Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kúzelník v službách FBI nie je až taký krok vedľa. Robí zázraky

Televízia ABC v minulých týždňoch predstavila svoju novinku Deception (Klam), ktorá má ťažkú úlohu. Deception si musí vybudovať vlastnú divácku základňu, ktorá bude dostatočná, aby „vyliečila“ problematický nedeľný vysielací slot, kde dlhé roky seriály len prichádzali o divákov. Seriálu má pomôcť zresuscitovaná Superstar (American Idol), ktorá sa po rokoch vrátila na americké obrazovky.

22.03.2018 07:00
deception, Foto:
Hlavní hrdinovia nového seriálu - Cameron Black (Jack Cutmore-Scott) a Kay Daniels (Ilfenesh Hadera) .
debata

Šablóna Deception je stávkou na istotu. Je to klasická humorná kriminálka v štýle Vtierky Castla, kde všetko stojí a padá na ústrednom duu hlavných postáv, ktoré riešia rôzne druhy prípadov. Hoci na prvý pohľad môže seriál vyzerať ako „vykrádačka“ podobných žánrov, nie je to úplne tak. Tentokrát je v tom aj primiešaný aj závan zo seriálu Mentalista, originálne na ňom je spracovanie. Sviežo pôsobí vysvetľovanie rôznych kúziel a ilúzií a diváci sa tak dozvedia, ako ľahko ich kúzelník a ich vlastná myseľ dokáže prekabátiť.

Hlavný hrdina Cameron Black (Jack Cutmore-Scott) je ťahúňom celého seriálu, je sympatický, vie si pripútať pozornosť len na seba. Práve pri ňom je najviac zrejmá „inšpirácia“ spomínanými dvoma seriálmi. Cameron Black sa výzorom, ale aj správaním až priveľmi podobá na Mentalistu a spolu s jeho kolegyňou, agentkou FBI Kay Daniels (Ilfenesh Hadera) sa až priveľmi ponášajú na dvojku z Vtierky Castla. Iste, tieto šablóny sú rokmi overené a seriály tohto typu sú nadčasové a na divákov fungujú. Problémom je, že všetky tieto seriály sa skončili rovnako. S nízkou sledovanosťou a poriadne vyčerpaným námetom.

Tvorcom, aj napriek tomu, priniesli iný príbeh, na ktorom sa dá stavať. Cameron Black je trošku namyslený, sebaistý, ale sympatický iluzionista, ktorému ležia pri nohách milióny fanúšikov. Neustále sa snaží prekonať samého seba a prinášať kúzla, ktoré dovtedy nikto nevidel. A jedno sa mu stane „osudným“. Síce sa mu podarilo, lenže nečakal, že vďaka tomu bude musieť prezradiť svoje najväčšie tajomstvo, ktoré mu zničí kariéru. Jeho eso v rukáve je jeho vlastné brat Jonathan, jeho dvojča. Práve naňho padne tieň podozrenia z vraždy a Cameron bude musieť vyjsť s pravdou von a jeho kúzlení.

Aby dostal svojho brata z väzenia, pridá sa k FBI, kde svojimi neštandardnými prístupmi pomáha riešiť nový prípad, do ktorého je očividne zapletený ďalší iluzionista, ktorý vyhlásil Cameronovi vojnu. O existencii Camerona nemal tušenie, pôvodne sa mal dostať do väzenia on, nie jeho brat. Vďaka tomuto omylu má Cameron výhodu a šliape nepriateľovi na päty.

Pilotná epizóda dobre odsýpa, má spád, nemá dokonca ani hluché miesta. Hlavná postava je zábavná, dokáže zaujať na prvý pohľad. Ukazovanie zákulisia mágie je taktiež zaujímavé a je dobrým premostením k ďalšiemu posunu deja. Výhodou je aj fakt, že vrátane hlavného hrdinu, aj ostatné postavy sú neopozerané, čo pomáha navodiť dojem niečoho nového. Ale aj to je klam. Pri Deception je nutné sa odosobniť a nehľadať neustále prepojenia so seriálmi, ktoré nápadne pripomína. Vtedy sa dá navodiť dojem príjemnej a neškodnej oddychovky s kriminálnou zápletkou.

Či však zaznamená úspech je otázne. Má síce silného predskokana, avšak ani americká Superstar nie je zďaleka takým ťahúňom ako kedysi. Premiéra seriálu uhrala solídny výsledok s 6.1 miliónmi divákov a ratingom 1.2. O týždeň neskôr už krivka nepríjemne klesla o dva milióna na 4.1 milióna divákov a rating na 0.9. Takto skoro, keď seriál klesá na nízke hodnoty, svedčí to o veľkom probléme, ktoré je na obzore.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #Deception #Jack Cutmore-Scott