Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Keď pozeráte tento seriál, tak je už neskoro

Streamovací gigant Netflix čoraz viac svojou seriálovou tvorbou tvrdohlavo ukazuje snahu byť lídrom vo svete seriálov a darí sa mu to. Koncom marca tohto roka predstavil seriál, ktorý ešte pred svojou premiérou dostal nálepku – kontroverzný.

05.09.2017 05:00
debata
Netflix má záujem o ďalší návrat Gilmoriek,... Foto: Netflix
13 reasons why Netflix má záujem o ďalší návrat Gilmoriek, tvorcovia toto nadšenie až tak nezdieľajú.

Mrazivo skutočný príbeh novinky 13 Reasons Why vtiahol divákov do sveta, ktorým si prešiel každý jeden z nás. Stredoškolský život pre niekoho je tým najlepším obdobím v živote, pre niekoho to môže byť nočná mora. Príbeh je inšpirovaný románom Prečo? a divák spozná krutý svet mladej generácie, ktorá je schopná čohokoľvek pre záchranu vlastnej reputácie. Poodkryje svet zúfalcov, ale aj tých normálnych, ktorí sú terčom posmechu. Hlavná pozornosť je však venovaná iba 17-ročnej Hannah Baker, ktorá sa rozhodla v mladom veku ukončiť svoj život a vysvetliť svoj čin prostredníctvom trinástich audiokaziet, ktoré sú jej posledným odkazom. Hlasom, ktorý vysvetlí, prečo ju život omrzel.

Názov seriálu a počet epizód prvej série nie je náhodný. Trinásť epizód postupne odkrýva surovú šikanu, ohováranie, hádky, zrady, znásilnenia, nedorozumenia, ale aj vznikajúcu lásku, ktorá sa nestihne rozvinúť pre vedomé rozhodnutie zomrieť. Celá séria je jedna veľká mozaika a každá epizóda je vystavaná ako dôležitá časť skladačky a divák je vtiahnutý do sveta skupiny teenagerov na prahu dospelosti, ktorí sú súčasťou zlatej mládeže, ale aj vyvrheľov, lebo sa odlišujú svojim obyčajným a normálnym životom. Nemajú potrebu utláčať iných, preto sú tými utláčanými.

Do života „čudáka“ Claya Jensena na začiatku nového školského roka Hannah Baker, s ktorou pracuje zhodou okolností v kine. Jeho neschopnosť budovať vzťahy sa pretaví do klasickej teenagerskej lásky a snívaniu o Hanne. Zatiaľ, čo on ju sleduje z diaľky, ona si žije svoj život naplno. Veľmi skoro sa jej nový začiatok v novej škole zmení na horor. Jej svet sa začne rúcať po rôznych útokoch jej „priateľov“, pričom je len obeťou cielenej diskreditácie, len aby si skupinka zostala verná a zachovali vlastné tajomstvá. Zaujímavosťou príbehu, že nikoho nečaká žiadny šťastný koniec.

Premyslený dej do každého detailu

Výnimočné na 13 Reasons Why je spôsob, akým sa tvorcovia rozhodli divákom naservírovať. Téma šikany, problematického dospievania teenagerov, samovraždy mladých sú síce veľmi závažné a vždy aktuálne, no boli už nespočetne veľakrát už prepierané a nepriniesli nič nové. Tentokrát konečne plynú z jednotlivých epizód dôležité až naliehavo alarmujúce posolstvá, ponaučenia, výzvy, ktoré burcujú obete, aby hovorili o svojich problémoch, aby nemlčali. Nosná je smrť na konci série, ktorá je nevyhnutná, nezvratná a divák vie, že nakoniec nastane. Čaro príbehu je, že sa sám prichytí, aby tento tragický koniec nenastal a postupne v ňom rastú nádeje, že Hannah to nespraví. Spraví.

Každá epizóda predstavuje jednu kazetu, v ktorej Hannah hovorí o jednej osobe, ktorá prispela k jej smrti. Rozpovie zlomový príbeh, ktorý je súčasťou celej skrytej kauzy. Postupne rastie nervozita zúčastnených, že posledné slova obete im zničia životy a mladí ľudia búrajú všetky možné hranice morálky. Každý jeden, koho Hannah spomenula na kazetách je zodpovedný za jej rozhodnutie sa zabiť, nie každý jej život ovplyvnil negatívne. Clay jej istou výnimkou, hoci jeho neskoršie reakcie plynúce zo strachu z lásky, presvedčili Hannu, aby to spravila.

To, čo každé pozorné oko zaujme je všadeprítomná autentická chladnokrvnosť postáv, ktoré bez okolkov konajú tak ako konajú a je ich činy sú školou a autoritami tolerované. Ich chyby, prešľapy sú skôr velebené, ako trestané medzi spolužiakmi a platí tu pravidlo prevrátených hrdinov. Tí zlí sú hrdinami, ktorí sa neštítia šikanovať, ničiť životy a tí, ktorým je ubližované sú tí zlí, lebo pri šikane sa vždy nájde dôvod na utláčanie, lebo obete si zaslúžia v zmýšľaní uzurpátorov.

Tvrdé konanie postáv je „normálny štandard“

Konanie negatívnych postáv sa odohráva bez servítky, tvorcovia zvolili naozaj tvrdé poňatie deja a rany pre skoro nebohú Hannah sú jej uštedrené plným priehrštím a z epizódy na epizódy rastie jej zúfalstvo a zreje jej plne príčetné a koniec koncov jediné možné riešenie, vlastná smrť. Práve tvrdý sled udalostí je uveriteľný, divák nemá pocit, že tvorcovia chcú dostať postavy do nejakého klišé s následným ospravedlnením. Toho sa obete nikdy nedočkajú.

Hannah je rozprávačkou deja, Clay je sprievodcom, ktorý prechádza srdcervúcimi ranami, keď počúva dôvody, prečo ten ktorý „priateľ/ka“ zničila Hanne život a postupne sa rúca aj jeho pevná pôda pod nohami. Dostáva podobne ako obeť ťažké rany, ktoré ho neposielajú na smrť, ale k prerodu na sebavedomého mladého muža, ktorý navždy potlačí strach a začne žiť a ako jediný sa dokáže postaviť pred zúfalých rodičov pátrajúcich po dôvodoch konania ich jedinej dcéry.

Samostatnou kapitolou je ústredná samovražda, ktorá je opäť stvárnená podľa závažnosti. Tvorcovia neskrývajú ani kvapku krvi, neskrývajú obeť do žiadnych skrytých záberov. Ukazujú samovražde v úplnej nahote, tak aby sa podčiarklo zúfalstvo postavy, ktoré je vygradovaním celého príbehu. Hannah si podrezala žiletkou žily vo vani, neprosí sa o odpustenie, o zmilovanie. Chce len nechať odkaz, trvalý. Aby jej hlas nikdy nestíchol, aby nebol udupaný, ako to bolo počas života.

Skvelé výkony mladých hercov

K dokonalému dielu patria až prekvapujúco uveriteľné herecké výkony mladej generácie hercov. Okrem hlavných postáv Claya (Dylan Minnette) a Hanny (Katherine Langford) zaujali výkonom aj rýdzo negatívne charaktery Justin Foley (Brandon Flynn) a Bryce Walker (Justin Prentice), ale aj Jessica (Alisha Boe). Pozornosť na seba strhla aj matka mŕtvej Hanny – Olivia Baker, tú si zahrala skvelá Kate Walsch známa najmä zo seriálu Grey's Anatomy, kde stvárnila Madison. Je škoda, že tvorcovia nedali viac priestoru pohľadu aj na dospelejšiu časť osadenstva a mohli sa viac zamerať aj na trúchliacu rodinu, ktorá hľadá akýkoľvek náznak, ktorý by im vysvetlil konanie ich dcéry. Či tento deficit napraví pripravovaná druhá séria je otázne. Chválitebné je, že seriál zameraný skôr na mladšiu generáciu pracuje úplne otvorene s LGBTI komunitou a berie ju už ako bežnú súčasť komunity a tvorcovia úplne ignorujú rôzne predsudky.

13 Reasons Why by sa malo stať povinnou súčasťou každej obývačky a pozrieť by si ho mali diváci bez rozdielu veku. Odkaz seriálu je tak silný a potrebný pre všetky vekové kategórie, že naliehavé odkazy seriálu by mali byť vypočuté. Nikdy nikto nemôže tušiť, či niečo podobné neprežíva niekto v jeho blízkosti a občas stačí naozaj málo, aby sa podarilo zmeniť jedno rozhodnutie, ktoré zmení celý život.

Netflix po veľkom úspechu a po pomerne dlhom váhaní potvrdil vznik aj druhej série, keďže osudy postáv sa neuzavreli a na spravodlivosť čaká celá skupina vinníkov. Nové epizódy by mal začať streamovať v prvej polovici roka 2018.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #13 Reasons Why #oseriáloch