Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Britská kraľovská rodina je protivná a povyšenecká. Môže si to dovoliť

Po roku sa vracia seriál, ktorý vzbudil poriadne vášne. The Royals vykreslili britských monarchov v poriadne pikantnom svetle a divákov to baví! Príbeh o fiktívnej britskej kráľovskej rodine už v nedeľu predstaví štvrtú sériu, ktorá sa nebude držať skrátka, rovnako ako predchádzajúce série.

11.03.2018 07:00
debata (3)
Prehnité vzťahy, vygradované situácie, skvelé... Foto: E!
the royals, Prehnité vzťahy, vygradované situácie, skvelé zvraty. Aj o tom je seriál The Royals.

Keď mali v roku 2015 The Royals mali premiéru, poriadne rozvírili televízne vody. Televízia E! sa pustila do svojho prvého skriptového seriálu a trafila do čierneho. Dovtedy sa totiž skôr zaoberala dokumentmi a najmä reality šou a práve táto televízia spravila z Kardashianiek hviezdy. E! nechcela zostať pozadu a pustila sa vo vlastnej tvorby, pochopiteľne, odľahčenej. The Royals sú nablýskaní, bohatí, skazení, poriadne prehnaní a môžu si to dovoliť. Seriál žánrovo pripomína Gossip Girl, lenže hlavný autor Marc Schwahn posunul hranicu do viac prehnanejších vôd a vyplatilo sa.

The Royals ponúkajú preafektovaný pohľad do sveta britských monarchov a šľachty, ktorá si užíva od bežného sveta odtrhnutý životný štýl a veľmi trefne poukazuje na rozdielnosť dvoch svetov. Vnímanie „poddaných“ zaváňa tvrdým stredovekom, keď bežní ľudia boli len prostriedkom bohatstva vladárov.

Počas predchádzajúcich troch sezón si klan Henstridgeovcov vybudoval veľkú fanúšikovskú základňu vo svete, na Slovensku sa tento seriál zatiaľ nepredstavil. Kráľovská rodina navonok pôsobí ako vzdialená predstava ideálneho života obklopeného bohatstvom, seriál však skrýva v sebe omnoho viac a hoci je plný humoru a častokrát prehnaných situácií, čo je zámer, dáva divákom priestor na zamyslenie.

Nekonečné bohatstvo nie je zárukou šťastia a monarchovia sú si toho dobre vedomí. Ich životy sú pod drobnohľadom, nemajú právo na vlastné rozhodnutia, vlastné chyby a vlastné životy. Musia sa riadiť protokolom, pričom ich osobnosti sa mu vzpierajú pri každej možnej príležitosti.

Za tri roky sa stihla v seriáli vykonať vražda samotného anglického kráľa, ktorý bol miláčikom národa, avšak chcel zhýralú monarchiu zrušiť a to sa mu stalo osudným. V úlohe kráľovnej Heleny exceluje Elizabeth Hurley. Jej hlavnou pohnútkou sa udržať pri moci a pri zdroji bohatstva. Neváhala zdiskredidovať aj vlastné deti Eleanor (Alexandra Park) a Liama (William Moseley), len aby zabránila Liamovi usadnúť na trón. Anglicko by totiž získalo kráľa, ktorý by pokračoval v odkaze svojho otca.

Do života kráľovskej rodiny sa vrátil aj najstraší syn Robert (Max Brown). Nenávidený brat usadol na trón a je symbolom prehnitého systému a užíva sa to, že drží krajinu v šachu. Princezná Eleanor márne hľadá pochopenie pre svoju rodinu a bojuje s tým, že miluje svojho bodyguarda Jaspera (Tom Austen). K tomu si treba pripočítať povinné akcie a ukazovanie smrteľníkom veľkosť každého člena rodiny a falošná žiara okolo rodiny je na svete. Tú však kazí brat kráľovnej, egocentrik Cyrus (Jake Maskall), ktorý je symbolom zlyhania moci.

The Royals je typ seriálu, v ktorom sa mieša preexponované prostredie, postavy zámerne vysunuté do takmer groteskného prejavu, avšak príbeh skrýva v sebe častokrát smutné posolstvo. Vždy sa členovia rodiny musia zomknúť, aby si zachovali moc a udržali pozitívny obraz pred verejnosťou. Jednotlivé postavy sú však smutným odrazom toho, že aj napriek ich zlyhaniam túžia po normálnom živote a nie riadenom procese, z čoho vyplynie ich každodenné predvádzanie sa.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Elizabeth Hurley #The Royals #oseriáloch