Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nepekné sklamanie! Britský hit najprv uchvátil, teraz mu totálne spadla reťaz

Kým sa po druhýkrát ozval úvodný monológ k britskému seriálovému hitu Čas čarodejníc ubehol naozaj veľmi dlhý čas. „Začína sa to ako nedostatok a túžba, začína sa to ako krv a strach, začína to ako čas čarodejníc“ – slová, ktoré navodzovali doslova husiu kožu divákom a vzbudzovali zvedavosť sa znova objavili až v januári tohto roka. Pričom prvá séria mala premiéru na jeseň 2018.

01.04.2021 07:00
čas čarodejníc, Foto:
Tvorcovia si dávajú poriadne načas, diváci si budú musieť na poslednú sériu počkať do roku 2022.
debata

Televízia Sky síce oznámila, že mysteriózny seriál sa dočká ďalších dvoch sezón a bude kompletne sfilmovaná knižná trilógia od Deborah Harknessovej. Čakať na ďalšie časti bolo ťažkou skúškou trpezlivosti, ale aj veľkým riskom samotnej televízie.

V súčasnosti, keď je tlak na produkciu seriálov enormný a bojuje sa o každého diváka, je mimoriadne nezvyklé čakať viac ako dva roky na nové pokračovanie. Samozrejme do produkcie negatívne zasiahla aj pandémia koronavírusu, avšak v čase, keď dvojka už bola hotová a realizovala sa tretia a rovno záverečná séria. Dlhá pauza nikdy nemôže seriálu prospieť. Pri tempe, akým pribúdajú seriály je priam nemožné udržať si pozornosť, pamätať si detaily deja, hoci je mimoriadne zaujímavý. Britskí tvorcovia to však riskli a Čas čarodejníc (A Discovery of Witches) bol na televíznej striedačke nezvykle dlho.

Začiatok seriálu uchvátil…

Prvá séria pôsobila ako zjav. A to doslova. Zas a znova sa ukázalo, že britská produkcia vie uchvátiť celý svet, ukázať mimoriadnu kvalitu a ľahko konkurovať aj neporaziteľnej americkej ponuke. Začiatok seriálu ukázal svet v inom svetle, kde tlie temnota. Ale veľmi nenápadne. Ľudia a nadprirodzené bytosti žijú bok po boku, avšak magické existencie postupne vymierajú a nikto nevie prečo.

Blíži sa moment, keď mágia vydýchne naposledy a to nikto nechce dopustiť. Celá história ľudstva je pretkaná vzájomnou symbiózou medzi smrteľníkmi a upírmi, čarodejnicami, démonmi. V tomto smere seriál veľmi dobre pracoval s premisou, že magické bytosti vyzerajú ako ľudia, avšak pomenovanie dostali podľa svojich schopností. Preto démoni nie sú žiadne krvilačné obludy s rohmi.

Na pozadí blížiaceho sa konca nadprirodzených bytostí sa objaví mocná čarodejnica Diana (Teresa Palmer), ktorá však nepozná svoj pôvod, neovláda svoje schopnosti, navyše rozhodne neoplýva sebavedomím. Práve ona však môže byť poslednou záchranou. Musí však povstať sama povstať z popola a pomocou mocnej knihy nájsť kľúč k prežitiu. Samozrejme nechýba zakázaná láska medzi Dianou a upírom Matthewom (Matthew Goode). Ide im po krku Kongregácia, ktorá nedovoľuje miešanie druhov a navyše chcú Dianu získať pre seba a svoje úmysly.

Nejeden by si myslel, že je to totálne klišé. Nebolo. Vďaka povestnej britskej rezervovanosti aj dej pôsobí veľmi elegantne, neprehnane, uhľadene. Tvorcovia zvolili jemné, nenásilné spracovanie a aj, keď sa konalo klišé, bolo to v takom minimálnom prevedení, že v konečnom dôsledku bolo spestrením celého deja.

Druhej sérii rozhodne neprospel presun deja do... Foto: HBO
čas čarodejníc , Druhej sérii rozhodne neprospel presun deja do minulosti.

…pokračovanie už nie!

Druhá séria pôsobila ako úplne nový seriál. Kým jednotka sa odohrávala v súčasnosti, nová desiatka epizód sa presunula do stredoveku. Sem utiekli hlavné postavy pred Kongregáciou, ktorá ich takmer dostala a navyše práve v minulosti mohla Diana dostať potrebný výcvik. Pred stovkami rokov žili tak mocné čarodejnice, ktoré môžu odomknúť nekonečnú moc, ktorá v Diane drieme.

Diváci sa tak z krásnych britských scenérii presunuli do stredovekého a najmä ponurého a špinavého Londýna a na dvor Alžbety I., ktorej kedysi upír Matthew verne slúžil a bol jej verným pobočníkom. Mocná panovníčka sa vždy bála, ako si ju budú pamätať, bola posadnutá kultom vlastnej osobnosti. Práve táto, síce maličká, dejová línia bola mimoriadne zaujímavá.

Veľká škoda, že nedostala väčší priestor. Primárne sa všetko sústredilo na hľadanie vnútorných démonov čarodejnice Diany, aby si konečne začala veriť a mohol sa celý dej posunúť významným krokom vpred. Druhá séria totiž pôsobí ako medzistupeň. V podstate sa celých častí len prešľapovalo na mieste a vyčkávalo sa, či a čo sa Diane podarí.

Samozrejme nepriatelia sa našli aj v stredoveku, najmä panovalo podozrenie, kto je vlastne Matthew, keďže jeho staré ja pred stáročiami bolo úplne iné. Krvilačné, beštiálne a zo dňa na deň sa stal úplne inou osobnosťou a to pútalo pozornosť.

Herec Matthew Goode ako upír Matthew Clairmont... Foto: HBO
čas čarodejníc, Herec Matthew Goode ako upír Matthew Clairmont v druhej sérii Času čarodejníc.

Seriálu spadla reťaz

Nová sezóna však stratila zo svojho lesku z prvej série. Stratilo sa aj tempo, to povestné čaro. Vizuál výrazne utrpel aj špeciálnymi efektami. Predsa len vytvoriť Londýn pred stáročiami nie je jednoduché a navyše, keď máte okresaný rozpočet. Efekty mesta pôsobili mimoriadne zle, lacno, animovane, úrovňou tak spred 20 rokov. Veľká škoda. Tu sa ukázala slabina, že v tomto smere musia Briti zainvestovať, ak chcú byť naozaj svetoví.

Prekvapujúco haproval aj dej. Za dlhé čakanie diváci boli odmenení až desiatimi epizódami, prvá séria mala osem. Paradoxne začiatok seriálu by si pýtal väčší priestor a dvojka kratší.

Do Času čarodejníc sa vkradla nuda, neustále polemizovanie nad objavovaním sily a presviedčaním Diany, že nato má, keď pritom všetci vedia, že naozaj nato má a keby sa viac sústredila, veľmi rýchlo by v sebe spojenie prírodných elementov prebudila. Kým prvá séria klišé v zápletkách vyznievalo umiernene, teraz to tak nebolo. Vzťah Diany a Matthewa bol ako cukrová vata, občas im scenár dovolil stvoriť malé nezhody.

Posledná séria sa k divákom dostane až v roku 2022.

Verdikt

Kvalitatívna priepasť medzi dvoma sériami je obrovská. Asi nikto nečakal, že sa toto stane. Navyše spomínaná dlhá pauza medzi pokračovaniami mala naozaj za následok, že úplne zmizlo prepojenie so seriálom a nepomohlo ani úvodná rekapitulácia. Avšak záver série sľubuje, že trojka bude opäť výnimočná.

Hlavní hrdinovia sa vracajú do súčasnosti, Diana so silou, aby mohla bez problémov bojovať proti protivníkom a šmahom ruky byť najmocnejšou magickou bytosťou. Zostáva len dúfať, že sa to naozaj stane. Nateraz nie je známe, kedy diváci uvidia záver seriálu, ktorého nakrúcanie len pred pár týždňami skončilo. Snáď to bude skôr ako neskôr. Čas čarodejníc si nezaslúži ďalšie podkopnutie.

Seriál je kompletne dostupný pre slovenských divákov na streamovacej platforme HBO GO.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HBO #oseriáloch #A Discovery of Witches #Čas čarodejníc