Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Takýto koniec nikto nečakal! Zo šialeného zvratu vznikol hybridný happyend

S úderom posledných hodín minulého roka sprístupnil Netflix nedočkavým fanúšikom poslednú, štvrtú sériu svojho hitu Chilling Adventures of Sabrina (Sabrinine desivé dobrodružstvá). Rozlúčka so seriálom bola o to prekvapujúcejšia, keďže tvorcovia boli pripravení na piatu sériu, dokonca bol napísaný príbeh.

04.03.2021 07:00
kiernan shipka, chilling adventures of sabrina, Foto:
Dlho sa špekulovalo, že by Sabrina mohla pokračovať inde, nateraz sa tieto zvesti nepotvrdili.
debata

Streamovací gigant však prekvapil, keď oznámil, že Sabrina a jej (ne)priatelia si musia zbaliť kufre. Celkovo sa seriál dočkal až 36 častí rozdelených do štyroch celkov, pôvodne si Netflix objednal iba dvadsať častí. Úspech hororovej komédie však predčil aj pôvodné plány a Sabrina sa zdržala medzi divákmi dva roky. Hovorí sa, že Netflix ukončil produkciu kvôli nepoľavujúcej pandémii koronavírusu.

Hovorí sa, že nádej zomiera posledná a Sabrina by predsa len mohla ešte čo to predviesť zo svojej magickej sily. Okrem petície za záchranu seriálu, ktorá je už akýmsi štandardom medzi divákmi by do hry mohla vstúpiť stále nová streamovacia platforma HBO Max. Keďže Sabrina patrí pod značku Warner Bros., ktorá má pod palcom práve HBO Max, existuje nádej, že by formát mohol byť časom zresuscitovaný práve tu. Oficiálne nikto tento ťah nepotvrdil, navyše posledné scény štvrtej série „dopriali“ fanúšikom poriadny šok a asi si len málokto vie predstaviť, že by piata série naozaj vznikla.

Horko sladká bodka za skvelou ságou by sa síce dala zvrátiť. Scenáristi vždy vedeli prísť s nejakým šalamúnskym riešením. No aj v čarodejníckom svete platia isté pravidlá, ktoré Sabrina všetkých naučila. Smrť je nezvratná a nemôže sa s ňou zahrávať. A keď sa to stane hlavnej postave, v podstate je hotovo. O to viac rozporuplne vyznievajú slová tvorcov, ktorí mali pripravený naozaj príbeh pre piatu sériu. Seriál sa mal prepojiť s hitom Riverdale, ten vychádza z rovnakej komiksovej predlohy a s veľkým úspechom sa už vysiela piata séria.

Nateraz to vyzerá tak, že nič sa z týchto plánov neuskutoční. Sabrinine desivé dobrodružstvá sú uzavretý projekt, hoci v súčasnosti, keď je obrovský tlak na pôvodný obsah, nie je vylúčené, že čoskoro sa diváci dočkajú správy, že Sabrina vyjde zo záhrobia. Možno by to bol zaujímavý zvrat a hutný materiál pre celú sériu. Horor s prvkami komédie by túto zápletku rozhodne uniesol a v čarovnom svete je predsa všetko možné.

Štvrtá rozlúčková séria mala opäť osem častí a fanúšikovia už zmierení s informáciou o konci čakali epickú bodku. A tú naozaj dostali. Predchádzajúca séria boli vynikajúca a dokonale napravila pošramotenú reputácie, ktorú zinkasovala po slabučkej dvojke. Tvorcovia si boli vedomí, že musia latku posunúť ešte vyššie. Uviazali si sami na seba bič. Nie je známe, či tušili, že nakrúcaný materiál bude posledný alebo sa menili plány počas produkcie, no isté je jedno – zápletky akoby rátali s tým, že ďalšie časti nebudú a všetko smerovalo k epickému súboju so zlom a neraz fatálnymi rozuzleniami.

Záverečná séria Chilling Adventures of Sabrina Fotogaléria - 4 fotky Všetky fotky
Zo štvrtej série Chilling Adventures of Sabrina.

Príbeh už nemusel robiť čachre s postavami, v minulých sezónach prešli potrebným vývojom, aby teraz už každý vedel, čo môže od koho očakávať. A to bolo dobre. Všetko sa sústredilo na boj s Prázdnotou, ktorá mala pohltiť celý svet. Jej príchodu predchádzalo príchod jej diabolských a nechutných poslov. Séria bola zrozumiteľne rozdelená na boj s každým poslom. Magický svet, ale aj ten bez schopností sa musel spojiť, aby porazili kreatúry, ktoré za sebou nechávali obete a strach. Ruku k dielu muselo pridať aj samotné peklo, ktoré sa zmietalo vo vlastných intrigách. Kľúčová bola, ako vždy, Sabrina Spellmanová a jej druhé pekelné ja – Sabrina Mornigstar.

Samozrejme, tvorcovia nezabudli na lásky, vzťahy, iskrenie a poriadnu chémiu medzi hlavnými postavami. V područí prichádzajúceho konca sveta mnohí dali bokom svoj ostych a najnovšia séria dostala to, čím bola charakteristická. Vzťahmi rôznych foriem, bez rozdielu pohlaví. V tomto smere Sabrinine desivé dobrodružstvá boli priekopníkom.

Verdikt

Štvrtá séria rozhodne nenudila. Pointa celého príbehu bola jasne daná a zrozumiteľná. Samozrejme nebolo by nebo bez mráčikov. Objavilo sa viacero hluchých miest, nudných, zbytočných. Avšak všetko následne prevážila hlavná zápletka s Prázdnotou. Fantasticky pôsobilo prepojenie s pôvodným seriálom. Do príbehu sa zapojili herečky, ktoré v komediálnom seriáli spred dvoch dekád vystupovali ako tety Sabriny, dokonca sa objavil aj rozprávajúci kocúr Salem. Doplnil to, už tradične, vtipný scenár založený na rozpore medzi peklom a nebom.

Rozlúčka so Sabrinou priniesla všetko potrebné, čo by seriál potreboval ako bodku. Možno by nebolo zlé netlačiť na pílu a nebazírovať na ďalšom pokračovaní. Hoci Sabrina sa stretla so svojou láskou a budú spolu navždy, no nie medzi živými je veľmi zaujímavý, nevšedný a najmä originálny spôsob, ako spraviť záver seriálu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Kiernan Shipka #oseriáloch #Chilling Adventures of Sabrina