Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Tento seriál to dokázal! Spravil reparát, poslal ľudí do pekla a bolo to skvelé

Jednotka medzi streamovacími službami na svete – Netflix – si pre svojich divákov pripravil poriadne hutný záver minulého roka a naservíroval všetkým pokračovania svojich veľkých hitov. Popri druhej sérii hitu You alebo Lost in Space (Stratení vo vesmíre), to bola aj tretia séria hororovej adaptácie s poriadnou dávkou trefného humoru – Chilling Adventures of Sabrina. Práve tento seriál pred dvoma rokmi bol absolútnym zjavom pri adaptácii komiksovej predlohy. Tvorcovia sa mohli kreatívnej slobode, ktorú Netflix ponúka, odtrhnúť z reťaze. A to doslova.

09.04.2020 07:00
chilling adventures of sabrina, sabrina,... Foto:
Tretia séria vzala divákov do pekla, bol to skvelý príbeh!
debata

Priniesli temný, zvrátený, neraz zvláštne pôsobiaci, vizuálne prepracovaný seriál plný briskných a jedovatých humorných vsuviek, ktorý neuveriteľne bavil. Prvá séria bola priam bezchybná, to sa však nedá povedať o druhom pokračovaní. Pri nej bolo poriadne cítiť, že tvorcovia akoby vystrieľali najlepšie náboje a razom Sabrina začala vo viacerých epizódach poriadne nudiť. Niektoré epizódy bolo problém vôbec dopozerať. Druhá séria pôsobila ako taký zvláštny kvalitatívny medzistupeň plný vaty. Jej záver však ukázal obrovský potenciál, ktorý sa mal ukázať v ďalšom pokračovaní.

A stalo sa! V decembri sa objavila tretia séria a bolo viac jasné, že tvorcovia dostali od divákov poriadny „preplesk“ a poučili sa z chýb, ktorých napáchali viac ako dosť. Sabrina sa vrátila v plnej palebnej sile. Nielen príbehovej, ale aj scenáristickej. Znova sa prinavrátil dobrý pocit zo sledovania ako pri prvej sérii. Osmička nových epizód mala hlavu a pätu, príbeh bol rovnomerne rozložený, takže prípadná nuda nehrozila. Viaceré vedľajšie postavy dostali väčší priestor, vlastnú dejovú líniu a čo čert nechcel, viaceré z nich prestali byť otravné.

Takto sa robí reparát!

Tretia séria má znova ten správny náboj a pekelný lesk. A to doslova. Tvorcovia sa rozhodli vziať divákov priamo do pekla, kde Sabrina musí zachrániť svojho milovaného Nicka (Gavin Leatherwood) a pritom nastoliť rovnováhu. Inferno sa svojimi kruhmi začína rúcať a Sabrina ako potomok pána zla by sa mala ujať právoplatného miesta na tróne. Lenže mladá čarodejnica netúži nasadiť si pekelnú korunu. Stále chce žiť „normálnym“ pozemským životom čarodejnice a tak robí všetko, preto aby sa vyhla svojej povinnosti a pritom zachránilo všetko a všetkých naokolo.

Najnovšie pokračovanie je, pre zmenu, napchaté na prasknutie príbehmi pre všetky postavy, čo vôbec nevadí. Všetko je dostatočne rozdelené a divák vidí svoje obľúbené postavy v dostatočnej miere. Je tu nerovný boj s peklom, intrigami pekelníkov, na zemi sa odohráva nerovný boj s návratom pohanských čarodejníkov, ktorí chcú znova prebrať moc. Nezabúda sa ani pochabosti ako láska, ktorá je hnacím motorom pre každého, len vždy v rôznej variácií.

V tretej sérii dostalo priestor viacero postáv... Foto: Netflix
chilling adventures of sabrina, sabrina, V tretej sérii dostalo priestor viacero postáv a bolo to dobré.

Popri Sabrine (Kiernan Shipka) zas a znova excelujú hlavne jej tety Hilda (Lucy Davis) a Zelda (Miranda Otto), ktoré sú zárukou najvtipnejších zápletiek. Inak tomu nebolo ani teraz. Hoci sa dbal väčší dôraz aj na nich bytostne spätý sesterský vzťah a nekonečnú lásku oboch sestier, hoci Zelda Hildu mnohokrát už zabila lopatou. Všetko v rámci ich klasického sesterského doťahovania.

Na čarodejnícky klan Spellmanovcov sa toho hrnulo vždy veľa, tentokrát to vyzeralo tak, že to neustoja a s blížiacim sa záverom série príbeh zariskoval a ukázal bezútešnú realitu, keď neomylná Sabrina jednoducho zlyhala. To bola priam čerešnička na torte tretej sezóny. Seriál dostal úplne nový emočný nádych a humorne ladeného vyznenia sa vkradla plnohodnotná dráma a nefalšované emócie. Sabrinine dobrodružstvá tak dostali úplne nový rozmer. Razom sa dala prepáčiť aj zbabraná druhá séria.

Hlavnou devízou boli opäť herecké výkony postáv. Skrz Sabrinu, jej tety, ale aj postavy pekelníkov, Pohania tiež priniesli zaujímavú alternatívu zla. Do nadprirodzeného boja sa zapojili aj priatelia hlavnej hrdinky, ktorí predtým boli skôr akousi kulisou, až na osudovú lásku Harveyho (Ross Lynch). Teraz smrteľníci sú hlavnými a plnohodnotnými postavami, čo dovolili zbrúsiť hrany niektorých charakterov, čo bolo len v prospech veci. Netflix je jednoducho povestný kastingom jednotlivých postáv, ktorému venuje extrémnu pozornosť. Pozitívum tohto kroku sa potvrdzuje s pribúdajúcimi seriálmi na tejto platforme.

Verdikt

Chilling Adventures of Sabrina však stavia aj na kvalite scenára, viaceré hlášky zo seriálu medzi fanúšikmi už zľudoveli. Prevrátené vnímanie pekla a neba v sebe nesie gro vtipných dialógov, ktoré vždy vedia odľahčiť scény. Tým, že scenár balansuje na hranici akýchsi nepísaných štandardov a príbeh je písaný z pohľadu čarodejníc, teda tej pekelnej strany a ponúka pohľad, že práve táto strana je tá správna a štandardná. Ide o alternatívu, ktorá nemusí byť pochuti viac nábožensky zmýšľajúcemu táboru.

A práve uťahovanie si z Boha, kresťanstva, Ježiša tvorí veľkú časť vtipných vsuviek, na ktoré však je potrebný obrovský nadhľad a nehľadať v seriáli provokáciu. Sabrina má v prvom rade pobaviť, priniesť oddych, zábavu a nie témy, nad ktorými bude polemizovať hŕstka bigotných jedincov, ktorí odsudzujú všetko iné a razia cestu stredovekých názorov.

Tretia séria bola jednoducho výborná! Dobrou správou je, že štvrté pokračovanie je už v príprave, otázne je, ako ho ovplyvní aktuálna koronakríza. Netflix celoplošne zastavil svoje produkcie. Tento rok sa zrejme nových epizóda nedočkajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Kiernan Shipka #oseriáloch #Chilling Adventures of Sabrina