Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Keď seriál stratí súdnosť. Toto je absolútne mučenie každého diváka

Nie je nič nezvyčajné, keď seriály s veľkým potenciálom ho s pribúdajúcimi sezónami strácajú. Buď je to prirodzený proces, keď sa jednoducho námet postupne vyčerpá alebo druhá možnosť spočíva v neschopnosti tvorcov, ktorí neuvážene experimentujú a podpília si konár sami pod sebou. V prípade superhrdinského seriálu Legends of Tomorrow je to druhý prípad. Po nedávno skončenej štvrtej sérii je priam nepochopiteľné udržiavanie „nažive“ tejto nekonečnej blbosti zo strany televízie The CW.

02.08.2019 07:00
legends of tomorrow, Foto:
Dej chcel "vtipný" a parodovať ostatných seriálových súrodencov. Vo výsledku pôsobí trápne a nedôstojne.
debata (2)

Teda ten dôvod tam je, postavy z tohto seriálu stanica potrebuje do veľkého zimného prepojenia všetkých svojich superhrdinov. To však nie je dôvod, aby trápila divákov s absolútnym amaterizmom a trápnosťou na obrazovkách. Úplne by stačilo, keby si hercov poistila, že budú súčasťou špeciálnej štvorepizódy a Legendy mohla poslať do výslužby. Už včera bolo neskoro.

Mučenie divákov

Je viac ako podivuhodné, že vôbec vznikla tretia séria, po jej konci len málokto veril, že príde pokračovanie. Prišlo. A po jeho májovom konci si každý súdny človek už len môže klepať na čelo. Tento seriál je ako za trest. Mohol by sa pokojne využívať ako mučenie, keď jedinca priviažu a donútia ho pozerať všetkých 16 epizód.

Minimálne v polovici série bude každý prosiť, aby sa to skončilo. Tí menej vytrvalí budú žobrať o milosť už po niekoľkých epizódach. Len naozaj ťažko sa nachádzajú slušné slová, ktoré by vystihli štvrtú sériu. Čo je horšie, príde aj piata séria. Tá však bude zrejme posledná, hoci to stanica ešte oficiálne nepotvrdila. V podstate nikto neráta, že by tento paškvil pokračoval.

Partička vyvrheľov a pochybných existencií musela vytvoriť tím a nestať sa hrdinami, ale legendami. Spočiatku svieži príbeh o nesúrodých charakteroch, ktorí bojujú so „záporakmi“ a cestujú časopriestorom a strážia minulosť, aby sa zachovala súčasnosť a budúcnosť, mal potrebný šmrnc a bol zaujímavou alternatívou voči seriálom s jedným dominantným hrdinom. Pri Legends of Tomorrow mali fanúšikovia väčší priestor si nájsť obľúbeného antihrdinu, ktorý sa neriadil žiarivou morálkou.

Druhý zbabraný rok

Kde sa stala chyba? Už tretia séria stratila smer. Dovtedy pomerne pozerateľný seriál, ktorý vznikol ako štvrtá odnož od Arrowa, sa snažil držať uveriteľných mantinelov. Prišla tretia séria, v ktorej tvorcovia sa rozhodli spraviť z tohto formátu akúsi paródiu na samú seba. Nevedno či to bol cieľ alebo len vedľajší efekt scenáristickej neschopnosti. To len málokto tušil, že štvrtá séria latku posunie do kreatívneho pekla.

Seriáloví outsideri musia naháňať mýtické postavy, ktoré nechtiac vypustili, keď bojovali s nepriateľmi snažiacimi sa narušiť časové kontinuum. Na obrazovkách sa preto preháňa vražiaci jednorožec, psychopatická víla kmotrička, draky a iné rozprávkové kreatúry od výmyslu sveta. Počas posledných mesiacoch sa tak na obrazovkách predviedli rôzne rozprávkové, ale postavy z povestí v tých najčudnejších situáciách. O akejsi pridanej hodnote, kvalite, odkaze seriálu už nemožno byť ani reči.

Celé zle

V tomto seriáli prestalo fungovať už všetko. Postavy sa trápia, z ich charakterov nezostal ani tieň. Bolo očividné, že už márne bojujú aj samotní herci. Je celkom záhadou, prečo zostali súčasťou tohto projektu, ktorý im viac môže v budúcnosti ublížiť ako pomôcť. Pritom sú to herci z ostatných seriálov ako Arrow, The Flash alebo dokonca z Prison Breaku.

Zápletky sú prázdne, dialógy takisto. Po niekoľkých epizódach najnovšej série si divák uvedomí, že neexistuje nutkanie ani dôvod pokračovať v sledovaní. Keď vynechá aj niekoľko častí zistí, že o nič neprišiel.

Kedysi trápne zápletky zachraňoval aspoň vtipný scenár pokúšajúci sa parodovať, teraz pokusy o vtip vyvolávajú skôr znechutenie a čudný pocit trápnosti v divákovi, ktorý sa cíti nepohodlne aj za hercov behajúcich na obrazovke. Do deja dokonca zakomponovali postavu Constantina, ktorý mal kedysi vlastný seriál na konkurenčnej NBC.

Fanúšikom sci-fi žánru sa splnil sen a vrátil sa ich obľúbený hrdina. Lenže neschopnosť showrunnerov využiť potenciál tejto postavy mal za následok, že presvedčili aj tých najskalnejších, že mali nechať tohto hrdinu v seriálovej histórii.

Ďalšia séria na obzore

The CW však potrebuje potiahnuť Legends of Tomorrow o jednu sezónu dlhšie, bez ohľadu na katastrofálnu sledovanosť okolo jedného milióna divákov. Dôležitejšia je idea zrealizovať najväčší crossover v dejinách televíznej zábavy, ktorý sa dostane k fanúšikom počas decembra a začiatkom januára. Poslednýkrát sa bok po boku stretnú tímy Arrowa, Flasha, Supergirl a na veľkú škodu aj Legendy.

Po tejto udalosti sa diváci rozlúčia s Arrowom, čo je už oficiálne potvrdené. Len málokedy sa stane, že publikum prahne po konci seriálu. Legends of Tomorrow, keď zmiznú nadobro, tak sa bude strieľať šampanské a po krátkom čase si nikto na tento seriál radšej ani nespomenie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Legends of Tomorrow #oseriáloch