Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Skvelá oddychovka! Konečne je tu superhrdinka, ktorá dostáva poriadne na frak

Superhrdinov nikdy nie je dosť! To si povedala televízia The CW spolu so streamovacou platformou DC Universe a počas leta priniesli divákom adaptáciu o ďalšom maskovanom samozvancovi, respektíve rovno mladej superhrdinky – Stargirl. Je to vôbec po prvýkrát, čo sa vôbec plnohodnotne dostala na obrazovky.

03.09.2020 07:00
stargirl, brec bassinger, Foto:
Stargirl sa stala hitom tohto leta, druhú sériu má istú pre rok 2021.
debata

Okolo superhrdinov je posledné mesiace extrémne dusno. The CW sa postupne rozpadá jej prácne vybudovaný prepojený vesmír pozostávajúci z viacerých postavičiek. Po ôsmich rokoch sa v januári rozlúčil Arrow, ktorý celú mániu odštartoval. Dôvod bol jasný, nízka sledovanosť, pomerne vyčerpaný námet a navyše hercom sa končili zmluvy. „Ideálny“ čas na koniec.

Musí prísť druhá generácia!

Poriadne naklonené to majú aj niektoré spin-off seriály ako Supergirl, ktorej sa nedávno skončená piata séria divácky vôbec nepodarila a groteskne spracované Legendy zajtrajšky (Legends of Tomorrow) už dlhodobo sú najslabším článkom. Ešte ako tak sa drží The Flash, ten si udržuje status najsledovanejšieho superhrdinského seriálu, avšak tiež svoje zlaté časy má za sebou.

Aj napriek tomu, ďalšie série majú tieto seriály isté. Otázne je, či pre niektoré to nebude posledná. Novinka Batwoman sa otriasa v základoch, keďže po pomerne úspešnej prvej série sa herečka Ruby Rose rozhodla seriál opustiť a tvorcom poriadne zavarila. Tí po týždňoch tápania našli spôsob, ako pokračovať a v druhej sérii predstavia úplne novú netopieriu ženu.

Prvá generácia hrdinov dosluhuje a televízia musí rýchlo hľadať vhodných kandidátov, ktorí preberú opraty po vyslúžilcoch a zároveň budú mať dostatočne silný potenciál na dlhodobú budúcnosť. Preto musia prísť hrdinovia, ktorí sú iní a vymykajú sa zabehnutej šablóne, ktorú predviedla už vyčerpaná prvá vlna. Buď príde niečo úplne nové alebo niečo priam legendárne. Stanica sa vybrala oboma cestami.

Mladá superhrdinka so svojim priateľmi bojuje... Foto: The CW
stargirl, Mladá superhrdinka so svojim priateľmi bojuje proti silným nepriateľom a vôbec sa im nedarí.

Skvelá oddychovka

Kým počas leta predstavila ambicióznu novinku Stargirl, začiatkom budúceho roka sa na televízne obrazovky po dlhých rokoch pauzy vráti Superman a samozrejme po boku mu bude stáť Lois Laneová. Avšak práve prvá menovaná mladá superhrdinka si pre seba ukradla letnú uhorkovú sezónu.

Pôvodne prvá séria vznikla pre streamovaciu platformu DC Universe, ktorá rozhodne nešetrila na efektoch, príbehoch a celkovom vyznení a až následne práva postúpila štandardnej televízie The CW. Avšak nedávno sa prevalilo, že DC Universe pokus o online televíziu nevyšiel a radšej sa komiksový gigant zameria na komiksy ako ich televíznu adaptáciu a tak Stargirl úplne prejde pod The CW, kde dostala aj druhú sériu.

Hrozí tu však riziko, že s novou sériou príde snaha zaradiť mladú hrdinku do vznikajúceho univerzia druhej generáciu hrdinov a stanica zničí zaujímavý feeling, ktorý z prvej série po celý čas sršil. Jednoducho povedané, superhrdinské seriály pod taktovkou The CW sú uniformné a šablónovité a to Stargirl rozhodne, nateraz, nie je. Vymyká sa nielen vizuálom, ale aj samotným príbehom, ktorý lavíruje medzi retro nádychom, kvapkou naivity, infantilnosti a zároveň prináša moderný a veľmi súčasné vnímanie tvorby seriálov.

Vďaka seriálu sa presadila mladá herečka Brec... Foto: The CW
stargirl, brec bassinger, Vďaka seriálu sa presadila mladá herečka Brec Bassinger.

Hrdinovia, ktorí dostávajú na frak

Príbeh Stargirl sa začína masakrom Americkým spolkom spravodlivosti, ktorý je zložený z viacerých hrdinov, ktorí rozhodne nepatria medzi najväčšie hviezdy. To však vôbec nevadí, pretože vždy stáli na tej správnej strane zákona. Oproti nim stojí Americký spolok nespravodlivosti, ten je pochopiteľne presným opakom a stojí za vyvraždením. Ubehne niekoľko rokov a opäť zaiskrí nádej, že spravodlivosť má nádej povstať z popola, ktorý zostal po prvom spolku spravodlivosti.

Mladá Courtney Whitmorová (Brec Bassinger) pátrajúca po svojom otcovi je presvedčená, že je ním zabitý Starman, pričom práve preto si ju vybralo jeho magické žezlo, aby pokračovala v jeho ceste. Navyše sa s matkou Barbarou (Amy Smart), novým nevlastným otcom Patom (Luke Wilson) a jeho synom sťahujú z Los Angeles do najväčšieho zapadákova na svete – do malého mestečka Blue Valley v Nebraske, kde Barbara vyrástla a teraz tu dostala prácu a chce žiť pokojným životom. Courtney musela za sebou nechať celý svoj život a začať úplne nový. Až postupne zistí, že sťahovanie nebolo vôbec náhodne a jej nový otec Pat je posledný preživší spolku spravodlivosti a bol pomocníkom hrdinov a pátra po spolku nespravodlivosti.

Seriál Stargirl je zaujímavý tým, že mladí... Foto: The CW
stargirl, Seriál Stargirl je zaujímavý tým, že mladí hrdinovia majú na míle ďaleko od jagavých samozvancov a robia neustále chyby, z ktorých sa musia poučiť.

Práve Blue Valley je baštou antihrdinov, hoci to tak vôbec nevyzerá. Imidž upraveného mestečka so silnou komunitou, všetko uhľadené, krásne domčeky s dvormi, hotová idylka. Lenže pod povrchom niečo nie je v poriadku. Spolok nespravodlivosti po zničení hrdinov sa utiahol do úzadia a jeho členovia začali žiť idylický život, ďaleko od veľkých miest a z malého mestečka spravili pekné miesto na život, ktoré je hodné miesta v katalógu pre ideálny život. Nie je to však náhoda. Roky potichu plánujú spustiť svoj diabolský plán „novej Ameriky“, keď svojimi schopnosťami ovplyvnia mysle obyvateľov a nastolia nový poriadok. Samozrejme oni všetkým budú vládnuť.

Príchod novej Stargirl, ktorá má na míle ďaleko od vycvičenej hrdinky a Pata však spôsobí nepriateľom vrásky na čele a postupne idylka v mestečku začne dostávať trhliny. Navyše Courtney naverbuje nových členov spolku spravodlivosti, druhú generáciu, ktorých si vybrali obleky prvej generácie. Musia naplniť svoj osud a bojovať nevyrovnaný boj so zloduchmi, ale aj ich potomkami.

Verdikt

Tento seriál rozhodne nepatrí medzi výkvet toho najlepšieho, ale veľmi dobre sa pozerá, dopĺňa ho zaujímavo zvolená hudba s vždy poriadnymi „retro vypalovákmi“, špeciálne efekty sú naozaj na veľmi dobre úrovni, akčné scény, súboje medzi znepriatelenými tábormi sú až prekvapujúco dobre spravené.

Neriešia sa tu životne dôležité témy, navyše príbeh je postavený inak. A to je dobre. Sleduje začiatok cesty novej mladej generácie hrdinov, ktorí majú na míle ďaleko od ich predchodcov, preto neraz dostanú poriadne na frak. Sú síce odvážni, nebojácni, tvorcovia z nich však nerobia osoby, ktoré sú z fleku neporaziteľní. To z nich robí veľmi ľudsky pôsobiace postavy, s ktorými divák razom prežíva ich vzostupy, ale najmä celý rad pádov a nezdarov.

Stargirl je skvelá oddychovka, v ktorej nečakajte dychberúce herecké výkony, tento seriál rozhodne nebude zbierať prestížne ceny, ale je veľmi roztomilý, úsmevný, ale pritom „veľmi pozerateľný“, svižný, akčný, sála z neho veľmi dobrá atmosféra a to je neraz omnoho dôležitejšie ako úderné ťažkopádne drámy.

Treba občas vypnúť a pozrieť si niečo nenáročné, v tom najlepšom slova zmysle. Zostáva len dúfať, že sa podarí pripravovanej druhej sérii udržať si formu z prvej série a tvorcovia sa ubránia snahe uniformovať ho, aby zapadol k ostatným superhrdinským seriálom. Bola by to veľká škoda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #oseriáloch #Stargirl #leto 2020