Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Gomora berie ilúzie o súčasnom Taliansku. Mafia je všade

Taliansky seriál Gomora pokračuje na obrazovkách RTVS, po diváckom úspechu, premiérou druhej série, pričom divákov čakajú od 11.novembra vždy dve epizódy od 22.00 na Dvojke.

11.11.2017 07:00
debata
Seriál Gomora pokračuje premiérou druhej série... Foto: Emmanuela Scarpa
Gomora, Seriál Gomora pokračuje premiérou druhej série na Dvojke.

Druhá séria má opäť 12 epizód, v Taliansku sa tento rok očakáva premiéra tretej série. Seriál Gomora vznikol na základe rovnomennej knihy neapolského novinára Roberta Saviana, ktorú napísal v roku 2006. Ten v nej verejne odhalil štruktúru a zločiny členov organizovanej skupiny. Jeho odvážne svedectvo ho odsúdilo na život pod intenzívnou policajnou ochranou. Zatiaľ, čo prvá séria vznikla na základe knihy Gomora, v 2. sérii rozšíril autor svoj príbeh do viac fiktívnej, seriálovej podoby.

Gomora rozpráva skutočný príbeh zločineckej neapolskej kriminálnej organizácie, očami 30-ročného muža Cira Di Marzia, ktorý bol pravou rukou krstného otca skupiny, Pietra Savastana. Realisticky hovorí o rivalite drogových klanov v rámci organizovanej skupiny ktorej sa hovorí Camorra. Táto temná dráma vezme divákom aj tie posledné ilúzie o pokojnom Taliansku dnešných dní. Neapol totiž vždy bol a stále je územím, na ktorom „šéfujú“ ľudia z mafie. V hlavných úlohách naďalej pokračujú herci Marco D'Amore, Fortunato Cerlino, Salvatore Esposito, Marco Palvetti.

Prvá séria odštartovala mafiánsku vojnu

Príbeh sa začína vo chvíli, keď miestna polícia dokáže poslať jedného z bossov mafie, Pietra Savastana (Fortunato Cerlino) do väzenia, šance sa rozhodne chopiť jeho pravá ruka Ciro Di Marzio (Marco D'Amore). Ten ignoruje všetky tradície a má v pláne sa stať šéfom sám. Problém je, že jeho čas z pohľadu ďalších gangstrov zďaleka ešte nenastal, pričom mu stojí v ceste rodina uväzneného. O obchod sa teda začne starať Pietrova žena Imma (Maria Pia Calzone), zatiaľ čo jeho dedič syn Genny (Salvatore Esposito) zbiera skúsenosti v Hondurase. Jedno je isté, Savastano sa môcť len tak nevzdá. Do všetkého sa samozrejme začne motať aj konkurencia v podobe Salvatore Conteho (Marco Palvetti) a jeho klanu. Ich cieľom je zničenie Savastanovcov raz a navždy. Mafiánska vojna sa teda naplno rozpútala.

Prvá séria sa skončila rozpadom skupiny bossa organizovaného zločinu Pietra Savastana, čím sa nastavilo akési mocenské vakuum. Boss organizovaného zločinu Pietro Savastano utiekol z väzenskej dodávky, Gennaro bol postrelený Cirom a jeho ľudia boli zabití pri útoku jeho rivala Salvatora Conteho. Vyzerá to tak, že Sevastanova nedotknuteľná moc je pri svojom konci, pričom v hre ostalo ešte mnoho hráčov.

Spomedzi mnohých nádejných vodcov je Ciro jeden z najsilnejších. Neváha ani minútu, aby urobil všetko vo svoj prospech a využil túto jedinečnú možnosť stať sa lídrom.

Karty zamieša aj charizmatický Conte. Ten ponúka rodinám blízkym Savastanovi novú alianciu a dáva im možnosť výberu. Sú tu aj ďalší roztrúsení pešiaci, ktorí sú verní Savastanovej rodine a žijú pod hrozbou tlaku stúpajúcej moci nových skupín, zatiaľ čo čakajú na Dona Pietra.

A napokon, stále je v hre Gennaro, ktorý bojuje o svoj život. Situácia vyzerá na rovnocenný súboj štyroch mocných mužov: Conteho, Pietra, Gennara a Cira. Budúcnosť bude v rukách toho, kto z nich dokáže vytvoriť najsilnejšiu skupinu, alebo tú najmenej predvídateľnú.

Seriál plný zaujímavostí

Nakrúcanie prvej série trvalo 30 týždňov a okrem Neapola prebiehalo v Miláne, Ferrare, Ríme a v Barcelone. Počas filmovania prvej série sa kaskadéri a odborníci na zbrane zúčastnili na 100 dňoch nakrúcania.

V 2. sérii Gomory si zahralo približne 200 hercov, 3 500 komparzistov a pracoval pre nich štáb v počte 600 ľudí. Nakrúcanie trvalo 32 týždňov v Taliansku, v Neapole, Ríme, v Terste, v Nemecku aj na Kostarike. O úspešnosti seriálu svedčí aj v tom, že sa predal do 130 krajín sveta.

S priemerom 700 000 divákov na jednu z dvanástich epizód prvej série sa Gomora stala dovtedy najúspešnejším seriálom vysielaným na tamojšom televíznom kanáli Sky Italia. S priemerom 950 000 divákov na epizódu takisto zlomila rekord ako nefrancúzsky európsky debut na francúzskej televíznej stanici Canal+.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #oseriáloch #Gomora