Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Katarína Veľká: Chladnokrvná ruská imperátorka či obeť histórie?

RTVS v piatok večer priniesla dlhoočakávanú premiéru druhej série ruského historického seriálu o Kataríne Veľkej, panovníčke ruského cárskeho trónu v hlavnej úlohe s Marinou Alexandrovou.

08.01.2018 07:00
katarína veľká, Foto:
Diváci sa môžu tešiť na ďalších 12 epizód v rámci druhej série.
debata (4)

Sofiu Frederiku Augustu, dcéru finančne zruinovanej pruskej kniežacej rodiny, neskôr pokrstenú ako Katarínu, si v roku v roku 1744 vyberie ruská cárovná Alžbeta I. Petrovna, ako vhodnú manželku pre svojho synovca Petra, ktorého predurčila za dediča ruského trónu.

Pre mladú Katarínu je to príležitosť na závratné spoločenské povýšenie a preto tomu podriadi všetko, naučí sa ruskému jazyku, či prestúpi na pravoslávnu vieru. Katarína túži po láske, avšak jej manžel dáva prednosť vojnovému dobývaniu a prejavuje o ňu minimálny záujem. Jej dievčenská nevinnosť a nežná nátura, sa postupne vytráca a zlomená žena sa mení na krvilačnú beštiu, ktorá si jej samotu kompenzuje bojom o moc. Na konci tejto cesty sa napokon stáva ruskou cárskou panovníčkou Katarínou Veľkou.

Už v prvej sérii režisér Igor Zajcev a scenáristi Sergej Judakov a Alexej Geavickij ponúkli divákom pompéznu prehliadku interiérov, ale aj exteriérov, kostýmov a uniforiem z tých čias, ale aj intríg na cárskom dvore. Tvorcovia majú ambíciu naznačiť skrz tento obraz aj pomery v celom vtedajšom Rusku. Súčasťou „bežného“ života šľachty boli aj mučiarne pod ich honosnými palácmi.

Druhá séria ďalej buduje komplexné dielo

Druhá séria plynulo nadviazala na pracne budovanú atmosféru z prvej série a dej pokračoval prirodzene v nastolenom tempe prvej série, ktoré sa nevyhlo kritike. Prekvapujúco 12-dielna prvá séria nemala strhujúce tempo a nestihla zmapovať dlhšie časové obdobie, ako pri iných historických seriáloch. Dynamika seriálu plynie pomaly. Tvorcovia sa zamerali na detailné mapovanie života Kataríny a šľachty. Majú úprimnú snahu poodhaliť tajomstvá a pohnútky pomocou dlhých dialógov namiesto bojových scén a krkolomných zvratov. Tie samozrejme nechýbajú, no je ich ako šafranu a sú len akýmsi doplnkom a prirodzeným vyvrcholením politických hier a boja o moc.

Hoci prvá séria spravila prvé krôčiky k podobe Kataríny, tak ako ju pozná história, na začiatku druhej série naďalej prevažoval pohľad na ľudskú bytosť s obyčajnými túžbami a citmi, ale aj veľkou ctižiadostivosťou a ambíciami, ktoré boli na vtedajšiu dobu v prípade žien neprípustné. Postupne sa do života Kataríny vkrádajú sklamania a prichádza o ilúzie o vlastnom šťastí.

Pomalá premena je len predzvesťou jej veľkých činov, ktoré sú akousi kompenzáciou jej vlastných frustrácií. Úvod druhej série jasne naznačil vznik jej chladnokrvnej osobnosti, pomocou ktorej pevnou rukou začína budovať ruské impérium, drží v šachu Poľsko, vzdoruje útokom Turkov. Je plne zamestnaná štátnickými povinnosťami, no ako ľudská bytosť potrebuje oporu. Vlastné deti považuje len za prostriedok udržania rodu v pri moci aj v budúcnosti a netají sklamanie zo svojho prvorodeného, ktorého bez okolkov považuje za nevhodného vládnuť. Preto potrebuje nájsť vhodného manžela, s ktorým splodí „vhodných“ potomkov. Materstvo je len kalkul, láska je prežitok.

História hovorí o Kataríne Veľkej ako o kontroverznej osobe, ktorej búrlivý súkromný život bol len odrazom jej nešťastia. Obklopila sa milencami, neviedla puritánsky život, akoby sa od cárovnej mohlo očakávať. Márne hľadala lásku, búrala mýty, zavádzala reformy, mala pokrokové myslenie v zaostalých časoch. Chcela Rusko vzdelávať, priblížiť ho k Európe a odmenou je za to bolo, že jej (ne)právom prischla nálepka beštie, no jej skutočný prínos pre Rusko bol nespochybniteľný. Jej kľukatá cesta nielen k jej pošramotenej povesti, ale aj k ceste nezabudnuteľnej panovníčky veľmi dôstojne ukazuje rovnomenný seriál, ktorý čo to poodhalí, možno vyvráti a najmä poučí o tejto dôležitej historickej postave.

Zaujímavosti o seriáli:

  • Hlavná predstaviteľka musela pribrať, aby mohla hodnovernejšie stvárniť postavu o niečo staršej Kataríny Veľkej. Pribrala 10 kíl, čo však nestačilo, pretože reálna Katarína Veľká mala plnšiu postavu, takže jej museli vypchávať kostýmy.
  • Herečka si pred natáčaním naštudovala všetku možnú dostupnú literatúru o Kataríne Veľkej a svoju dcéru, ktorá sa jej narodila pomenovala na počesť ruskej imperátorky – Ekaterina. Každý deň po natáčaní sa musela naučiť 18 strán textu na ďalší deň natáčania.
  • Hlavný predstaviteľ Orlova sa nechal počuť, že keď sa mu narodí syn, tak mu tiež na počesť postavy, ktorú hral, dá meno Grigory.
  • V druhej sérii prišlo k zmene režiséra – Dmitrij Iosifov ako detský herec hral známeho Buratina.
  • Herci nemali parochne, keďže tvorcovia chceli, aby boli prirodzení, aby sa s nimi diváci vedeli stotožniť, keďže Katarína Veľká zobrazená ako silná osobnosť, úspešná vladárka a úspešná manažérka, tak aby bola pre ľudí, čo najviac reálna.
  • Tvorcovia sa už nechali počuť, že sa k tomuto úspešnému projektu ešte vrátia a zamerajú sa na obdobie pred jej nástupom k moci. Podnietil ich k tomu aj fakt, že po odvysielaní seriálu stúpol počet vydávaných historických kníh o Kataríne Veľkej, takže podľa scenáristu tento seriál nemal iba úlohu zabaviť, ale aj vzdelávať.
  • Natáčalo sa v historických objektoch – napríklad v Petropavlovskej pevnosti, Carskoje selo v meste Puškin či Katarínskom paláci.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Katarína Veľká #oseriáloch