobných problémoch. Vic (Barrett Doss) má panicky strach z plameňov, ktorý nadobudla počas jedného zo zásahov a Mayu (Danielle Savre) prenasleduje svedomie, že bola ako dieťa uprednostňovaná pred bratom, ktorý dnes žije na ulici a je stratenou existenciou a ona sa mu snaží pomôcť. Dopĺňa ich večný smoliar Dean (Okieriete Onaodowan), ten sa márne pokúšať budovať si „normálny“ život.

Výber a ich charakteristiky sú skvelým mixom a počas úvodných desiatich epizód sa jednotlivé postavy skvele dopĺňali a málokedy medzi nimi niečo haprovalo. Station 19 je iba na začiatku svojej cesty, no zdá sa, že cestu k úspechu má vydláždenú zlatými tehličkami. Veď aj Klinika Grace začínala v midseason s deviatimi epizódami a málokto by povedal, že tento seriál zmení nejednu generáciu divákov. Hasičský spin-off môže tento úspech zopakovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Klinika Grace #Grey´s Anatomy #oseriáloch #Station 19