Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

História ho vykreslila ako vraha kráľovien. Aká bola pravda o Tudorovcoch?

Pripomeňte si v letnej retro rubrike seriál Tudorovci (The Tudors), ku ktorému sa oplatí počas voľných dní vrátiť! Jeden z najlepších historických seriálov má na svedomí televízia Showtime, ktorá v rokoch 2007 - 2010 priniesla životopisný príbeh jedného z najslávnejších kráľov Anglicka v seriáli Tudorovci (The Tudors), ktorý sa úspešne vysielal aj na Slovensku. Životná cesta kráľa Henryho VIII. je dodnes opradená mnohými tajomstvami a mýtmi, ale aj pravdivou, krvavou históriou o popravách jeho manželiek. Smrť pri ňom našlo šesť žien.

01.09.2018 07:00
tudorovci, the tudors, Foto:
Seriál Tudorovci má štyri série, ktoré do konca rozpovedia príbeh kráľa Henryho VIII.
debata

Mnohí seriálu dodnes vyčítajú prispôsobenie historických faktov, tak či onak, práve Tudorovci patrili pred rokmi k fenoménu, ktorý priklincoval milióny divákov k obrazovkám.

Tvorcom sa podarilo, aj vďaka štedrému rozpočtu, ukázať stredoveké Anglicko pod vládou tvrdého a nekompromisného kráľa, ktorého podozrievali, že má psychickú poruchu a ktorý bytostne a márne čakal na dediča trónu. Bol priam posadnutý, aby mal mužského potomka, ktorý by pokračoval v jeho odkaze a budoval silné Anglicko.

Henry dokonca navždy zmenil anglické náboženské dejiny, otočil sa Vatikánu chrbtom a kresťanskej viere a založil vlastnú anglikánsku cirkev. Aby sa vyhol silnému vplyvu manipulatívnych intríg z Talianska a zároveň odvrátil hrozbu, že jeho rod bude odstránený z trónu, ak nebude mať právoplatného dediča.

Počas štyroch sezón sa rozpovedal jeho kompletný životný príbeh, a aj jeho výmenu kráľovien. Niektoré si vážil, jednu miloval, no ostatné mali poslúžiť vyššiemu účelu, keď zlyhali, prišli o hlavu. S Tudorom sa tiež spája ďalší historický míľník, keď na trón mohla nastúpiť aj žena. Kráľ spravil túto zmenu, keď mu ani jedna žena nedala chlapca. V tých časoch nemohol tušiť, že týmto krokom navždy zmenil doterajšie vnímanie mocenského sveta.

Vďaka tomuto kroku otvoril cestu pre rozvoj Anglicka, keď na trón nastúpila jeho dcéra Alžbeta I. S pribúdajúcim vekom, zlyhávaním zdravia sa jeho mentálne rozpoloženie len zhoršovalo. Nevedel sa zmieriť, že jeho fyzické telo zlyháva, zatiaľ čo hlava mala ešte veľa plánov.

Seriál Tudorovci stále patrí medzi to najlepšie, čo tento žáner ponúka. Skvelý výber hercov, nápaditý dej plný politických ťahov, intríg, ale aj erotiky, ale najmä skvelá atmosféra, ktorá diváka prenesie o stovky rokov späť. Oplatí sa si pozrieť tento seriál ešte raz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tudorovci #oseriáloch