Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Takto sa robí sci-fi seriál! Skvelá akcia, dokonalé efekty a veľký potenciál

Vyzerá to tak, že po rokoch nezdarov sa sci-fi žánru blýska v seriálovom svete na lepšie časy. Dôkazom je najnovšie spracovanie legendárneho Star Treku s podtitulom Discovery, ktorého druhú sériu nedávno dovysielala streamovacia platforma CBS All Access najsledovanejšej stanice v USA – CBS. Tá si svoju online službu šperkuje seriálmi, ktoré potrebujú väčšiu kreatívnu slobodu a tým pádom sa dočkajú aj väčšieho rozpočtu a vo výsledku sa ponúkané programu stávajú prestížou pre televíziu. Star Trek je toho dôkazom. Najnovšia séria nezaostala za tou prvou ani vo vizuále, ani v príbehu, ktorý ponúkla.

13.06.2019 07:00
star trek, star trek discovery, discovery, Foto:
Druhá séria Star Treku opäť kvalitatívne vysoko vytŕčala nad ostatnými sci-fi seriálmi.
debata

Tretia séria je už potvrdená a diváci sa jej zrejme dočkajú až začiatkom budúceho roka vzhľadom na náročnejšiu produkciu a najmä postprodukciu, keďže špeciálne efekty sú na prvotriednej úrovni a strčili by do vrecka aj veľké hollywoodske blockbustery. Navyše spolu s treťou sériou by mohol odštartovať aj prvý spin-off, ktorý by sa zameral na akúsi vesmírnu tajnú službu – Sekciu 31. Tá dostala v druhej sérii dostatočný priestor a predstavila zaujímavý potenciál pre samostatné príbehy.

Najväčšie želiezko v ohni však spočíva v príprave ďalšieho spin-off o kapitánovi Picardovi, v hlavnej úlohe s Patrickom Stewartom, ktorý sa vracia k ikonickej úlohe. Star Trek: Discovery jednoznačne dokázal posunúť klasické vesmírne sci-fi na novú kvalitatívnu úroveň a to len vďaka odvahe televízie poriadne zainvestovať nielen do obsahu, ale najmä vizuálu. Diváci sú už nároční a zrejme by neprijali žiadnu lacnú variáciu. Značka Star Trek zároveň znova prerazil v seriálovom svete a všetko nasvedčuje tomu, že ju čaká žiarivá budúcnosť.

Kým prvá séria bola „nadupaná“ akciou a obrovskými vesmírnymi súbojmi medzi Federáciou a Klingónmi a diváci zostali očarení veľmi živou kamerou, ktorá naplno vtiahla do deja a neraz, vďaka tomu, vyplnila aj hluché miesta. Druhá séria bola o poznanie pokojnejšia a dej gradoval postupne, tvorcovia premyslenejšie dávkovali fanúšikom pointy celej druhej série, ktorá sa skončila jednou z najväčších vesmírnych bitiek a zaujímavým potenciálom pre tretiu sériu.

Druhý rok Discovery sa skôr zameral na klasické vesmírne putovanie po rôznych svetoch. Dôvod bol jasný, tajné signály a neznáma entita – Červený anjel, ktorý posádke lode „našepkával“ a vodil ich po neznámych končinách. Postupne sa ukázalo, že práve posádka, ale aj samotná loď Discovery je kľúčom k prežitiu celého vesmíru. Druhá polovica série začala prinášať odpovede a ukázala, že Červený anjel rozosieval omrvinky po vesmíre cielene a rozohral sa boj s prefíkanou umelou inteligenciou z budúcnosti, ktorá sa rozhodla vyhubiť všetky živé bytosti v celom vesmíre.

V seriálovej súčasnosti totiž nastali udalosti, ktoré viedli nielen k zrodu umelej inteligencie, ale boli jedinou možnosťou pre zničenú budúcnosť, ako sa môže zachrániť. Tvorcovia priniesli zápletky o zúfalom boji spočiatku ničnetušiacej posádky, ktorá častokrát šliapla vedľa a rozhodne jednotlivé postavy neboli za hrdinov. Umelá inteligencia navyše bola vždy aj o dva kroky vpred a na obrazovkách sa rozohral nevyrovnaný boj. Veľkým pozitívom bol aj risk tvorcov nekončiť epizódy happy endom, neraz to vyzerali tak, že všetko je stratené a nádej zhasla.

Lákavé prepojenie s posádkou legedárnej lode Enterprise bolo len čerešničkou na torte a záverečným zvratom si scenáristi nachystali skvelé vysvetlenie pre celé Star Trek univerzum. Nielenže rešpektovali zabehnuté dejové linky predchádzajúcich seriálov a filmov, zároveň si vydláždili potenciál pre svoj seriál a nebudú už viazaní dodržiavaním skutočností z klasického Star Trek sveta. Ortodoxní fanúšikovia preto môžu zložiť zbrane a nemusia už striehnuť na akékoľvek nezrovnalosti s pôvodným sci-fi vesmírom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #oseriáloch #Star Trek: Discovery