Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nie sú legendou. Morské panny sú skutočné krvilačné beštie

Koncom marca sa na obrazovkách objavila zaujímavá novinka - Siren, ktorá odhaľuje možnú pravdu o dávnom mýte.

11.04.2018 07:00
siren, eline powell, seriál siren, Foto:
Najpozitívnejšie na seriáli Siren je hlavná predstaviteľka, morská panna Ryn (Eline Powell).
debata (1)

Seriál Siren v USA produkuje televízia Freeform, sesterská stanica ABC, na Slovensku tento nový seriál je možné sledovať tesne po premiére s českými titulkami vďaka HBO a jeho streamovacej službe HBO GO. Novinka ukazuje pokojné americké mestečko Bristol Coove, kde žije zomknutá silná komunita živiaca sa rybolovom. Lenže na brehoch zúri stáročia tichá vojna. Medzi ľuďmi a mytologickými postavami, ktoré deti poznajú skôr z rozprávok.

Pravda o morských pannách je omnoho desivejšia ako idealizovanie týchto tvorov pre malé deti. Tie by sa mali držať ďalej od nebezpečných vôd. Siren veľmi dobre pracuje s kontroverznou polemikou okolo morských panien, teda o téme, ktorá dlhodobo absentovala na obrazovkách. Problémom je príbeh, ktorý je tvorený primárne skôr pre násťročných, čo v konečnom dôsledku degraduje inak dobre rozbehnuté náznaky temnejšieho spracovania deja.

Atmosféra lavíruje medzi klasických teenagerským seriálom a snahou sa vymaniť z tohto spracovania. Táto schizofrénia láme od začiatku väz a vnáša veľkú dávku nedôvery do ďalšieho sledovania. Je veľmi rušivé sledovať dej, ktorý sa nevie rozhodnúť akým smerom otočí kormidlo. Televízia stojaca za týmto seriálom sa zameriava na mladšieho diváka a tvrdohlavo sa drží svojej zabehnutej šablóny aj pri Siren. Hoci sú miesta, kde je vidno úprimná snaha vymaniť sa.

A to najmä pri stvárnení morských panien a konkrétne jednej Ryn, ktorá sa stáročiach prichádza do mestečka, aby zachránila svoju súputníčku, ktorú omylom vylovili miestni rybári a teraz je v rukách armády. Vďaka tejto udalosti ožila v mestečku legenda o pannách, ktoré kedysi miestni vo veľkom vraždili. Genocída zapričínila veľkú vojnu medzi suchozemcami a pannami. Odvtedy ubehli stovky rokov a z krutej pravdy sa stala cielene upravená rozprávka, aby sa hriechy minulosti zamietli pod koberec.

Pomsta však driemala príliš dlho a teraz nastal čas na konfrontáciu. Táto zápletka celkom funguje, kým do deja „nepritancuje“ hlavný hrdina Ben (Alex Roe). Idealista, ktorý chce „nenútene“ nájsť pravdu o tejto legende a nevysvetliteľne vyhľadáva prítomnosť Ryn (Eline Powell). Práve vďaka herečkinmu prejavu dostala morská panna skvelý prejav. Dezorientovaný prejav, postupné umieranie na súši vyvoláva súcit, ale aj strach zároveň. Jej scény patrili k tomu najlepšiemu. O ostatných postavách sa to povedať nedá, lebo sú na druhej koľaji a pomerne zbytočné.

Siren je oddychovka, ktorú treba brať s veľkou rezervou. Má zaujímavé chvíle, a to len vďaka možným historickým súvislostiam. Nutné zápletky zo súčasnosti sú len nutná vata.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #Siren #morská panna #freeform