Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zbesilá filmová jazda! Len bola zbytočne dlhá, občas pôsobila lacno a trošku pateticky

Svet zažil filmový zvrat, ktorý nemá v histórii kinematografie obdobu. Ešte nikdy sa nestalo, aby si fanúšikovia vydupali inú verziu snímky, keďže prvá sa im nepáčila. Reč je o superhrdinskom zoskupení vo filme Justice League (Liga spravodlivosti) z dielne DC Comics. Genéza problémov sa začala už pred niekoľkými rokmi.

13.05.2021 07:00
liga spravodlivosti, Foto:
Nová verzia filmu spôsobila ošiaľ medzi fanúšikmi.
debata

Základný problém je, že DC sa všemožne snaží dobehnúť konkurenčný Marvel a doteraz nevie pevne uchopiť poňatie svojich filmov a dať im logiku. Absolútne chýba konzistentnosť celého budovaného univerza, pričom kvalita jednotlivých filmov je závislá od režiséra a jeho videnia jednotlivého hrdinu, ktorého dostal na starosť.

Všetko zmenil režisér Zack Snyder, ktorý ponúkol pre DC Comics svoju ideu stvárnenia superhrdinov temnejším, ľudskejším a najmä uveriteľnejším spôsobom. Najmä po úspechu trilógie o Temnom rytierovi od režiséra Christophera Nolana bolo štúdio Warner Bros. posmelené ponúkať divákom komiksové spracovania o ikonických hrdinoch iným spôsobom a odlíšiť sa aj od konkurencie.

Nekonečná cesta k divákom

Snyder svoju víziu začal realizovať v roku 2013, keď reštartoval sériu o Supermanovi. Rolu získal Henry Cavill a podobne ako pri Batmanovi, tak aj Superman stratil v názve svoje ikonické meno. Zrodil sa Man of Steel (Muž z ocele). Bol to počiatok veľkého príbehu, ktorý sa mal ukončiť trilógiou o Lige spravodlivosti, ktorá zachráni svet nielen pred mimozemskou inváziou, ale aj pred samotným Supermanom. Ten mal prejsť na stranu temna, keď po smrti milovanej Lois Laneovej zatrpkol natoľko, že bol ochotný zahodiť svoje poslanie – chrániť Zem.

V roku 2015 sa fanúšikom komiksov splnil sen, keď Snyder proti sebe postavil dve najväčšie hviezdy DC Comics. Vo filme Batman vs. Superman: Dawn of Justice (Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti) posunul svoju ideu o kúsok bližšie. Bolo to priame pokračovanie filmu Man of Steel, do deja pribudla dôležitá postava – Wonder Woman, ktorá momentálne zachraňuje renomé celého univerza, ktoré sa štúdia Warner Bros. snaží lepiť, o budovaní nemôže byť ani reči. Samotný stret medzi Temným rytierom a Mužom z ocele sa stretol s rozporuplnými reakciami fanúšikov. Tí sa rozdelili na dva tábory. Jeden na film nedá dopustiť, ten druhý ho – prirodzene – hejtuje a považuje ho za prešľap.

ginny and georgia, Čítajte aj Tak toto rozhodne nie sú Gilmorky! Náhrada za kultový seriál doslova obarila, v tom dobrom

Malým vrcholom Snyderovej vízie mala byť snímka Justice League (Liga spravodlivosti) z roku 2017, ktorá mala byť akousi alternatívou voči marvelovským Avengerom. K Batmanovi, Supermanovi a Wonder Woman sa pridali noví hrdinovia – Aquaman, The Flash a Cyborg. Prvým problémom bol fakt, že tieto postavy nemali za sebou sólový film a divák k nim nemal žiadny vzťah a nepoznal pozadie ich príbehu.

V tomto smere Marvel chybu nespravil a nespojil svojich hrdinov do skupinového filmu, kým jednotlivci nemali za sebou samostatný film, aby všetko dostalo logické rozuzlenie. Lenže už samotné prípravy Ligy spravodlivosti sprevádzali veľké kreatívne rozbroje v zákulisí. Scenár prechádzal neustálymi zmenami, Snyder čelil tlaku štúdia, aby upravil svoje temné videnie hrdinov. Kompetentní sa chceli priblížiť Marvelu a prilákať na filmy čoraz viac divákov, aby sa pokladnice plnili miliónmi dolárov.

Liga spravodlivosti Zacka Snydera Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Záber z filmu Liga spravodlivosti Zacka Snydera.

Otrasy za kamerou, aj pred

Osud sa kruto zahral so samotným režisérom, ktorý pol roka pred premiérou opustil celý projekt kvôli rodinnej tragédii, keď jeho dcéra spáchala samovraždu. Filmové štúdio odmietalo posunúť termín premiéry, do projektu angažovala jagavé hollywoodske eso – Josha Whedona a ten celý film prerobil podľa predstáv.

wandavision, paul bettany, elizabeth olsen, Čítajte aj Marvel prevalcuje všetko, čo mu stojí v ceste! Začiatok novej éry je prelomový

Narýchlo sa pretáčali celé sekvencie a razom vznikol úplne iný film, ktorého kvality podliezli všetky nastavené latky. Fanúšikovia, ktorí sa tešili na ďalšiu temnú snímku dostali čudný film pochybných kvalít, ktorý predstavil nových hrdinov bez jediného spojenia s minulosťou. Nefungovalo tu v podstate nič a úplnou tragédiou bola stopáž. Štúdio si presadilo myšlienku, že všetko sa musí vtrepať do dvoch hodín.

Odvtedy neutíchali hlasy volajúce po zverejnení pôvodného filmu, ktorý Zack Snyder nakrútil. Fanúšikovia však žiadali niečo, čo sa dovtedy neudialo. S príchodom streamovacích online služieb, ktoré zmenili televízny trh a zvýšil sa tlak na tvorbu pôvodného obsahu za účelom prilákania platiacich odberateľov sa postupne zmenilo aj vnímanie hlasu divákov. Minulý rok odštartovala služba HBO Max, ktorú vlastní štúdio Warner Bros. a stal sa zázrak. Bolo oznámené, že Justice League dostane druhú šancu a svet uvidí to, po čom roky volá. V marci 2021 sa to stalo realitou.

Úplne nový film!

Film Liga spravodlivosti Zacka Snydera uzrel svetlo sveta. Štvorhodinový epos nemal nič spoločné s pôvodným filmom, z ktorého nepoužili ani jeden záber. Nebolo to potrebné, keďže táto verzia nemala s tou z roku 2017 absolútne nič spoločné. Snyder tak pokračoval v udanej ceste temnoty a navyše sa priblížil o krok bližšie k tomu, aby divák videl koniec sveta. Táto Liga bojovala proti dvom veľkým nepriateľom – Steppenwolfovi a Darkseidovi.

firefly lane, katherine heigl, Čítajte aj Návrat problémovej herečky s pošramoteným renomé: Naplno hviezdi v rafinovanej dráme

Prvý menovaný prichádza na Zem, aby sa svoju pánovi opäť votrel do priazne a dostal milosť. Ako darček mala padnúť Zem, ktorá skrývala tri matice, tie po spojení mali vytvoriť silu na zničenie celej planéty a jej obyvateľov. Steppenwolf navyše objavil rovnicu antiživota, ktorú Darkseid tisícročia bez úspech hľadal po celom vesmíre. Rozhodujúci boj o prežitie všetkých sa mohol začať.

Film do posledného detailu, niekedy až zbytočne, rozoberal pohnútky jednotlivých postáv a ich konanie. Zas na druhú stranu plnohodnotne uviedol do DC univerza nových hrdinov ako Aquaman (ten medzičasom dostal vlastný film), The Flasha (ten na svoj prvý film čaká, čoskoro sa začne nakrúcať) a Cyborga. Vyznenie dostalo úplne nový rozmer, všetko začalo pekne do seba zapadať a vytvárať priestor pre ďalšie dve pokračovania, ktoré mal Snyder ešte nakrútiť. Je však tragédiou, že sa tak nikdy nestane. Bolo totiž oznámené, že realizovanie tohto filmu bolo iba darčekom a poďakovaním pre fanúšikov, ktorí roky volali po tejto verzii filmu.

Verdikt

Liga spravodlivosti Zacka Snydera rozhodne patrí medzi to najlepšie, čo DC Comics ponúklo za ostatné roky. Odhliadnuc od rekordnej dĺžky, film by zniesol aj o 30 minút kratšiu stopáž. Rušivo pôsobili spomaľovacie sekvencie pri akčných scénach. Neraz to pôsobilo rušivo a najmä lacno ako nemecká Kobra 11. Prekvapujúco haprovali aj špeciálne efekty pri niektorých scénach. Ako celok však pozitíva prevažujú nad negatívami. Hlavná šestica superhrdinov dostala plnohodnotný priestor na svoj príbeh, celé to bolo zrozumiteľné, čitateľné.

bridgerton, Čítajte aj Razom nikomu nevadí nefalšovaná romantika! Všetci sledujú hľadanie pravej lásky

Formát bol rozdelené do šiestich častí a záverečného epilógu, pričom príbeh sa vyvíjal a odkrýval postupne, nešlo o žiadne zbrklé kľučkovanie medzi témami. Snyder mal toto spracovanie naozaj pevne v rukách a premyslené od začiatku do konca. Určite potešil aj fakt, že hrdinovia neraz dostali neraz poriadne na frak, čo len podporilo ich vykreslenie viac ako ľudí než maskovaných hrdinov.

Film bol celosvetovo dostupný na platformách HBO Max a HBO GO, Slováci si ho teda mohli užiť okamžite. Pozitívne prekvapil aj slovenský dabing, ktorý bol dostupný okamžite. S nedávnym spustením slovenskej lokalizácie HBO stále prekvapuje kvalitou dabingu, ktorú prináša. Tvorcovia sa neboja experimentovať s kastingom hercov, čo prináša zaujímavé výsledky. Justice League Zacka Snydera je veľký darček pre každého fanúšika superhdinov. Kvalitou prevýšil všetko, čo DC Comics sa snažilo divákom vsugerovať. Je len smutnou bodkou, že sa tento epos nepodarí dokončiť zostávajúcimi dvoma snímkami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HBO #HBO Go #Zack Snyder #Justice League #oseriáloch #Liga spravodlivých