Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Stranger Things sa vracia. Veľká temnota sa derie k nám

Seriál Stranger Things z dielne Netflixu sa stal, pomerne nečakane, jednou z najlepších noviniek minulého roka.

27.10.2017 07:00
debata
Druhá séria Stranger Things bude mať o jednu... Foto: Netflix
stranger things Druhá séria Stranger Things bude mať o jednu epizóda viac, ako prvá.

Po takmer roku a pol od uvedenia 8-dielnej prvej série konečne prichádza pokračovanie v podobe 9-dielnej druhej série a mestečko Hawkins sa opäť ponorí do temna a obklopia ho nové desivé zmiznutia a záhady. Prvá séria predviedla dokonalú retro hororovú zápletku odohrávajúcu sa v roku 1984. Dej sa posunie o ďalší rok a s ním príde aj nová záhada.

Príbeh je o štvorici chlapcov, ktorí sú prototypom klasických outsiderov. Ich bezstarostné vyvádzanie naruší zmiznutie jedného z nich – Willa. Ako správni kamaráti, chce Mike, Dustin a Lucas svojho spoločníka nájsť a dostanú sa na stopu niečoho tak veľkého, čo nikdy sa nesmie dostať na svetlo sveta. Pripojí sa k nim „Jedenástka“. Dievča, obeť pokusov a so schopnosťou telekinézie. Podarilo sa jej utiecť z organizácie, ktorá je zodpovedná za vypustenie príšery z inej dimenzie.

Pátranie po Willovi rozbehne aj jeho zúfalá matka Joyce v spolupráci so spočiatku neochotným šerifom Hopperom, ktorí budú sledovať rovnakú stopu ako Willovi kamaráti. Treťou pátracou skupinou je Willov brat Jonathan a Karen, ktorá je sestrou jedného z mladých pátračov. Neskôr sa nim pripojil Karenin priateľ Steve.

Všetky tri skupiny reprezentujú rôzne vekové kategórie a z toho vyplývajúce rôzne prístupy k nájdeniu vydeseného Williama, ktorý sa ocitol v druhej dimenzii a skrýva sa pred monštrom, ktoré sa ním chce nakŕmiť. Dochádza mu čas, avšak nájde spôsob, ako komunikovať s našim svetom, čím však upozorní monštrum na prítomnosť ďalšej potravy. Zatiaľ, čo najstaršia generácia spočiatku neverí rečiam o inej dimenzii a správajú sa ako klasickí, pragmatickí dospelí, ich dokonalým odrazom sú chlapci, ktorí vďaka milej detskej naivite a viere vidia to, čo dospelí majú pod nosom, len to nevnímajú skrz svoj triezvy pohľad na svet.

Tvorcovia – bratia Dufferovci – vytvorili priam dokonalé a po prvej sérii už aj kultové dielo. Je to mix hororu, humoru, skvelej retro atmosféry umocnenej soundtrackom ako príjemným a nenúteným podmazom. Dej je vyskladaný rovnomerne, čoho výsledkom sú epizódy, ktoré nikdy nenudia, majú spád a vždy neočakávané zvraty a držia si pozornosť divákov, ktorí veľmi rýchlo podľahnú čaru seriálu a chcú viac. S blížiacim sa finále prvej série im tvorcovia ich požiadavku doprajú a seriál nepoľavuje v tempe.

Skvelé herecké obsadenie

K celej atmosfére prispieva aj herecké obsadenie, ktorému kraľujú detskí herci, ktorí si ukradli na seba všetku pozornosť. Finn Wolfhard (Mike), Gaten Matarazzo (Dustin), Caleb McLaughlin (Lucas) a Millie Bobby Brown (Jedenástka) predvádzajú ako na bežiacom páse skvelé herecké výkony a polohy, v ktorých sa miesi strach o kamaráta, ale aj z monštra. Nechýba im odvaha, oddanosť, vernosť a pritom si zachovávajú roztomilú detskú nevinnosť. Nezostáva ani Winona Ryder v úlohe zúfalej Willovej matky, ktorá uveriteľne a srdcervúco stvárňuje nekonečnú bolesť matky, ktorej bez stopy zmizlo dieťa a pre jeho návrat neváha spraviť čokoľvek. Ani sa vydať do druhej dimenzie.

Počas prvej série sa podarilo uzavrieť jej hlavnú zápletku a Will sa vrátil domov. Monštrum z druhej dimenzie už nebolo hrozbou. Lenže Will sa vrátil iný a má akési „preskoky“ do druhej dimenzie, ktorá skrýva niečo oveľa väčšie, čo sa pokúsi prejsť do nášho sveta počas nadchádzajúcej druhej série.

Nová séria nadviaže na mytológiu, ktorá sa vybudovala minulý rok a ešte ju bude rozširovať. Pribudne viac temna, keďže pôvodné monštrum bolo len „čajovým odvarom“ toho gigantického, ktoré sa derie k nám. Veľká temnota bude postupne pohlcovať aj Willa a na scénu sa vráti aj Jedenástka, ktorá sa v závere prvej série obetovala pre dobro všetkých. Mylne sa chlapci domnievali, že s ich novou kamarátkou je koniec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stranger Things #oseriáloch