Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Arrow strieľal tak mimo, že si vyslúžil koniec. Posledná séria sa javí ako zbytočná

Koncom mája vystrelil svoj predposledný šíp niekdajší neohrozený zelený lukostrelec - Arrow. Televízia The CW oznámila, že nadchádzajúca ôsma séria bude posledná. Našťastie. Navyše nebude mať klasických 22 častí, ale už len desať a úplne posledný príbeh povie začiatkom januára 2020. Znova našťastie.

12.08.2019 07:00
arrow, stephen amell, Foto:
Arrowa čaká ešte jedna séria. Záhadou je, čo chce predviesť, keď siedma séria celkom jasne uzavrela dej. A mohlo by to tak zostať.
debata (1)

Práve ukončenie Arrowa spúšťa doteraz nepredstaviteľnú lavínu, keď by sa mali postupne skončiť superhrdinské seriály, ktoré si stanica dlhé roky starostlivo budovala a vytvorila ojedinelý veľký a najmä prepojený vesmír. Fanúšikovia boli nadšení.

Nič však netrvá večne a v najbližších mesiacoch sa budú musieť rozlúčiť s Oliverom Queenom alias Arrowom. V podstate formalita je potvrdenie konca seriálu Legends of Tomorrow, ktorý je tretím spin-offom vychádzajúceho z Arrowa. Práve slávny lukostrelec položil základy celého universa. The CW k nemu pridala neskôr Flasha, Supergirl a aj spomínané Legends of Tomorrow. O konci úplne prvého superhrdinského seriálu sa začala šepkať po zbabranej šiestej sezóne, keď sledovanosť padla na dno.

Dobre rozbehnutý reštart

Prišlo však rozhodnutie o nových showrunneroch a reštarte. Siedma séria mala zabudnúť na staré neduhy, priniesť zašlú slávu a vtiahnuť opäť diváka do deja. Podarilo sa? Čiastočne. Od prvého záberu najnovšej série bolo zrejmé, že noví tvorcovia sa neboja pritvrdiť. A to poriadne.

Prvá polovica bola mimoriadne násilná, dokonca stanica musela pristúpiť k čiastočnej cenzúre kvôli naturalistickým násilným záberom, ktoré sa v štandardnej celonárodnej televízii nemohli objaviť. Príbeh zavial Olivera Queena (Stephen Amell) do väzenia, kde mal pykať za to, že vzal spravodlivosť do vlastných rúk a roky chránil nevinných proti kriminálnym živlom.

Arrow, už bez masky, sa ocitol v krutom zariadení a vonku zostal jeho rozpadnutý tím a manželka Felicity, ktorá prahla po pomste voči Ricardovi Diazovi, zodpovednému nepriateľovi stojacemu za všetky ich problémy. Razom doteraz už naivný seriál dostal hĺbku, myšlienku a jasnú pointu. Temný príbeh naozaj naplno vtiahol do deja a to aj vďaka tomu, že scenár sa nebál zašpiniť doteraz pozitívne postavy. Pohral sa s ich charaktermi a napríklad taká Felicity (Emily Bett Rickards) pravidelne lavírovala na hranici morálky a zákona. Už by sa mohlo zdať, že siedma séria bude patriť k tomu najlepšiemu, čo seriál za posledné roky ponúkol.

Reštart časom zlyhal

Lenže prišla druhá polovica sezóny, tvorcovia uzavreli príbeh s väzením. Arrow sa dostala na slobodu, musel zavesiť svoje superhrdinské ja na klinec a spolu s celým tímom sa museli pridať k polícii, s ktorou legálne pomáhali nevinným a bezbranným. V uliciach sa objavil nový Arrow a dlho visel otáznik, kto to je. Tvorcovia však prišli priam s telenovelovským rozuzlením a kvalita a najmä dynamika siedmej série začala poriadne krívať.

Na scéne sa objavila nevlastná sestra Olivera Queena – Emiko (Sea Shimooka), ktorú celý život tajil Queenov velebený otec. Ukázalo sa, že nebol vôbec dokonalý a vždy spravodlivým človekom, za akého ho všetci mali. Emiko sa prišla pomstiť za stratené roky a najmä za to, že bola na druhej koľaji. Neskôr sa ukázalo, že je hlavnou nepriateľkou siedmej série, ktorá sa chce zbaviť nielen rodiny, ale aj nenávideného mesta Star City.

Po dlhých "naťahovačkách" sa... Foto: The CW
arrow, emiko, Po dlhých "naťahovačkách" sa ukázalo, že hlavným záporákom siedmej série bola nevlastná séria Arrowa - Emiko. Jej príchod bola nuda.

Jedným slovom – telenovela

Telenovela teda pokračovala. Z drsného hrdinu sa stal zúfalý brat, ktorý chcel napraviť staré krivdy a priviesť zlovestnú sestru k dobru. Neustále „doťahovačky“ spravili z akčného seriálu klasickú soap operu a tvorcovia akoby zabudli na skvele rozbehnutú prvú polovicu série.

Navyše postavy sa vrátili k svojim pôvodným povahovým črtám, takže v temnom seriáli opäť začalo svietiť slniečko a kvalita razom pominula. Aby toho nebolo málo, s koncom sezóny zmizli až tri hlavné postavy a nevie sa, či budú súčasťou finálovej série. Prvým, ktorý sa porúčal bol Curtis (Echo Kellum), tesne pred záverečnou sa porúčala aj Laurel (Katie Cassidy). Korunu tomu nasadila Felicity (Emily Bett Rickards). Tá dala tvorcom jasne najavo, že so seriálom končí a nechce byť súčasťou ôsmej série.

Avšak veľkým pozitívom siedmej série bol podporný príbeh, ktorý už tradične ruka v ruke išiel s tým hlavným. Už to neboli pohľady do minulosti, ale do nie vzdialenej budúcnosti. Tvorcovia zaexperimentovali a priniesli príbeh s posunom o dvadsať rokov vpred, keď potomkovia súčasným hrdinom stále bojujú o prežitie svojho mesta.

Bolo to najoriginálnejšie a najpotenciálnejšie, čo siedma séria priniesla. Je veľkou škodou, že televízie z toho nechce vyťažiť, hoci jej pri nohách ležala skvelá príležitosť na nový superhrdinský seriál. Už avizovala, že neplánuje nakrútiť voľné pokračovanie s potomkami hrdinov. Jednotlivé postavy boli dobre vyskladané, s rôznymi charaktermi a pohnútkami, prečo bojujú o svetlejšie zajtrajšky. Hneď bolo jasné, že neprežili úplne šťastné životy, keď sa musia skrývať za masky. Bolo viac ako pútavé sledovať chyby postáv, ktoré spravili a ovplyvnili tak budúcu generáciu.

Tesne pred koncom tvorcovia poslali na druhú... Foto: The CW
arrow, katie cassidy, Tesne pred koncom tvorcovia poslali na druhú koľaj aj postavu Laurel Lance v podaní Katie Cassidy. Či sa vráti aj do poslednej série je otázne.

Z tohto šťastný koniec nebude!

Akú takú zaujímavú dejovú vývrtku predviedlo samotné finále siedmej série. Nielenže to bola posledná časť pre Felicity, ale svojim spôsobom aj pre hlavného hrdinu. Tím Arrow sa definitívne rozpadol, ukončila sa zápletka s budúcnosťou, ktorá bola zachránená. Avšak vyzerá to tak, že Arrowa nečaká v ôsmej sérii žiaden happyend. Na december 2019 televízia avizuje doteraz najväčšie prepojenie všetkých svojich superhrdinských seriálov, prepojenie, aké sa histórii televíznej zábavy ešte neuskutočnilo.

Veľká kríza celého vesmíru si vyžaduje veľké obete a všetko zachraňuje práve Arrow. Oliver Queen už v tom minuloročnom crossovere uzavrel dohodu s Monitorom – mocnou bytosťou a poslom, ktorý má udržať rovnováhu. Na konci siedmej série si Monitor prišiel pre Arrowa, aby dodržal svoj sľub a zachránil všetkých pred veľkým nebezpečenstvom. Bývalý hrdina tak musel opustiť svoju milovanú manželku a dcérku.

Seriál zinkasoval doteraz  najväčšiu stratu.... Foto: The CW
arrow, emily bett rickards, Seriál zinkasoval doteraz najväčšiu stratu. Odchod zo seriálu ohlásila Emily Bett Rickards (Felicity).

V posledných záberoch bolo jasne vidno, že súčasnosť s budúcnosťou sú prepojené. Felicity pomohla v budúcnosti novej generácii zachrániť Star City. Keď bola jej práca hotová, mohla povolať Monitora a spolu s ním odišla do „medzipriestoru“, aby našla svojho milovaného manžela, ktorého nevidela 20 rokov. Pritom sa ukázalo, že pre okolitý svet je Oliver Queen mŕtvy od roku 2019.

Z danej šlamastiky vzniká oprávnená obava, čo chcú tvorcovia rozohrať v skrátenej ôsmej sérii. Zápletky sú svojim spôsobom ukončené a natíska sa presvedčenie, že celá séria bude len vatou pred decembrovým prepojením seriálov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Arrow #Stephen Amell #oseriáloch #Emily Bett Rickards