Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Táto hra na mačku a myš búra mýty o tradičnej kriminálke

Kriminálny žáner prežíva svoju renesanciu nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Nedávno sa objavila novinka, ktorá priniesla do tohto žánru príjemnú zmenu. Televízia BBC America predstavila 8-dielny seriál Killing Eve, v našich končinách ho diváci môžu sledovať na HBO a HBO GO. Táto kriminálka stojí za pozornosť.

28.06.2018 07:00
killing eve, sandra oh, jodie comer, Foto:
Zľava: Jodie Comer ako vrahyňa Villanelle a Sandra Oh ako vyšetrovateľka Eve Polastri, ktorá šliape psychopatke na päty.
debata

Po odchode herečky Sandry Oh z Kliniky Grace (Grey's Anatomy) sa mohlo zdať, že sa úplne vytratila z očí divákov. Opak je pravdou. Herečka nejaký čas oddychovala, ako lekárka Cristina Yang bola desať rokov v jednom kole. Neskôr si Oh zahrala v televíznych filmov a tento rok sa opäť vrátila v seriálovom formáte. Zlákala ju úloha vyšetrovateľky britskej tajnej služby Eve Polastriovej, ktorá sa dostane na stopu prefíkanej sériovej vrahyni Villanelle.

Počas 8-dielnej zbesilej jazdy diváci dostanú sviežunkriminálku, ktorá v sebe miesi protiklady. Je pomerne nezvyklé, keď sa v krvavých zápletkách stretáva dobre fungujúci humor, niekedy priam absurdný, ktorý však len podčiarkuje bezútešnú realitu vraždiaceho stroja v tele mladej ženy.

Sandra Oh je skvelá herečka, čo už dokázala práve v Klinike Grace. Úloha vyšetrovateľky jej sedí ako uliata. Eve Polastri je brilantná, múdra, dôvtipná vyšetrovateľka, má všetky predpoklady byť skvelou líderkou celého tímu. Oproti nej stojí vrahyňa Villanelle, ktorá je rovnako múdra, avšak jej osobnosť je zlomená. Chýbajú jej základné emócie, sociálne interakcie. Obe tieto ženy začnú byť jedna druhou fascinované a začne sa netradičná naháňačka na mačku a myš, ktorá sa odohráva v rôznych miestach Európy.

Villanelle vraždí jej blízkych kolegov, ale aj vysokých politických predstaviteľov. V Eve sa bijú ľudské city za zosnulými blízkymi, zároveň je hnaná túžbou chytiť Villanelle a pochopiť ju, keďže študovala psychológiu vrahov. Toleruje aj to, že ohrozuje svojich najbližších. Jej podprahovú pud je však silnejší.

Seriál Killing Eve v sebe skrýva aj hlbší odkaz o zločineckej organizácii. Takzvaná Dvanástka má záujem na destabilizácii celého politického systému a každá vražda má svoj význam pre tento cieľ. Organizácia využíva bývalé väzenkyne, ktoré prežili vlastné traumy a sú osobnostne zruinované. Sú to ideálne stroje bez emócii, ktoré poslúžia svojmu účelu. Ak sa prezradia, končia.

Okrem Sandry Oh tu žiari aj herečka Jodie Comer, alias Villanelle. Comer dala tejto postave neopakovateľný prejav. V jej podaní diváci postupne aj Villanelle ľutujú, je to krehká zlomená bytosť, čo nikdy nepoznala lásku blízkych. Po traume z detstva si svoje frustrácie ukája počas vrážd, keď mužom vždy odsekne penis a nemá z nimi zľutovanie. Táto vrahyňa je mentálne ešte dieťa, v sekunde sa vie prepnúť na bezcitnú psychicky narušenú osobu s rôznymi úletmi.

Epizódy sú napísané priam dokonale. Divák nemá šancu sa nudiť a každá minúta je využitá. Interakcia medzi dvoma znepriatelenými postavami dodáva príbehom skvelú dynamiku. Odkrývajú sa postupne osobnosti nielen vyšetrovateľky a vrahyne, ale aj prepojenie zločineckej organizácie. Tá siaha siaha až do najvyšších miest.

Seriál sa stal, prekvapujúco, hitom posledných týždňov. BBC America už avizuje aj vznik druhej série.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sandra Oh #oseriáloch #Killing Eve #Jodie Comer #BBC America