Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Aj neomylný Netflix sa vie poriadne seknúť! Priniesol takýto kvalitatívny prešľap

Streamovací gigant Netflix je pre divákov symbolom kvalitatívne prepracovaných seriálov, avšak stane sa, že aj majster tesár sa utne. Rastúca konkurencia medzi online televíziami a tlak tvoriť čoraz väčšie množstvo pôvodnej tvorby má za následok, že sem-tam sa podlezie nastavená latka. Niekedy sa podlezie aj výrazne. Nedávno sa objavila hororová dráma V Wars, ktorá je adaptáciou grafickej novely Jonathana Maberryho.

06.02.2020 07:00
v wars, Foto:
Vírus premenil ľudí na krvilačné beštie, bola tu neuveriteľná nuda.
debata (1)

Netflix chcel prostredníctvom tohto seriálu priniesť hororovú drámu a navyše hlavnú úlohu stvárnil Ian Somerhalder, niekdajšia hviezda kultového seriálu Upírske denníky (The Vampire Diaries). Somerhalder sa začiatkom roka 2016 stiahol z mediálneho sveta. Tvrdil, že najbližších desať rokov sa chce venovať svojej rodine. Prešli tri roky a Somerhalder sa stal hlavným ťahúňom drámy, ktorú aj sám produkoval. Očakávalo sa, že to bude jednoznačný a nespochybniteľný hit. Výsledok však poriadne prekvapil. O to viac, že sa ocitol práve na Netflixe, kde by sa mali združovať ťažké seriálové kalibre.

Problém od úplného začiatku

Na V Wars sa ťažko hľadá niečo dobré a fungujúce. Príbeh hovoriaci o tajomnom víruse, ktorý mení ľudí na krvilačné beštie, pričom pacienti 0 sú najlepší priatelia, teda postava doktora Luthera Swanna (Somerhalder) a Michaela Fayna (Adrian Holmes). Kým Fayne sa premení na „upíra“, Swann nie. A hlavná zápletka sa môže rozvinúť. Lenže ono je to celé akési bezzubé, nudné, nezáživné. Najmä podobný námet sa objavil začiatkom roka 2019 v podobe seriálu The Passage, v ktorom pointa bola navlas rovnaká a rovnako aj hlavné problémy, prečo sa skončil po prvej sérii bez väčšieho ohlasu.

Upírska problematika vzatá vedeckou optikou jednoducho nefunguje a je zbytočné neustále pokúšať osud. Diváci milujú okultistickú atmosféru okolo krvilačných beštií, pri ktorých sa môžu vynárať rôzne variácie a špekulácie. Vytvorenie monštier pomocou vírusu, ktorý v momente zmení ich osobnosť a expresne začnú túžiť po vlastnej nadradenosti, podrobení si obyčajných smrteľníkov, pokrivené vnímanie vraždenia ľudí ako obyčajnej potravy, jednoducho pôsobí nedôveryhodne a ťažkopádne. Na tomto základnom kameni zlyháva aj V Wars.

Divák je od prvých minút postavený pred hotovú vec. Svet sa rozdelil na upírov a smrteľníkov a vo vzduchu visí vojna o prežitie a nadradený druh na planéte. Lenže predstavené postavy sú neuveriteľne nesympatické, scenáristicky sú labilne a nezrozumiteľne vystavené, nemajú charizmu a silu ťahať dej. Vo výsledku všetko pôsobí neuveriteľne pateticky.

V hlavnej úlohe sa predstavil obľúbený herec... Foto: Netflix
v wars, ian somerhalder, V hlavnej úlohe sa predstavil obľúbený herec Ian Somerhalder, pre ktorého to bol návrat na obrazovky po niekoľkých rokov.

Hlavná hviezda pohorela

Veľkým prekvapením je výkon aj Iana Somerhaldera, ktorý v Upírskych denníkoch bol tým najlepším, čo seriál ponúkal a neraz zachraňoval vyznenie celých zápletiek. Jeho postava Damona bola cynická, drzá, ale zároveň plná lásky a porozumenia. Tvorcovia počas ôsmich sezón vybudovali komplexnú postavu založenú na vnútornom rozpore. Dalo by sa očakávať, že jeho veľký návrat na obrazovky prinesie niečo podobné. Lenže vo V Wars jeho postava doktora Swanna je stelesnením „necharizmy“. Absolútna nuda, žiadne prekvapenie, konštantná a nekonečná mdlosť vo výkone. Tu sa však ukázalo tragická nepripravenosť námetu a najmä scenáru.

Ten nedovolil nielen Somerhalderovi predviesť akýkoľvek výkon, pritom prvá séria má až desať epizód, na ktoré sa len veľmi ťažko pozerá. Jeho postava bola nemastná, neslaná, nudná, patetická, neraz trápna. Veľmi nepekný pohľad na herca, ktorý dokáže priam divy. Už prvá epizóda veľmi rýchlo nastolila varovanie, že toto bude veľký problém. S pribúdajúcimi časťami zhrozenie len rastie a vôbec sa nemôže nikomu vyčítať, keď to niekto vzdá po dvoch troch častiach. V konečnom dôsledku o nič neprišiel a na tento seriál môže s pokojom v duši zabudnúť.

Základné zápletky sú trápne a vôbec nebudujú pocit zainteresovanosti, nevtiahnu diváka do deja a následkom toho je každému úplne jedno, ako to dopadne. Je to boj medzi druhmi, zabíjanie nevinných, samozrejme linka s vládou, ktorá má vlastnú agendu a je jej srdečne jedno, čo bude so zvyškom sveta. Nechýbajú veľkohubé a miliónkrát otrepané frázy o boji, statočnosti ľudstva, zrada medzi vedcami hľadajúcimi liek, zrada medzi upírmi, mocenské boje. Každému ide len o vlastný prospech aj v čase, keď sa civilizácia rozpadáva. Všetko má svojho jediného menovateľa, absolútnu ľahostajnosť zo strany prizerajúceho sa.

Priateľ proti priateľovi. Smrtiaci vírus proti... Foto: Netflix
v wars, Priateľ proti priateľovi. Smrtiaci vírus proti sebe postavil dva druhý ľudí, smrteľníkov a upírov.

Verdikt

Absolútnou perlou sú logické chyby v deji a nelogické konanie postáv. Jeden príklad za hovorí za všetky. Stal sa hneď v prvej epizóde, keď hlavný hrdina bez váhania zabije svoju priateľku, ktorú ešte päť minút pred činom neskutočne miloval. Keď sa premenila, chladnokrvne ju zabil, bez štipky citu. Nasledovali scény, keď si na ňu ani nespomenul, bol psychicky totálne vyrovnaný, lebo presne takto sa správa človek, ktorý musí zabiť ľudskú bytosť, ktorú miluje. A podobných scén je až príliš veľa. Tvorcovia trestuhodne premárnili všetko, čo mohli z námetu vytrieskať.

Vo výsledku je problém dopozerať jednotlivé epizódy. Tí, ktorí sa dostali aspoň do polovice série, treba potriasť minimálne rukou. Tí, ktorí sa dostali ku koncu, treba dať metál za vytrvalosť a odvahu. Úplnou čerešničkou je práve záver seriálu, teda posledných desať minút.

Zrazu sa objavil celkom slušný potenciál celého námetu, náznaky tajomna, možné lákavé náznaky zvratov a potom prídu záverečné titulky. Je veľmi otázne, či tento formát bude pokračovať druhou sériou. Netflix, nateraz, druhú sériu nepotvrdil. Nebolo by vôbec prekvapením, keby V Wars odišli expresne do zabudnutia, tento marazmus spôsobený tvorcami si nič iné ani nezaslúži.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Ian Somerhalder #oseriáloch #V Wars