Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Boli prenasledované, boli lovené, boli skutočné! Spoznajte čarodejnice zo Salemu

Pred tromi rokmi malá káblová televízia WGN America sa pustila do experimentu a priniesla na svoje obrazovky svoj prvý hraný seriál. Tím tvorcov, ktorý sa napríklad podieľal aj na The Vampire Diaries (Upírske denníky) dostal voľnú ruku a štedrý rozpočet nato, aby oživili pre mnohých symbol strachu, mestečko Salem a preniesli divákov do 17.storočia.

07.09.2017 07:00
debata
Salem mal premiéru v apríli 2014 a priniesol... Foto: WGN America
salem, Salem mal premiéru v apríli 2014 a priniesol pre televíziu nebývalý úspech a každý seriálový fanúšik by mal Salem zaradiť do svojho zoznamu tento niekdajší hit zaradiť.

Rovnomenný seriál premiéru v apríli 2014 a priniesol pre televíziu nebývalý úspech a každý seriálový fanúšik by mal Salem zaradiť do svojho zoznamu tento niekdajší hit zaradiť. Počas troch rokov vysielania vzniklo celkovo 33 epizód, ktoré ukázali naozaj autentickú atmosféru Salemu, ktoré je dodnes opradené povesťami o čarodejniciach a ich moci, ktorou tvrdo vládli v meste, čo sa im neskôr vypomstilo legendárnymi salemskými procesmi.

Seriál predstavil obdobie v 17.storočí, keď Francúzsko vedie krvavú vojnu s Indiánmi a mestu vládnu bigotní puritáni, ktorí držia obyvateľstvo v okovách „slušného“ správania a akýkoľvek hriech sa trestá tým najkrutejším spôsobom. Ľudia žijú v područí chudoby, zatiaľ, čo elity si užívajú hriešny život mimo ich pozornosti. Vsugerovaná nedôvera medzi priateľmi, rodinou má za následok, že puritáni si udržujú pri moci falošnými obvineniami z rôznych hriechov a vyžívajú sa vo zvrátených fyzických trestoch, o ktorých dodnes hovorí história.

Láska kvitne aj pri lepkavom zle

Ústrednou dvojicou seriálu bola Mary Sibley a John Alden a ich osudová láska. Mary čakala vytúžené dieťa so svojou láskou, no jej John odišiel do vojny a viac sa nevrátil. Prehlásili ho za mŕtveho, Mary bažiaca po moci sa zaplietla s čarodejnicou Titubou, s pomocou ktorej nenarodeného dieťa „darovali“ prírode a Mary tak mohla s čistou reputáciou budovať svoj nový zámožný život. Vydala sa za najbohatšieho muža v Saleme a pritom sa stala jednou z najmocnejších čarodejníc v meste a postupne prebrala nenápadne vládu nad mestom. Zvrátenými kúzlami si zabezpečovali čarodejnice čoraz väčší vplyv, ale pútali na seba čoraz viac pozornosti a tak museli za sebou zametať stopy pred lovcami čarodejníc.

Ortodoxní katolíci ako Cotton Mather a jeho otec Increase prišli mesto očistiť od lepkavého zla, ktoré si postupne chcel podmaniť vybraných jedincov. Život Mary sa obrátil hore nohami, keď sa John vrátil do mesta živý a zdravý ako hrdina a jeho smrť bola iba zbožným prianím. Predstavila sa aj Anne, ktorá netušila o svojom čarodejníckom pôvode, ktorému podľahla a stala sa z nej veľká hrozba.

Skvelým charakterom bola aj Mercy, ktorá zúfalo túžila po láske a pozornosti, nakoniec sa dočkala zrady zo strany Mary a stala sa mocnou čarodejnicou, ktorá koketovala s čiernou mágiou a bola väčšinou obetným baránkom. Zažila si to najhoršie mučenie a opakovanú smrť, ktorú vždy vedela oklamať kúzlami.

Druhá séria zachytila Mary na vrchole čarodejníckej slávy. Získala obrovskú moc, zbavila sa svojich nepriateľov, nezískala však srdce svojej lásky. Atmosféra v Saleme bola pred výbuchom, chudoba bola čoraz väčšia, šíril sa mor, pomery boli ešte viac zhýralé a morálka bola na dne. Salemu neprospel aj príchod grófky Margburgovej, ktorá chcela zosadiť Mary z jej trónu a tak začala ich osobná vojna plná krvi, podrazov, intríg, kúziel a najmä smrti. Postupne sa misky váh začali prevažovať v neprospech Mary, síce sa začala zbližovať s Johnom a tešila sa z „návratu“ jej syna. Postupne rástla moc Anne. Syn Mary a Johna bol poslom diabla, ktorý si neskôr jeho telo prebral a otvoril si tak cestu k návratu na zem a vytvoriť tu nové peklo a jeho vlastné znovuzrodenie. Záver série priniesol smrť Mary, ktorá dokázala uprednostniť lásku pred pohodlím a obetovala sa v prospechu Johna.

Záverečná tretia séria bola v znamení znovuzrodenia Mary. Tí, čo boli kedysi nepriatelia, teraz boli spojenci a museli spojiť svoje sily proti diablovi, ktorý sa v Saleme pripravoval na koniec sveta. Pád čarodejníc bol nevyhnutný a nezvratný. Nikto však nečakal, že Anne sa stane novou „kráľovnou“ mesta. Odštartovala legendárne salemské procesy, ktoré mala v područí. Salem sa teda nikdy nedostal spod vlády čarodejníc. Diabla sa síce podarilo zastaviť a Mary a John dostali svoj vlastný koniec. No koniec príbehu to rozhodne nebol, história je svedkom.

Prekvapujúci koniec

Koniec Salemu po tretej sérii bolo pomerne jedným z nečakaných negatívnych prekvapení. Prvé dve série bol pre WGN America obrovským hitom. Žiaľ, medzi druhou a treťou sériou bola až jeden a pol ročná prestávka, ktorú nikto doteraz nevysvetlil, prečo sa stala. Diváci dávno stratili niť so seriálom a tretia séria zaznamenala obrovský prepad sledovanosti a tak televízia spravila radikálny krok a seriál ukončila, hoci s ním mala veľké plány. Príbeh sa podarilo aspoň uspokojivo ukončiť v dôležitom bode pred začiatkom čarodejníckych procesov a tak divák dostane ucelený a zmysluplný dej a nemá pocit, že by o niečo prišiel. Pôvodne mali tvorcovia plán na minimálne päť sezón, ktoré by zahŕňali aj spomínané procesy, k tomu však nedôjde.

K veľkým plusom Salemu patrí okrem expresívneho, niekedy až prehnane brutálneho zobrazenia mučenia, smrti aj herecké obsadenie. Predstavili sa herci aj Janet Montgomery, Shane West, Tamzin Merchant, Seth Gabel, Ashley Madekwe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Salem #oseriáloch