Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Dojenie zdochnutej kravy? Zombíci sa dopotácali s tretím apokalyptickým seriálom

Svet sa dočkal ďalšie zombie seriálu. Apokalyptický vesmír The Walking Dead sa začiatkom októbra rozšíril už o tretí kúsok s názvom The Walking Dead: World Beyond. Je to dôvod na radosť? Majú sa diváci tešiť na niečo iné? Alebo je to len dojenie zdochnutej zombie kravy? Pravdupovediac, je to všetko v jednom. Televízia AMC sa nevzdáva myšlienku udržať pri živote upadajúci fenomén pri život stoj, čo stoj. Aj napriek tomu, že diváci dávajú jasne najavo, že záujem o tento typ televíznej zábavy majú čoraz menší záujem.

29.10.2020 07:00
the walking dead world beyond, world beyond,... Foto:
Sledovanosť zombie seriálov neustále klesá, no televízia pripravuje ďalšie a ďalšie spin-offy.
debata

Nesmrteľní zombíci

Lenže z pôvodne osamoteného pôvodného seriálu The Walking Dead sa, medzičasom, stala výnosná značka a televízne príjmy nie sú alfou a omegou bytia. Teraz sú tu komiksy, hračky, dokonca zábavný park. Aby sa biznis nezastavil, musí byť podporený aj vizuálnou formou, aj napriek neraz smutným výsledkom v porovnaní s nedávnou minulosťou. Zombíci sa na večný odpočinok neodpotácajú, práve naopak. Bude toho čoraz viac. A nič na tom nezmení ani fakt, že prvý seriál má ohlásenú finálnu 11. sériu pre roky 2021 a 2022. Stanica už oznámila ďalšie seriálové odnože, tzv. spin-offy.

Jedným z nich je aj World Beyond, ten AMC ohlásila ešte v roku 2018, s tým, že prinesie úplne nový pohľad na svet, v ktorom vládnu bezduché chodiace mŕtvoly. Fanúšikov to malo navnadiť, najmä, keď prvý spin-off Fear the Walking Dead akosi nenaplnil očakávania.

Novinka naozaj predviedla niečo nové, viaceré myšlienky, pointy sú originálne, no v globále stále ide o to isté, keď skupinka preživších putuje zdecimovanou krajinou plnou nechutných monštier a snažia sa prežiť. V prospech World Beyond však hovorí, že tentokrát sa fanúšik nepozerá na grupu nebojácnych dospelých, ale štvoricu tínedžerov, ktorí sú hnaní ideálmi, kvapkou naivity, ale aj neznalosťou terénu.

Hlavnými hrdinami najnovšieho zombie seriálu sú... Foto: AMC
the walking dead world beyond, world beyond, Hlavnými hrdinami najnovšieho zombie seriálu sú tínedžeri, ktorí celý život žili v bezpečí za múrmi rozvinutého mesta.

Niečo nové?

Snáď najzaujímavejším elementom v novom zombie seriály je jeho sofistikovanosť. Oproti dvom seriálovým súrodencom ponúka od prvej epizódy viac šťavnatejších informácií o podobe sveta a preto vyzerajú ako chudobní a dosť primitívni príbuzní, ktorí sa motajú na malom území a márne sa snažia vybudovať si útočisko.

Vo World Beyond je od začiatku jasné, že sa formuje úplne nový svetový poriadok, teda aspoň v „bývalých Spojených štátoch“. Funguje tu niekoľko veľkých politických zoskupení, ktoré ovládajú značné územie. Všetkým kraľuje krutá Občianska republika, ktorej vodcovia za sebou zametajú stopy a nikto nevie, kde sa skrýva hlavné sídlo.

Ich aktivity však majú jasný cieľ – obnoviť „starý“ svet. Práve zástupcovia tejto frakcie prepojili všetky tri doterajšie seriály, pretože sa v každom už objavili. A práve nový seriál mnohé vysvetlil, lepšie povedané mnohé ešte len vysvetlí. Postupne „dobrovoľne“ odvážajú a hľadajú vedcov, lídrov, výnimočných ľudí, aby pre nich pracovali na tajnom projekte a to je liek proti zombíkom. Pracujú na základe jednej tvrdej a násilnej zásade, koho si odvedú, ten u nich zostane. Ak sa niekto pokúsi ho sledovať alebo vyslobodiť, čaká všetkých smrť.

Ďalšie putovanie zdecimovanou krajinou

A práve tu sa začína pointa tretieho seriálu s podtitulom World Beyond, keď sa skupina mladých ľudí na čele s dvoma sestrami sa vydajú zachrániť svojho otca z područia Občianskej republiky. Medzi nimi a otcom stojí tisíc kilometrov a cesta plná zombíkov. Tu však prichádza zaujímavý zvrat a ďalšie originálna myšlienka, ktorú multivesmír The Walking Dead ponúkol. Mapuje životy prvej generácie, ktorá nemusí žiť v neustálom nebezpečí o život. V podstate sa ich svet podobá na ten pred apokalypsou, s výnimkou, že má pevné hranice. Tisíce ľudí žije pokojným životom, v normálne fungujúcom meste, kde je elektrina, voda, vzdelávanie, hospodárstvo.

Najmladšia generácia pozná boj so zombíkmi len teoreticky, pretože sú naň celý život pripravovaná rámci vyučovania, no drvivá väčšina sa možno so žiadnym nestretne. Premyslený systém „vyčistenia“ okolia bezpečnostnými zložkami dáva nádej na dlhodobý mier a žiadne straty na životoch. O dobrovoľný odchod z mierumilovného a sebestačného mesta sa nikto nepokúša a nikto by nepredpokladal, že by z mladej generácie spravil.

Tu na scéna prichádza vždy zodpovedná, múdra, rozhľadená Iris (Aliyah Royale) a jej adoptívna rebelská sestra Hope (Alexa Mansour), ktoré sa rozhodnú svojho milovaného otca vyslobodiť z pazúrov Občianskej republiky. Práve on ako vedec pracuje na lieku a „dobrovoľne“ pre zachovanie mieru musel odísť do bývalého New Yorku. K dievčatám sa pridáva nesmelý čudák Silas (Hal Cumpston) a optimisticky naladený budúci vedec Elton (Nicolas Cantu). Avšak v pätách im je ich opatrovník, učiteľ, vojak v jednom Felix (Nico Tortorella), ktorého ťaží minulosť, keďže po jeho coming oute, že je gay sa ho vzdala rodina a následne vypuklo zombie peklo. Jeho vernou spoločníčkou je bývalá sniperka Huck (Annet Mahendru). Cieľom je včas dobehnúť dievčatá, zachrániť ich a vrátiť ich domov v bezpečí. Je však ešte nejaký domov? Koniec prvej epizódy ukázal, že Občianska republika zdecimovala celé mesto.

Annet Mahendru as Huck, Nico Tortorella as... Foto: Zach Dilgard/AMC
Annet Mahendru, Nico Tortorella, the walking dead world beyond, world beyond, Annet Mahendru as Huck, Nico Tortorella as Felix sú sprievodcami svojich zverencov a chcú ich presvedčiť, aby sa vrátili domov.

Najzaujímavejšie sú vsuvky medzi riadkami

The Walking Dead: World Beyond sa aj po niekoľkých odvysielaných epizódach prvej série stále javí ako najzaujímavejší kúsok. Ostatné dva seriály sú už vyčerpané dlhoročným vysielaním a neprinášajú nič nové. Hoci nový seriál je postavený na rovnakej pointe a to neustálom putovaní, prežívaní a moralizovaní nad svetom, stále prináša čosi nové najmä, čo sa týka informácií, ktoré tvorcovia (ne)nápadne podsúvajú. Jedna epizóda tejto novinky priniesla viac odpovedí ako niekoľko sezón iného zombie seriálu.

Najviac zaujímavým je pohľad zo strany tínedžerov, pre ktorých je svet za múrmi bezpečného útočiska niečím úplne novým, desivým, na tento pohľad neboli pripravení, hoci o ňom celý život počúvali. Tu platí, že je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. Nie sú to žiadni hrdinovia, práve naopak. Nevedia zabiť zombíkov, boja sa ich, zároveň musia zabezpečiť svoje prežitie, ženie ich detinská predstava o záchrane.

Navyše ich spája dlhoročná trauma, ktorá ich všetkých spojila. Ich príbeh sa začal pred dekádou pri tragickej havárii lietadla. Mnohí neprežili, tí čo mali šťastie by neváhali zabiť aj dieťa. Tu vstupuje do hry trauma Hope, ktorej pred očami zabili matku a ona následne nemilosrdne zastrelila panikáriacu páchateľku, ktorá bola navyše tehotná.

Hybnou silou je odhaľovanie tajomstiev okolo... Foto: Zach Dilgard/AMC
the walking dead world beyond, world beyond, Hybnou silou je odhaľovanie tajomstiev okolo Občianskej republiky, ktorá chce vrátiť späť starý svet a hľadá liek na zombíkov.

Verdikt

Zahraničné kritiky rozniesli tento seriál na kopytách. Hovoria o ňom ako o zbytočnom, nechýba spomínané dojenie mŕtvej kravy. Čiastočne majú pravdu. The Walking Dead ako celok už poriadne nudí, pretože sa vyčerpal hlavný námet a tvorcovia sa tvrdohlavo motajú stále v kruhu a nechcú sa posunúť ďalej. Otázne je, či je priestor na posun. V mnohých smeroch je World Beyond omnoho lepší a lákavejší kúsok na sledovanie, pretože prepája a producenti o ňom hovoria ako dôležitom kúsku v celej mozaike. Pretože chystá divákov na ďalšie seriály a dokonca filmovú trilógiu.

Rušivým je spojenie detských hviezd, chlapčenská časť je úplne zbytočná, pripojila sa k dievčatám totálne umelo. Zrazu sa len objavili a išli, bez žiadneho lepšie vysvetleného pozadia. Naopak dievčenská časť je zaujímavá, no neraz poriadne otravná, ich herecký prejav sa dá však tolerovať. Určite bude zaujímavé sledovať ďalšie osudy a najmä čakať na ďalšie odpovede na mnohé otázky, ktoré sú skryté medzi riadkami.

A najväčším pozitívom je, že tento seriál bude mať len dve série a dvadsať častí a koniec. Nebude sa umelo naťahovať ako ostatné.

The Walking Dead: World Beyond má chyby, hluché miesta, neraz je tam vata. Potom však prídu momenty, ktoré sú hutné, dobré, zaujímavé, vtiahnu do deja a razom epizódy majú spád, pointu. Je tu jasný cieľ a postupne postavy idú po ceste, aby sa k nemu dostali. Práve toto už chýba ostatným dvom seriálom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #THE WALKING DEAD #oseriáloch #The Walking Dead: World Beyond