Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Toto je seriál, ktorý prežil dlhé roky aj bez divákov. Teraz ho Zubatá dobehla!

Na svoj neodvratný koniec sa pripravuje ďalšia seriálová stálica. V roku 2020 sa rozlúči s divákmi marvelovský seriál Agents of S.H.I.E.L.D. (Agenti S.H.I.E.L.D.) s finálnou siedmou sériou. Len málokto by si však tipol, že sa tento seriál stane najdlhšie vysielaní Marvel seriálom.

30.08.2019 07:00
agents of shield, agents of s.h.i.e.l.d.,... Foto:
Seriálový outsider má garantovanú budúcnosť minimálne do roku 2020.
debata

Televízia ABC ho síce umelo držala pri živote, vzhľadom nato, že spolu s komiksovým gigantom patrí pod značku Disney, avšak tvorcovia nikdy nerezignovali a z roka na rok prinášali stále lepšie a lepšie príbehy. V nich sa síce nepreháňal Iron Man, ani Thor alebo Kapitán Amerika a pavučine nerozostrel ani Spider-Man, avšak vždy milo pôsobilo malé prepojenie filmových blockbusterov a seriálu. Len škoda, že počas posledných sezón sa od výraznejších odkazov upustilo.

Tvorcom sa nikdy nepodarilo napraviť pošramotenú reputáciu, ktorú si spôsobili vlastnou vinou po nevydarenej prvej série, ktorá ani zďaleka nenaplnila očakávania a sledovanosť veľmi rýchlo klesla do podpriemerov. Televízia však mala, respektíve musela mať trpezlivosť s týmto formátom, predsalen bola prestíž mať v stajni seriál s nálepkou Marvel, hoci nepatril medzi najväčšie hity.

Keď si ani tí najväčší optimisti mysleli, že agenti neprežijú do ďalšej sezóny, ABC vždy prekvapila. Až kým krivka nezačala lízať nové dno a tvorcovia museli pripustiť, že po piatej sérii príde koniec. Napísali príbeh, ktorý mohol poslúžiť ako bodka.

Lenže televízia prišla s riešením a vo výsledku značka S.H.I.E.L.D. dostala ďalšie dve série a rovno 26 epizód. Seriál síce musel opustiť hlavnú vysielaciu sezónu a počas tohto leta okúsil vernosť divákom v čase, keď drvivá väčšina publika nesedí a nečaká na obľúbený seriál. Šiesta séria oproti ostatným piatim mala 13 častí, ostatné ešte mali 22 epizód.

Fanúšikovia sa nemusía obávať o sledovanosť.... Foto: ABC
agents of shield, agenti shield, shield, marvel, Fanúšikovia sa nemusía obávať o sledovanosť. Seriál má už potvrdenú aj siedmu sériu.

Rovnaký počet dostala aj finálová séria, ktorá sa predstaví v lete 2020. A treba povedať, že skrátený formát šiestej série seriálu mimoriadne prospel. Čoraz viac sa ukazuje, že zabehnutý dlhoročný štandard prinášať 22-dielne série spôsobuje kreatívne problémy priniesť dostatočne pútavý príbeh a pritom neunudiť divákom.

Šiesta séria Agents of S.H.I.E.L.D. mala spád, až na pár epizód, ktoré boli využité ako evidentná vata, zbytok častí bol vyskladaný bez väčších zádrheľov a tvorcom sa podarilo bez problémov nadviazať na zdanlivý koniec 5. série. Ako inak, aj teraz modrej planéte hrozil koniec, avšak v celom tíme boli inak rozdané karty ako počas minulých sezón.

Skupina agentov bola rozdelená na skupiny, kým jedna putovala vesmírom a hľadala jedného z nich, zbytok na Zemi čelil novej mimozemskej hrozbe s tvárou ich niekdajšieho lídra. Znova sa potvrdilo, že v sci-fi seriáloch smrť nič neznamená a diváci nemusia prísť o obľúbené postavy nadobro.

Tvorcom sa podarilo vykorčuľovať zo šlamastiky, do ktorej sa dostali viaznucou komunikáciou medzi televíziami a štúdiom. Zdanlivý koniec piatej série slúžiaci ako koniec seriálu sa snažili veľmi rýchlo vytesniť a strhnúť pozornosť divákov na akciou nabitý súboj o prežitie našej planéty. Nechýbali aj skvelé momenty plné prekvapení a najmä povestného humoru, ktorý je charakteristický pre tento seriál. Marvel, ktorý rozhodne nešetrí na efektoch vo filmoch vie dopriať slušné efekty aj omnoho menej výkonnejšiemu seriálu.

Agenti S.H.I.E.L.D. niekoľkokrát prežili hrozbu konca, rok čo rok nebolo isté, či dostanú novú sériu. Vždy ju dostali a nenaplnili sa obavy, že by seriál skončil s otvoreným koncom. Teraz je jasné, že dostane patričnú bodku. ABC ešte pred štartom šestky potvrdila, že sa pustí aj do siedmej série. Tá poslúži ako finále.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Agenti S.H.I.E.L.D. #Agents of S.H.I.E.L.D. #oseriáloch