Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Reign: Príjemná oddychovka s prispôsobenou históriou

Televízia The CW pred štyrmi rokmi zariskovala, napriek inému typu seriálov, ktoré dovtedy produkovala, sa pustila do snahy priniesť na obrazovky historický seriál prispôsobený pre mladšieho diváka, na ktorého primárne cieli.

08.09.2017 07:00
reign, Foto:
Mnohí Reign vyčítali, že si tvorcovia vzali historické udalosti len ako podklad.
debata

Mala predstavu prerozprávať históriu modernejším a sviežejším spôsobom, ako znak odlišnosti od tradičných historických seriálov, ktoré ťažkopádne servírujú jednotlivé míľniky. Svetlo sveta uzrel príbeh o mladej kráľovnej, ktorá mala od prvých dní svojho života určený ťažký osud – Márii Stuartovny, kráľovnej Škótska pod názvom Reign (Kráľovstvo). A vyplatilo sa!

Tvorcovia vtesnali do 16.storočia moderné prvky, ktoré sa najmä prejavili v hudobnom podklade, keď sa mnohé hudobné hity v novom spracovaní dostali do deja, čo malo priblížiť históriu mladým. Čo sa aj čiastočne podarilo. Reign bol príjemným spestrením seriálovej ponuky na The CW, ktorá v tom čase začínala so supehrdinskými seriálmi a upírske seriály prežívali najlepšie časy.

Tvorcovia si prispôsobili históriu, len trošku

Mnohí Reign vyčítali, že si tvorcovia vzali historické udalosti len ako podklad a popustili uzdu fantázie až príliš a mnohé udalosti prekrútili k svojmu obrazu, respektíve vôbec sa ich nevzali do úvahy. Táto kritika bola oprávnená, avšak jedným dychom treba dodať, že tie najdôležitejšie udalosti zostali zachované a seriál spĺňa všetky atribúty relevantného, hoci neobyčajného historického seriálu.

Reign sa začína v okamihu, keď mladá a tvrdohlavá panovníčka Mary (Mária) opúšťa brány chránené miesto, kde sa skrývali pred neustálymi hrozbami smrti. Prichádza v roku 1557 do Francúzska za Františkom, s ktorým ju čaká dohodnutý sobáš. Jej jedinými priateľkami sú štyri dvorné dámy, ktorým by zverila život. Spoločne s Francúzskom je rozhodnutá vytvoriť silné spojenectvo proti Anglicku, na ktorého trón má pokrvný nárok a preto je takou veľkou hrozbou.

Tvrdá katolíčka je veľkou nádejou pre protestantské Anglicko, ktoré stále žije nádejou, že sa vráti k „pravej“ viere. Zväzok medzi Máriou a Františkom ešte nie je oficiálne spečatené, pred láskou má prednosť politika, náboženstvá a prospešné spojenectvá. Nikto však nečakal, že sa medzi mladými panovníkmi rozvinie osudová láska a dá do úzadia všetky zákulisné hry šľachty a Františkovej matky – Katarína Medicejskej.

Sobášu však predchádzala neochota Františka vziať si mladú Máriu, keďže bol zamilovaný do inej a navyše sa nechcel stať nástrojom manipulácie politických elít a vlastnej matky. Postupne však začal spoznávať samotnú Mary a svojou milou osobnosťou si podmanila aj mladého panovníka. František si nie je istý svojou pozíciou, keďže jeho nevlastný brat – bastard Bash si začína užívať čoraz väčšiu priazeň kráľa.

Mária si uvedomí, že Francúzsko má ešte síce svojho panovníka, kým sa však ona začne vládnuť s Františkom, tak bude musieť svoje miesto na dvore ešte vybojovať. Krajina sa zvíja v kŕči intríg, podrazov, mocenských vrážd, ale aj temných síl, ktorým verí Katarína Medicejská. Tá spolu so svojim verným pobočníkom Nostradamom vidí temnotu, ktorá ohrozuje vládu jej rodu, ale aj prichádzajúcu smrť milovaného Františka. Prvá séria sa zamerala teda príchod Márie a jej prvé kroky na ceste byť nezlomnou vladárkou. Jej úhlavnou nepriateľkou bola Katarína, s ktorou hrala na mačku a myš, keďže matka bola presvedčená, že smrť jej syna spôsobí práve Mária a preto si vzala za úlohu dostať ju zo svojich životov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #Reign