Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Mali moc, peniaze, takmer dokonalý život. Šťastie však kúpiť nevedeli

Pripomeňte si v letnej retro rubrike seriál OC Kalifornia (The OC), ku ktorému sa oplatí počas voľných dní vrátiť! Tento seriál zasiahol a ovplyvnil súčasných tridsiatnikov. Kto z nich by si nepamätal nedeľné dopoludnia, keď na Markíze bez dychu sledoval skvelú drámu zo slnečnej kalifornie. Tvorcovia našli skvelý mix charakterov a ešte lepších hereckých predstaviteľov, s ktorými sa mohol stotožniť každý jeden divák. Vždy slnečné Orange County bolo iba zásterkou pred poriadne búrlivými vzťahmi, ktoré sa skrývali za bránami uzavretej komunity boháčov.

21.08.2018 07:00
debata (1)
Nezabudnuteľná štvorica (zľava): Herec Ben... Foto: FOX
oc kalifornia, The OC, OC, Nezabudnuteľná štvorica (zľava): Herec Ben McKenzie (Ryan), Mischa Barton (Marissa), Adam Brody (Seth), Rachel Bilson (Summer).

Všetko narušil mladý rebel Ryan Atwood (Ben McKenzie), ktorého pod svoje ochranné krídla vzal Sandy Cohen (Peter Galagher), ktorý nezabúdal na svoje korene bez miliónov na konte. Do tejto spoločnosti sa dostal vďaka manželke Kirsten (Kelly Rowan). Ich nezabudnuteľný syn Seth (Adam Brody) bol odvekým outsiderom a vďaka Ryanovi, ktorý bol magnetom na problémy, ale aj pozornosť dievčat sa dostal konečne medzi rovesníkov.

Netreba zabúdať ani legendárnu Marissu Cooperovú (Mischa Barton), ktorá riadila módu, ale aj štýl obliekania aj bežných smrteľníkov. Spolu s jej najlepšou priateľkou Summer (Rachel Bilson) vytvorili s Ryanom a Sethom nesúrodú partičku, ktorá čelila bežným problémom každého teenagera, ale aj úplne iným, ktoré súvisia s rozprávkovým bohatstvom ich rodičov a sily priezvisiek.

OC Kalifornia vďaka skvelému, vtipnému a mimoriadne trefnému scenáru nevelebila rozprávkových boháčov, častokrát si z pomerov poriadne uťahovala. Neraz však veľmi správne vykreslila aj prekliatie veľkého bohatstva. Žiadne zábrany a prekážky, vždy ohnutá spravodlivosť dovoľovala mladým, aj dospelým žiť bez obmedzení. Preto sa nastolila téma drog, bulímie, alkoholu.

Príbeh neraz ukázal odvrátenú stránku bohatých, ktorí mali zdanlivo všetko. Bola to iba vybudovaná ilúzia. Zvyčajne to boli trosky s problémami, ktoré nevedeli vyriešiť.

Prvá séria ukázala svižné tempo, skvelo rozbehnutý príbeh, nikdy nekončiace hlášky. Druhá séria trošku kvalitatívne zahaprovala. V tretej sérii sa tvorcovia opäť snažili nájsť stratenú niť, všetko im však prekazila predstaviteľka Marissy, herečka Mischa Barton. Žila rovnako bujarý život, ako v seriáli. Na konci tretej série prišli s nekompromisným riešením a Marissu nechali zomrieť a herečka dostala vyhadzov. Tento moment bez dychu, ktorý trval niekoľko minút počas záverečnej scény je dodnes legendou.

Nasledovala štvrtá séria už bez nej. Ukázalo sa, že práve toto kontroverzná postava, ktorá si prešla rôznymi vzťahovými avantúrami, problémom s alkoholom, drogami bola pilierom seriálu. Sledovanosť prudko klesla a televízia FOX bola nekompromisná. Ako rýchlo zahorela sláva seriálu, tak aj rýchlo vyhorela a nastal predčasný koniec už po 16 epizódach štvrtej série a rýchlo napísanému koncu.

OC Kalifornia však dodnes zostáva ikonickým seriálom doby medzi rokmi 2003 – 2007. Zaujíma­vosťou, že herci, ktorí v ňom hrali sa síce nikdy nezbavia tejto nálepky, ale všetci do jedného veľmi úspešne pokračovali v seriálovej kariére a dodnes stvárnili ďalšie skvelé charaktery. Výnimkou je vyhodená Barton, tá dlhodobo bojovala so závislosťami, návrat do seriálov jej nevyšiel a už niekoľko rokov o nej nie je počuť. A samostatnou kapitolou je soundtrack k seriálu. Tvorcovia mali čuch na výber piesní, z ktorých mnohé sa stali ešte väčšími hitmi a to len vďaka tomu, že sa objavili v seriáli. Povestný humor, neopakovateľná atmosféra sršiaca z dobre napísaných postáv, letmá troška naivity, to všetko jednoducho k tomu patrí.

Seriál len nedávno oslávil 15. výročie od uvedenia.

Tento seriál položil novodobé základy pre ďalšie teenage seriály ako bola napríklad aj Gossip Girl.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #OC Kalifornia #oseriáloch