Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Picasso bol génius. Antonio Banderas ukáže jeho neortodoxný život

V druhej sérii hitu Génius sa bude mapovať život a dielo španielskeho maliara, jedného z najvýznamnejších a najslávnejších umelcov 21. storočia - Pabla Picassa.

20.04.2018 07:00
Antonio Banderas, pablo picasso, génius, Foto:
Antonio Banderas ako Pablo Picasso v druhej sérii seriálu Génius.
debata

Televízia National Geographic žne úspechy so svojou hranou tvorbou. Pozornosť pútal aj seriál Dlhá cesta domov, prvá séria Génia bola nominovaná na desať cien Emmy. V úlohe Einsteina sa predstavil vynikajúci herec Geoffrey Rush (Piráti z Karibiku). Prvá séria sa stala najlepším novo uvedeným seriálom National Geographic, ktorý sledovalo viac ako 45 miliónov divákov na celom svete.

Druhá séria, s veľkou premiérou 22. apríla, môže svoju predchodkyňu ešte predčiť. Bude mapovať život maliarskeho génia Pabla Picassa, ktoré stvárni Antonio Banderas.

Umelecká kariéra Pabla Picassa, celým menom Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispin Crispiniano María Remedios de la Santisima Trinidad Ruiz Picasso, preklenuje viac ako 80 z jeho 91-ročného života a z veľkej časti sa odohráva v jeho druhom domove, ktorým sa mu stala Francúzsko. Tento plodný umelec vytvoril odhadom 50 000 diel, z ktorých medzi najpozoruhodnejšie patrí Starý gitarista z jeho modrého obdobia, ktorý je teraz vystavený v Inštitúte umenia v Chicagu alebo Guernica, inšpirovaná bombardovaním malého španielskeho rovnomenného mesta nacistami, v súčasnosti vystavená v Múzeu kráľovnej Sofie v španielskom Madride, prípadne a Slečny z Avignonu, ktoré sú teraz vystavené v Múzeu moderného umenia v New Yorku.

Antonio Banderas ako Pablo Picasso v seriáli Géniu Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Antonio Banderas v druhej sérii seriálu Génius.

Rovnako ako hlavná postava prvej série Génia, Einstein, aj Picasso si predstavoval a interpretoval svet úplne novými a neortodoxnými spôsobmi a neustále znovu objavoval nové vnímanie umenia a tvorivosti.

Picassova vášnivá povaha a neúnavný tvorivý zápal bol neoddeliteľne spojený s jeho osobným životom, do ktorého patrilo búrlivé manželstvo, početné romániky a neustále sa meniace politické a osobné spojenectvá. Po väčšinu svojho života žil v pulzujúcom Paríži prvej polovice 20. storočia a stretával sa so spisovateľmi a umelcami, akými boli Coco Chanel, Henri Matisse, Marc Chagall, Gertrude Steinová, Georges Braque a Jean Cocteau. Picasso neustále znovu objavoval sám seba, vždy sa usiloval o inovácie a posúvanie hraníc umeleckého výrazu.

Druhá séria púta pozornosť nielen novým pohľadom na maliara, ale aj hereckým obsadením. Popri Banderasovi sa objaví aj Alex Rich, Clémence Poésy, Robert Sheehan, Poppy Delevingne, Aisling Francios, Sebastian Roche.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #génius #National Geographic #Pablo Picasso #Antonio Banderas #oseriáloch