Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Reign: Pri boji o trón a nadvládu nečakajte šťastný koniec

Seriálu Reign mnohí vyčítali historické nezrovnalosti a častokrát svojvoľné pochopenie histórie. Nič to však nemení na fakte, že tvorcovia zachytili kus života kráľovnej Márie Stuartovny a jej tragick príbeh o boj trón.

09.09.2017 07:00
debata
Kráľovná Mária nakoniec svoj boj o trón... Foto: The CW
reign, Kráľovná Mária nakoniec svoj boj o trón prehrala a prišla o hlavu.

Silný vývoj hlavnej postavy

Zaujímavosťou seriálu bolo, že tvorcovia cielene v každej sérii nechali Máriu očividne osobnostne rásť, zatiaľ, čo v prvej sérii bola nesmelou kráľovnou Škótska, v druhej a tretej sérii bola diametrálne odlišnou osobou a veľmi rýchlo sa naučila pracovať s verejnou mienkou, šľachtou, zákulisnými hrami.

Postupne sa z nej stala sebavedomá a nekompromisná panovníčka, najmä po smrti Františka, ktorá bola pripravená bojovať o svoj právoplatný trón v Anglicku, na ktorý medzičasom nastúpila jej odveká rivalka a sesternica v jednom – Alžbeta I.

V záverečnej štvrtej sérii už Mária ako vdova hľadá svojho nového manželka v Škótsku a spraví svoje prvé osudové chyby. Vezme si psychického tyrana Darnleyho, ktorý predurčí jej postupný pád. Porodí mu syna Jakuba I., hovorí sa, že svojho manžela nechala zabiť, aby sa ho zbavila, keďže plánoval proti nej komplot. Posledná séria je charakteristická náboženskými súbojmi medzi katolíkmi a protestantmi a v plnej nahote sa ukáže, ako všetky konflikty vznikajú kvôli inej viere a čo sú schopní náboženskí hodnostári v oboch táboroch ochotní spraviť, len aby získali prístup k trónu.

Charakteristický je aj boj medzi Máriou a Alžbetou. Zatiaľ, čo Mária je ochotná sa vzdať nároku na tŕon v prospech svojho syna, paranoidná Alžbeta má utkvelú predstavu, že Mary proti nej neustále brojí a z toho plynie neochota uzavrieť mier. Samostatnou kapitolou sa postupom sérií stal francúzsky dvor, ktorému aj napriek právoplatným kráľom stále v zákulisí vládla Katarína Medicejská. Tá spolu so svojim kancelárom ťahali za nitky, v ich prospech, aby sa vyhli poprave a užívali si rastúcu moc v ich rukách, zatiaľ, čo Francúzsku vládnu slabí panovníci. Posledná séria bola teda o troch kráľovnách, ktoré bojujú o všetko, o svoj život, o svoj trón len každá má iné pohnútky a úmysly.

Osud sa s Máriou nemaznal a história nechala jasný odkaz o jej konci života. Po rokoch slávy skončila v neslávne v dlhoročnom väzení a nakoniec prišla o svoju hlavu. Stala sa tak symbolom boja o jeden trón, hoci oňho nemala až taký záujem.

Zaujímavé a neopozerané obsadenie dodali šmrnc

V prospech Reign hovorí aj skvelé herecké obsadenie. V úlohe Márie debutovala mladá herečka Adelaide Kane, z ktorej sa stala medzičasom veľká seriálová hviezda. Katarína Medicejskú stvárnila Megan Follows, tu sa skrýva najväčšie prekvapenie pre divákov. Nemilosrdnú kráľovnú matku hrá herečka, ktorá kedysi stvárnila Annu zo Zeleného domu a väčšinu ju teda má zafixovanú ako prudko pozitívnu postavu. V Reign si herečka zahrala diametrálne odlišnú postavu a v jej poňatí bolo stvárnenie Kataríny Medicejskej hereckým koncertom. Alžbetu I., ktorá sa panicky bála straty trónu si zahrala herečka Rachel Skarsten. V mužských úlohách sa predstavil ako František herec Tony Regbo, Sebastiana si zahral Torrance Coombs.

Reign sa skončil pred niekoľkými mesiacmi štvrtou sériou, pričom divák dostane ucelený pohľad na istú etapu života na jednotlivých kráľovských dvoroch, intrigami, klamstvami, manipuláciami. Seriál sa nebál stvárniť aj odvážnejšie sexuálne scény, nevyhýbal sa kontroverzným témam a doteraz najdetailnejšie sťatie hlavy, ktorým tvorcovia tromfli aj Tudorovcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #Reign