Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Svet nepraje rozdielnym jedincom. The Gifted ukáže odvrátenú tvár ľudí

Marvel to nie len Iron Man, Thor, Spiderman, Hulk, Kapitán Amerika, to sú aj obľúbení X-meni. Kto by už dnes nepoznal Wolverina, Mystique, Profesora X či Magneta.

02.10.2017 07:00
debata
Nový seriál o mutantoch ukáže zúfalý boj rodiny... Foto: FOX
gifted, the gifted, Nový seriál o mutantoch ukáže zúfalý boj rodiny o vlastné prežitie.

Práve v roku 2000 prvý film o X-menoch začal novú epochu filmov založených na komiksoch. Počas rokov priniesli rôzni režiséri kvalitatívne rozdielne filmy, avšak väčšina bola prijatá s pozitívnou kritikou a čoskoro na strieborné plátna vtrhne hneď niekoľko filmov s mutantmi.

Zatiaľ, čo X-meni boli skôr výhradnou záležitosťou filmového sveta, postupne – neprekvapivo – sa toto univerzum malo ambíciu rozšíriť do sveta seriálov. Prekvapujúco je to záležitosť iba posledných rokov. Marvel to chce však napraviť.

Dlhé čakanie na seriály o mutantoch

Po úspechu skvelého seriálu Legion, sa o slovo prihlásila televízia FOX s ambíciou priniesť na jej obrazovkách seriál založený na X-menoch, no bez akéhokoľvek prepojenia s filmových svetom. Výsledkom je novinka The Gifted, ktorá má premiéru v pondelok.

Filmoví X-meni položili pevné základy celého univerza o mutantoch, na ktorých bude The Gifted stavať. Pozornosť sa zameria na bežných ľudí, ktorí si prejdú mutáciou a stanú sa štvanou zverou. Filmy sa okrajovo venovali tomu, ako sú ľudia so schopnosťami lovení, vytláčaní, väznení zo strachu, aby svoje schopnosti nevyužili k zničeniu obyčajných smrteľníkov. Nový seriál rozvinie práve tieto súvislosti, ktoré nemali priestor vo filmoch.

Hlavnými postavami budú členovia rodiny Struckerovcov, ktorí si žili obyčajným, usporiadaným a dokonalým životom v dome s bielym plotom na predmestí. Vždy pozorne sledovali udalosti okolo ľudí so schopnosťami, ako ich spoločnosť z vlastného strachu nenávidí.

Ich životy sa razom zmenia, keď ich deti Lauren a Andy zistia, že majú mutantský gén a prejdú zmenou. V okamihu musia zabudnúť na svoj starý život. Z priateľov sa stanú nepriatelia, susedia sa prestanú s nimi stretávať a čo je horšie, musia sa dať na útek. Pre iných ľudí nie je v spoločnosti miesto. Musia byť pod zámkom. Bez rozdielu, či sú to deti alebo dospelí.

Novinka poukáže na netolerantnú spoločnosť

The Gifted má byť ukážkou netolerancie, ignorancie a bezohľadnosti a má istým spôsobom nastaviť zrkadlo väčšinovej spoločnosti, ktorá v prvom rade odmieta všetko iné. Ukáže aj emotívny príbeh z druhej strany barikády.

Svet vyvrheľov, ľudí zo schopnosťami, mutantov. Tí častokrát bojujú sami so sebou. S mutáciou, ktorá ich nenávratne zmenila a mnohí by spravili všetko preto, aby sa ich starý život vrátil. Nemôžu utiecť pred tým, čím sú. To, čo im príroda nadelila do genofondu. Vzhľadom nato, že FOX je celonárodná televízia, v seriáli bude musieť byť aj silný rodinný aspekt.

Okrem obyčajných ľudí bude veľkým nepriateľom mutantov aj vláda. Tu sa ukáže dvojitá tvár inštitúcií, ktoré vedia zo dňa na deň otočiť a tých, ktorých doteraz chránili, razom budú loviť a chcieť eliminovať.

Fanúšikovia by sa mali pripraviť nato, že v seriáli sa nepredvedú postavy z filmov. Tvorcovia predstavia úplne nové postavy, nových mutantov, nové schopnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #X-Men #oseriáloch #The Gifted