Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Koho obeťami sa stali templári? Histórie, cirkvi alebo času? Ich súmrak sa odhaľuje

Templári sú dodnes opradení rúškom tajomstva. Vie sa o nich veľmi málo a sú s nimi spájané rôzne legendy a povesti. Kto naozaj boli? Dodnes sú symbolom šľachetnosti, oddanosti, urodzenosti. Rytiersky rád, ktorý sa v stredoveku tešil veľkej priazni a rešpektu chránil to najcennejšie, čo katolícka cirkev mohla držať v rukách – Svätý grál – pohár, z ktorého Ježiš pil pri Poslednej večeri. Grál dodnes vzbudzuje kontroverzné reakcie. Je skutočný alebo to je len zbožné prianie Svätej stolice?

06.12.2017 07:00
debata
V hlavnej úlohe sa predstaví Tom Cullen ako... Foto: History
knightfall, súmrak templárov, V hlavnej úlohe sa predstaví Tom Cullen ako majster templárov Landry.

Nielen na tieto otázky bude hľadať odpovede seriálová novinka Súmrak templárov (Knightfall) – od 6. decembra – z dielne televízie History Channel, ktorá už niekoľko sezón boduje s Vikingami a teraz sa posúva v čase ďalej a prináša veľkolepú stredovekú drámu o tajomných rytieroch, ktorí znenazdajky zmizli z histórie a zostali po nich len navždy živé odkazy a tajomstvá. Ich koniec je datovaný na piatok trinásteho, z čoho vznikla aj povera o nešťastnom dni. A pred stáročiami, presne v roku 1307, to bolo skutočne nešťastný deň, ktorý dal bodku za mužmi, ktorých rešpektoval aj Vatikán. Na Slovensko prináša tento seriál HBO, ktoré ho odvysiela v piatok.

Súmrak templárov ponorí divákov hlboko do tajomstiev vznešeného rytierskeho rádu, od ich bitiek a stratu Svätej zeme, až po zradu zo strany francúzskeho kráľa až po ich neslávny koniec. V takomto poňatí ešte nikdy nebol príbeh templárov doteraz rozpovedaný.

Začiatok konca

Príbeh sa začína veľkou prehrou templárskych rytierov, museli utiecť zo Svätej zeme, ktorú dobyl sultán so svojou obrovskou armádou. S vypätím posledných síl sa pokúsili odniesť aj to najcennejšie, čo ochraňovali – Svätý grál. Záchranná misia sa však nepodarila a grál skončil na dne mora. Templári zlyhali a stiahli sa do Francúzska, kde poslušne slúžili francúzskemu kráľovi Filipovi a vyčkávali na vhodný čas, kedy by sa mohli vrátiť a hľadať najcennejšiu relikviu kresťanstva. Ani po 15 rokoch sa nevrátili a za ten si vybudovali v Paríži rešpekt nielen zo strany vladára, ale aj pospolitého ľudu. Rastie však protest voči tejto pasivite a hlad po návrate k ich pravej podstate. Pomáhali udržiavať náboženské nepokoje na prijateľnej úrovni, kŕmili najchudobnejších, pritom boli obdarení veľkým bohatstvom a boli akýmsi tieňom kráľa, ktorý sa nechcel púšťať do spoločnej konfrontácie. Zaumienil si, že chce byť milovaným panovníkom, pričom ho nevedomky riadi krutý poradca De Nogaret. Ten je hlavnou negatívnou postavou a pravým vládcom Francúzska. Filip len opatrne hľadá cestu ku kráľovnej Jane a musí rozumne vybrať ženícha pre dcéru Isabellu a následného výhodného spojenectva dvoch krajín. Popritom priamo pod jeho rukami tlie konflikt medzi kresťanmi a židmi a honba za Svätým grálom, ktorý nakoniec skončil skrytý vo Francúzsku.

Seriál sa z väčšej časti nakrúcal v Čechách, kde na Barrandove vyrástol stredoveký Paríž. Práve vizuál dodáva príbehu uveriteľný ráz a pozitívne z toho ťaží.

Ďalší Da Vinciho kód?

Základná dejová línia je rozohraná dobre, spolu s jasným zadefinovaním jednotlivých charakterov do skupiny pozitívnych a negatívnych charakterov dáva divákovi zrozumiteľný obraz o tom, čo môže očakávať v nasledujúcich epizódach. V tomto ponímaní je to dvojsečná zbraň. Časom reálne hrozí, že divákov môže prestať baviť sledovať predvídateľné konanie postáv alebo vývoja deja.

Na strane dobra stojí templársky majster Landry, ktorý má tajný vzťah s kráľovnou Janou a so spoločníkmi idú po stopách a odkazoch bývalého majstra Godfreyho hľadať Svätý grál, o ktorom si 15 rokov mysleli, že je navždy stratený. Filip je typický alibista a v podstate ustráchaný slaboch, ktorý sa bojí konfrontácií a jeho neutrálny postoj voči rodine a krajine ho diskvalifikuje robiť akékoľvek revolučné rozhodnutia. Veľmi zaujímavým charakterom je jeho pravá ruka De Nogaret, ktorý ťahá za všetky nitky a neštíti sa ničoho. Ani podporovať náboženské nepokoje, ovplyvňovať budúcnosť princeznej alebo dať zavraždiť pápeža. Tŕňom v oku sú aj templári.

Jednotlivé charaktery majú potenciál na ambiciózne rozpracovanie, to isté platí aj dejových zápletkách. Úvod 10-dielnej prvej série, zatiaľ, lavíroval a niekedy tápal v smere, akým by sa chcel, respektíve mohol uberať. Rozohrala sa politická zápletka, cirkevná a samozrejme aj ľúbostné odbočky. Všetko to – zatiaľ – pôsobilo akosi neutrálne a určite by na rozbeh viac pomohlo razantnejšie zadefinovanie toho, čo má divák očakávať. Štipka kontroverznosti by na začiatok nezaškodila. Kto by čakal, že Súmrak templárov bude plný konšpirácií a obvinení voči katolíckej cirkvi v štýle Da Vinciho kódu od Dana Browna, tak zostane sklamaný. Aj napriek tomu má Súmrak templárov sľubne pripravenú pôdu na rozbeh atraktívneho príbehu, ktorý by mohol vzniesť trošku svetla do temného stredoveku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #Knightfall #Súmrak templárov