Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

The Resident ukazuje surovú realitu amerického zdravotníctva

Už niekoľko týždňov sa v USA vysiela novinka The Resident. Lekárska dráma, ktorá totálne zbúrala mýty o dokonalom svete amerického zdravotníctva. Seriál je mrazivo autentický a triafa klinec po hlavičke, keď ide reč peňazí v prepletenom svete medicíny.

17.04.2018 07:00
the resident, matt czuchry, emily vancamp, Foto:
Životy pacientov pretekajú pomedzi prsty sestre Nic (Emily VanCamp) a rezidentovi Conradovi (Matt Czuchry), keďže ich starší kolegovia majú v očiach len zisk.
debata

Lekári sú vykreslení ako stroje na peniaze, zaujíma ich len miliónový zisk pre samých seba a udržovanie si prestíže svojho mena. Príbeh sa odohráva v Chastain Hospital, ktorá sa navonok tvári ako ústretová inštitúcia starajúca sa o blaho každého pacienta. Toto platí do momentu, keď sa prirúti moment finančného vyrovnania. Elity nemocnice sa netaja tým, že sú ochotné liečiť, len vybraných pacientov, z ktorých by mali nejaký prospech, druhoradá starostlivosť je prenechaná nižšiemu personálu, ktorý musí bojovať s predpismi a obchádzať svojich nadriadených, aby zachraňovali životy, ktoré sú nezmyslene ohrozované.

Skvelé obsadenie, zaujímavé rozdelenie úloh

The Resident je nabitý hviezdny obsadením. Randoplh Bell (Bruce Greenwood) je tvárou nemocnice, ktorá priťahuje milióny, prestíž a pozornosť verejnosti. Bell zápasí s vlastným telom, ktoré mu zlyháva a jeho prešľapy sú verejným tajomstvom. Nikto sa lekárskeho dinosaura verejne neopováži konfrontovať. Výnimkou je kolega Conrad Hawkins (Matt Czuchry). Mladý, sebavedomý, arogantný lekár, ktorý neváha využívať netradičné metódy v liečení je v neustálom konflikte s Bellom. Hawkinsa prenasleduje vlastný omyl, ktorého následkom zomrelo malé dievčatko a jeho osobnosť je len maskou pred okolitým svetom.

Do nemocnice nastupuje nový rezident Devon Pravesh (Manish Dayal), ktorý bol na škole hviezdou, v reálnom svete je začínajúcou nulou s veľkým potenciálom. Dostáva sa pod krídla Hawkinsa, ktorý ho má pripraviť na reálnu svet nielen s víťazstvami, ale aj prehrami. Nad všetkými striehne ich kolegyňa Nicolette (Emily VanCamp), ktorá je akousi neutrálnou postavou medzi znepriatelenými tábormi a snaží sa stavať pacientov na prvé miesto a konflikty kolegov odsúvať na vedľajšiu koľaj. Vrcholom arogancie moci je doktorka Hunterová (Melissa Kanakaredes). Tá „ryžuje“ milióny na ľudskom nešťastí a využíva nádeje pacientov s rakovinou, do ktorých pumpuje silné dávky chemoterapie. Dôvod? Vyššie dotácie. Nezastaví ju ani poškodenie zdravia alebo predčasná smrť.

Aktuálne sa vysielajú viaceré lekárske drámy v USA, pričom každá je iná. Musí byť, inak by nemali šancu prežiť. Klinika Grace (Grey's Anatomy) je stálica, kde sa zameriava skôr na vzťahy, The Good Doctor s gráciou ukazuje lekára s autizmom, Chicago Med sa skôr podobá na Kliniku Grace, novinka 9–1–1 sa zameriava na pohotovosť a komplikované prípady. The Resident sa absolútne vymyká všetkým konkurentom.

Mimoriadne kontroverzný príbeh

Seriálu sa darí udržať si pozornosť divákov od začiatku až do konca, každá minúta je využitá naplno. Tvorcom sa podarilo ukázať systém, ktorý má plno chýb. Charakteristickou črtou deja je surovosť a chlad. Divák je vtiahnutý do deja a len so zatajeným dychom sleduje boj o život a šokujúco rozdielny prístup lekárov k pacientom v závislosti od veľkosti peňaženky. Do neba volajúca drzosť „prestížnych“ lekárov nemá hraníc, keď si nevážia ľudský život a je pre nich zdroj príjmy a skrz neho odhadujú výšku dotácii, ktoré dostanú prehnanou liečbou. Na jednej strane šetria na vyšetreniach „pre bežných ľudí“, realizujú sa pri ťažkých prípadoch, kde je nutná drahá liečba aj preto, že predtým zlyhali. Samozrejmosťou je krytie chýb jeden druhým. Dojemná je snaha mladších kolegov bojovať nielen s aroganciou moci, ale aj nič netušiacim pacientom, ktorí veria ošetrujúcim lekárom. Tí však namiesto starosti o ich zdravie v hlave kalkujú o miliónoch. Pritom ešte stíhajú sestry a rezidentov patrične deptať a komplikovať im výkon práce rôznymi škrtmi v rozpočte, znižovaním stavov a podobne.

O budúcnosti seriálu televízia FOX stále nerozhodla. Zatiaľ má za sebou deväť odvysielaných epizód, zostávajúcich päť bude v najbližších týždňoch. Sledovanosť nie je úplne prevratná, no stále je najvyššia spomedzi celého programu, ktorý televízia v pondelok vysiela. Očakáva sa, že seriál dostane aj druhú sériu. Aktuálne dosahuje priemerné hodnoty na úrovni 4 miliónov divákov, avšak súbežne ho streamuje aj Hulu, čím sa otvára možnosť získania nových divákov.

Seriál necháva divákov vo vnútornej polemike, či naozaj to takto funguje alebo táto realita je už prehnaná. Častokrát dej vyznieva až príliš kruto a ťažko uveriť, že by bolo možné, aby takto inštitúcia fungovala, na druhú stranu v sebe skrýva až veľa paralel, ktoré sú až príliš reálne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fox #oseriáloch #The Resident #Matt Czuchry #Emily VanCamp