Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Opäť to vyšlo! Tento seriál všetkých neskutočne klame a aj tak láka milióny

Putovanie nekonečnou vzdialenou galaxiou zrejme nikdy neomrzí. Obrovský potenciál, ktorý značka Star Wars sa vo veľkom rozhodol preskúmať koncern Disney, hoci uzavretie kultovej filmovej ságy sa nezaobišlo bez sklamania a spŕšky kritiky.

18.02.2021 07:00
mandalorian, Foto:
Zohratá dvojica aj v druhej sérii ukázala, že spolu zvládnu všetky dobrodružstvá.
debata (2)

Pozornosť sa presunula do seriálového segmentu, ktorý vládne svetu a počas pandémie sa stal doslova záchranou zábavného priemyslu. Kiná sú, v podstate, rok zatvorené, filmové štúdia rátajú miliardové straty, no v produkcii pokračujú. Dúfajú v návrat starých dobrých časov. Strieborné plátna musia prežiť akúkoľvek krízu!

Avšak nedočkavé publikum je tu stále, uväznené doma. Práve v čase pandémie sa ukázala enormná sila televízie a najmä streamovacích online televízií. Ich expanzia aj z tohto dôvodu nabrala nadsvetelnú rýchlosť.

Chystá sa expanzia Star Wars seriálov!

Gigant medzi streamovacími platformami – Disney+ – dupol na plyn. Ohlásila najväčšiu expanziu Star Wars v histórii. Kým filmy sa dostali na druhú koľaj a pre vyprchanie emócií zo strany fanúšikov zvolili vyčkávaciu taktiku. Do kín sa vesmírna sága vráti, to je isté, no pár rokov si filmári musia dať pauzu. Nikto nemôže riskovať, že by sa zopakovala kritika a nedajbože by došlo k poškodeniu multimiliardovej značky. Práve seriály sú dostatočne silnou formou, ako udržať pozornosť divákov v priestore, ktoré je už preplnené seriálmi.

V najbližšom období vznikne viacero Star Wars seriálov. Snáď najočakávanejšia je seriál o Obi-Wan Kenobim z filmovej ságy. Učiteľ Anakina Skywalkera, z ktorého sa stal Darth Vader by sa mal predviesť už budúci rok. Do úloh sa vrátia herci z filmov, teda Ewan McGregor a Hayden Christensen. Aj preto sa hovorí, že toto bude obrovská seriálová udalosť. Z ďalších titulov sú v príprave: Ashoka, Star Wars: Andor, Star Wars: Bad Batch, Star Wars: Rangers of the New Republic, Star Wars: Visions, Star Wars: Rogue Squadron.

Avšak už dva roky fanúšikov baví The Mandalorian, ktorý si okamžite získal srdcia miliónov divákov. Vlani počas neskorej jesene sa vesmírny lovec predviedol v druhej sérii. V decembri tohto roka ho čaká tretia séria. Zrejme aj kvôli lákavej ponuke, ktorú Disney+ ponúka, tak si vo veľkom ľudia túto online službu kupujú. Aktuálne má už 95 miliónov predplatiteľov, čo koncern získal po vyše roku činnosti. Túto cifru pôvodne plánovali kompetentní získať po štyroch rokov. Rozmach v područí pandémie je gigantický. A to služba od Disney+ ešte nie je celosvetovo dostupná, čo by sa malo stať v druhom polroku 2021. Pričom sa čaká veľkolepý príchod aj na Slovensko.

Druhá séria hitu The Mandalorian Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Druhá séria hitu The Mandalorian.

Prefíkane napísaný kúsok na odvedenie pozornosti

Prečo je Mandalorian taký návykový? Ono samotný príbeh je pomerne slabý a priamočiary. Máme tu hlavného hrdinu, ktorý putuje z planéty na planétu, stretáva rôznych obyvateľov galaxie, zažíva s nimi rôzne nebezpečné dobrodružstvá a vždy z toho vychádza ako víťaz. Pravý hrdina. Ono v týchto čudných časoch, ktoré každý jeden zažíva, je dobré, že na obrazovke je postavička, ktorá je bez prikrášlenia pozitívna, hrdinská. Je to taká istota, že vykorčuľuje z nebezpečných situácií bez ujmy. A samozrejme hlavnou devízou nedávno skončenej druhej série je prítomnosť malého, rozkošného stvorenia Baby Yodu.

Príbeh sa v nových častiach v tomto smere značne posunul a diváci sa dozvedeli pravé meno zlatunkého stvorenia, ktoré si zamiluje každý, kto ho uvidí. Mandalorian mal úlohu dostať ho „domov“. No úloha to bola náročnejšia, keďže pátranie po pôvode bolo plné prekážok, najmä, keď nepriatelia im boli stále v pätách.

Práve prítomnosť Baby Yodu je tým prefíkaným ťahom v seriáli, v ktorom neraz dej poriadne pokrivkáva a neraz epizódy pôsobia ako vata. Disney však vie, čo musí spraviť, aby všetci milovali seriál a „nevšimli“ si deravých zápletiek a absentujúcej pointy. Ak by sa spojili časti, ktoré boli potrebné pre udržanie tempa, tak by druhá séria mala asi tri časti, nie osem. Avšak, akonáhle sa objaví malá zelená nemotorná príšerka, zatají sa, roztopí sa každého srdce a prichádza pozitívna emócia nad smiešnymi kúskami, ktoré Baby Yoda spraví.

Dobre však padlo, keď konečne sa ukázal potenciál tejto postavy. No pri dodržaní tempa rozprávania deja, niečo väčšie uvidia nedočkaví diváci až za niekoľko rokov. Tvorcovia sú poriadne skúpi a sypú len malilinké omrvinky, čo je škoda. Mandalorian by si zaslúžil „kopnúť do vrtule“, aby nabral strmhlavé tempo. Tento seriál si doslova pýta vesmírne naháňačky, bitky a nie iba malé náznaky.

Pritom nie je problém v peniazoch. Mandalorian po vizuálnej stránke je dokonalý. Na nerozoznanie od filmových trikov. Táto konzistentnosť preto dáva nádej, že nadchádzajúca tretia séria bude svižnejšia. Práve kvôli rôznym prekvapeniam a narážkam na pôvodnú filmovú ságu. Konečne sa objavil v deji Jedi, svetelné meče a záver druhej série priniesol prekvapenie, ktoré každého skalného fanúšika posadil na zadok. Prítomnosť Luka Skywalkera doslova šokovala a je doslova zázrak, že sa jeho prítomnosť podarilo utajiť vo svete, v ktorom už nič nie je tajomstvom.

Dôvod, prečo všetci milujú tento seriálu.... Foto: Disney+
mandalorian, baby yoda, grogu, Dôvod, prečo všetci milujú tento seriálu. Roztomilé stvorenie - Baby Yoda alias Grogu.

Verdikt

Mandalorian je veľmi zvláštny seriál. Prudko pozerateľný, preplnený skvelými efektami, ktoré dokonale odvedú pozornosť diváka od toho, že hlavná pointa seriálu je stále odsúvaná bokom. A epizódy majú veľmi malú výpovednú hodnotu. Keď už naozaj by hrozilo, že by si to niekto všimol, tak príde Baby Yoda, ktorý si ukradne pre seba všetku pozornosť a dobre nastavený stroj funguje ďalej. Dalo by sa čakať, že Disney počas druhého roku vysielania sa pokúsi niečo zmeniť. Nestalo sa. A je evidentné, že sa nič nezmení aj počas tretej série.

Ono tento formát skvele funguje, hoci je divák neraz klamaný, bez toho, aby si to veľmi uvedomil. Jeho pozornosť je neustále odvádzaná a razom zabudne, že čaká na odhalenia, ktoré by príbeh posunuli o svetelný rok ďalej. Každopádne vždy dobre padne vhod na polhodinku sa nechať uniesť do vzdialenej galaxie. Pozrieť si dobre vizuálne pripravený seriál, milú malú zelenú postavičku a jeho ochrancu a držať im palce, aby ich zlý nepriateľ nechytil.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Disney #Star Wars #oseriáloch #The Mandalorian #Disney+