Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Dobrého sci-fi je ako šafránu! Jedno z najlepších má v talóne Netflix

Najväčší streamovací hráč na svete prináša divákom - v drvivej väčšine - najlepšiu kvalitu, hoci sa sem-tam aj netrafí. Avšak za kvalitou sa skrýva veľmi dlhé čakanie na nové epizódy. Na tieto pravidlá si v posledných rokoch seriáloví fanúšikovia už zvykli. To je aj prípad skvelého sci-fi seriálu Lost in Space (Stratení vo vesmíre).

21.05.2020 07:00
lost in space, stratení vo vesmíre, Foto:
Druhá séria Stratených vo vesmíre bola lepšia ako prvá!
debata (2)

Na jar 2018 Netflix predstavil reštart kedysi kultového rovnomenného seriálu a znova sa trafil do čierneho. Zbesilá jazda Robbinsonovcov sa dostala aj na strieborné plátna v roku 1998, no bol to prepadák. Odvtedy filmoví, ale aj seriáloví tvorcovia od tohto formátu výrazne bočili a v priebehu dvadsiatich rokov obrazovkám vládla Hviezdna brána s troma seriálovými variáciami alebo Battlestar Galactica.

Na lepšie časy sa začalo blýskať až s príchodom streamovacích služieb a ich ohromného rozmachu v posledných rokoch. Tlak na tvorbu pôvodnej tvorby je enormný a tak tvorcovia museli začať hľadať aj zabudnuté námety a vdýchnuť im moderného ducha. To sa pri Lost in Space naplno podarilo aj vďaka tomu, že Netflix na svojich produkciách rozhodne nešetrí a výsledok sa dostavil.

Prvá séria sa síce nedočkala obrovského promovania ako iné hity, no divákov si rozhodne našla. Celý námet dostal celkový reštart, zostali „len“ Robbinsonovci. Ostatné všetko sa prispôsobilo novej televíznej dobe. Ešte aj úhlavný nepriateľ zomknutej rodiny – doktor Smith – v novej verzii je ženou. Svieži štart dávno zabudnutou minulosťou a voľné ruky pri kreovaní seriálu priniesli jeden z najlepších sci-fi seriálov posledných rokov a to tento žáner nemá na ružiach vôbec ustlané. Teraz sa to konečne začína meniť aj vďaka Strateným vo vesmíre alebo novej verzii Star Treku.

Prvá séria sa držala klasickej zápletky, keď sa klan Robbinsoncov po nehode na materskej lodi, ktorá smerovala na novú ľudskú kolóniu, ocitli na neznámej planéte. Kým sa ľudské posádky pokúšali dostať sa späť na loď a pokračovať na ceste za lepšími zajtrajškami, vybraní členovia zažívali svoje individuálne dobrodružstvá, na základe ktorých sa ukázali vzťahy medzi členmi rodiny. Navonok mohlo všetko vyzerať idylicky, no klasická súrodenecká rivalita a rôznorodé vnímanie ich rodičmi mali za následok rôzne pnutia a gradujúce nezhody. Avšak v krízových chvíľach sa rodina vždy zomkla.

Stratení vo vesmíre bez Robota by neboli pravým... Foto: Netflix
lost in space, stratení vo vesmíre, robot, Stratení vo vesmíre bez Robota by neboli pravým orechovým.

A to je hlavné posolstvo tejto rodinnej sci-fi drámy, ktorá je určená pre všetky vekové kategórie. Netflix zas a znova potvrdil pekelne dobrú intuíciu pri kastingu postáv. Kombinácia pozitívnych a negatívnych dospelých postáv a najmä dôraz na mladšiu generáciu hercov dovoľuje si vybrať toho svojho hrdinu a navyše je tu brutálne sympatická postava – Robot. Okolo neho sa točí gro zápletiek, práve on je kľúčom neraz k zabezpečeniu bezpečného návratu ľudí na svoju loď a pokračovania cesty k Alpha Centauri.

Hrozba z vesmíru v podobe vražedných robotov, ale najmä ľudské zlyhania a honba za mocou aj v čase najväčšej krízy v priebehu dvoch sezón spravili zo seriálu nikdy nekončiacu jazdu dychberúcich, akčných dejových liniek, v ktorých sú vždy Robbinsonovci ústrednou súčasťou.

Občas si divák môže povedať, že tvorcovia výrazne tlačia na pílu, keďže dobrodružstvá, ktoré sa na obrazovky striedajú sú priam neuveriteľné. Ale koniec koncov je to plnohodnotné sci-fi a tak hlavní hrdinovia sú priam neporaziteľní, „nesmrteľní“, najmúdrejší, najodvážnejší, neprekonateľní. To však dodáva epizódam akýsi milý nádych. Keď už nič, tak na sa dá spoľahnúť na obrovskú sily rodiny, ktorá prekoná úplne všetko.

Bojujú s robotmi, so svojimi zradnými vesmírnymi kolegami, doktorkou Smithovou, ktorá nikdy neváha ani sekundu, aby nezradila všetko a všetkých len pre vlastný prospech. Navyše detskí herci akoby rástli pred očami. Rozdiel medzi prvou a druhou sériou je markantný a s tým prichádza aj herecký progres. Väčšinou to tak býva, že práve detskí predstavitelia sú tŕňom v oku pre ich nedostatočné skúsenosti a z toho plynúce ťažko uveriteľné herecké výkony.

Robbinsonovci prekonali v druhej sérii všetky... Foto: Netflix
lost in space, stratení vo vesmíre, Robbinsonovci prekonali v druhej sérii všetky prekážky. Tretia a posledná séria je naplánovaná na rok 2021.

Starostlivý výber hercov ukázal, že Netflix dokázal nemožné a Mina Sundwall ako Penny, Taylor Russell ako Judy a najmä Maxwell Jenkins ako Will spolu s robotom dokážu bez problémov utiahnuť aj značnú časť deja. Práve druhá séria rozdelila postavy a umožnila im individuálne dobrodružstvá a vďaka vycibreniu hereckého umu bola nové pokračovanie výrazne lepšie ako jednotka. Tvorcovia sa nemuseli držať základného príbehu, ktorý predviedli v prvej sérii. Nastal čas rozvinúť všetky aspekty, ktoré tento formát ponúka. A že ich ponúka!

Trailer k 1. sérii Lost in Space.

Verdikt

Navyše druhá sezóna bola pre fanúšikov aj darčekom pod stromček, keďže ju Netflix sprístupnil počas minuloročných Vianoc a vytvoril tak ideálny priestor na poriadny seriálový maratón. Hutný príbeh nových častí nedovoľoval nudu. Samozrejmosťou sú prvotriedne špeciálne efekty, čo len dotvára ilúziu brázdenia vesmíru bez akýchkoľvek limitov.

Neustála hrozba nielen pre ústrednú rodinu, ale misie lode Resolut, ktorá má doviesť tisícky pozemšťanov na novú planétu, keďže naša Zem zomiera, k tomu si treba pripočítať pointy, ktoré zdôrazňujú potrebnú výhru dobra. To je niečo, čo sa dnes vyskytuje pomerne vzácne.

Lost in Space aj s druhou sériou predviedlo prvotriednu televíznu zábavu a oplatilo sa čakať rok a pol na novú desiatku epizód. Dobrou správou je, že Netflix potvrdil aj nakrúcanie tretej série, tá však bude posledná. Tvorcovia od začiatku tvrdili, že majú naplánovaný príbeh ako trilógiu. Otázne je, kedy sa dostane k divákom, keďže štandardne sa na nové časti čaká dlho, teraz k tomu treba pripočítať besniacu koronakrízu a nakrúcanie je celoplošne zastavené. Predbežne sa hovorilo o roku 2021, tento termín sa zrejme nepodarí dodržať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #oseriáloch #Lost in Space #Stratení vo vesmíre