Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Toto čakal len málokto. Do seriálového hitu sa vkradla nekonečná nuda

Začiatkom apríla, pred ošiaľom okolo Hry o tróny, Netflix ponúkol divákom druhú sériu svojho veľkého minuloročného hitu Chilling Adventures of Sabrina. Deväťdielne pokračovanie nadviazalo na 11-epizódnu prvú sériu a spolu vytvorili ucelené dvadsaťdielny veľký príbeh. Na veľké počudovanie sa do deja nových epizód vkradlo niečo nevídané – nuda!

22.05.2019 07:00
chilling adventures of sabrina, sabrina,... Foto:
Nová séria sa zamerala na posun vpred. Sabrina dala zbohom prvej láske a skončila v náručí Nicka.
debata

Len málokto by čakal, že po prvej sérii, ktorá nasadila latku poriadne vysoko a tvorcovia splnili do bodky presne to, čo avizovali a spravili zo Sabriny skvelú hororovo-vtipnú oddychovku, teraz dali nohy z plynu úplne dole. Chvíľami sa zdalo akoby sa na obrazovkách odohrával úplne iný seriál, ako pred pár mesiacmi.

Najmä prvá polovica série sa úplne odklonila od prvej série a dobre rozbehnutý vlak prešiel na druhú koľaj a misky váh sa úplne prevážili k zvláštnej klasickej tínedžerskej dráme, kde sa riešila nenaplnená láska, výmena partnerov hlavných postáv, diskriminácia menší, transgenderová problematika.

Pričom Netflix má iné seriály, kde sú tieto témy doménou a hodia sa tam viac. Samozrejme je potrebné hlásať tolerantnosť a odsudzovať akúkoľvek neznášanlivosť, avšak hlasné bubnovanie sa k Sabrine akosi nehodilo.

Negatívne prekvapenie

Prvá séria mala svoje čaro práve pre sústredenie sa na iné témy, do popredia sa dostal trefný scenár, skvelý vizuál, nehovoriac o brilantnom výbere hercov a niekde na pozadí sa vyskytli aj morálne témy. Tie boli skvelým doplnkom a akousi zvučnou koncovkou, ktorá nerobila zo seriálu len prázdnu nádobu plnú okultizmu a vzývania Temného pána a jeho pekelných prisluhovačov. Začiatok druhej série práve preto pôsobí poriadne nesúrodo a veľmi rýchlo sa rozplynulo kúzlo celého seriálu.

Niektoré epizódy bolo dokonca utrpením dopozerať, keďže dejovo boli úplne mimo a len sa darilo vsugerovať pocit, že ponúkané (ne)zápletky do pôvodnej Sabriny vôbec nepatria. Postavy sa razom začali správať úplne inak ako doteraz, scenár bol razom prázdny a úplne sa zabudlo na príbeh zo začiatku seriálu. Očividne mali tvorcovia pocit, že musia dobehnúť akýsi vzťahový deficit. Lenže to bol iba ich interný pocit a presvedčenie. Dej si to vôbec nevyžadoval.

Sabrina počas celej druhej série v láske... Foto: Netflix
chilling adventures of sabrina, sabrina, kiernan shipka, Sabrina počas celej druhej série v láske balansovala. Nevedela dať zbohom prvej láske Harveymu.

Keď sa pomyselný vlak vrátil na pôvodnú koľaj v druhej polovici série, škody už boli napáchané a všetko už bolo akési rozkolísané a neutrasené. Opäť sa šokovo objavil príbeh, ktorý bol už síce značne zaujímavý a vtiahol diváka späť do temného deja, lenže tým, že nemal poriadne predskokana pôsobil znova umelo a účelovo.

Blížiace sa vyvrcholenie veľkého príbehu síce ukázalo aj lovcov čarodejníc v podobe vraždiacich a bigotných anjelov, príchod samého pána pekla v ľudskej podobe, skončilo manipulovanie Sabriny, ktorá sa mala stať poslom pekelným, no udialo sa všetko rýchlo.

Zvláštne poňatá druhá séria

Je zaujímavé, že tvorcom stačilo v druhej sérii len deväť epizód, ktoré nepochopiteľne rozťali ešte na dve polovice a nerozdelili si všetky zápletky do všetkých častí. Tak ako počas prvej série. Opäť by pekne príbeh rozpletal, nevadili by ani vzťahové veci, všetko by bolo vyváženejšie a stráviteľnejšie pre diváka.

Teraz tým pádom úplne absentovala prepojenosť, nehovoriac o tom, že poriadne krívala aj celá atmosféra seriálu, ktorá bola veľmi ojedinelá a neopakovateľná a dodávala celému vizuálu šmrnc, ktorý môžu ostatné seriály len závidieť.

Kým príbeh druhej série haproval, vizuál bol... Foto: Netflix
chilling adventures of sabrina, sabrina, Kým príbeh druhej série haproval, vizuál bol opäť očarujúci, oku lahodiaci a mimoriadne pútavý.

Nádej na nápravu

Našťastie záver druhej série napravil reputáciu ostatným epizódam a vytvoril obrovský potenciál pre už pripravovanú tretiu a štvrtú sériu. Celkovo Netflix pripravuje ďalších 18 epizód a zrejme sa vyberie rovnakou cestou ako pri prvej a druhej sezóne.

Nové pokračovania spolu opäť vytvoria jeden veľký príbeh, ktorý bude rozdelený. Zostáva len dúfať, že sa tvorcovia poučia zo svojich chýb a pripravia vyváženejšie epizódy, aby série neboli tak kvalitatívne rozkolísané. Chilling Adventures of Sabrina je ten typ seriálu, ktorý tu môže byť viacero rokov a nemusí stratiť atmosféru, kvalitu, ani divákov.

Tým, že scenár balansuje na hranici akýchsi nepísaných štandardov a príbeh je písaný z pohľadu čarodejníc, teda tej pekelnej strany a ponúka pohľad, že práve táto strana je tá správna a štandardná, ide o alternatívu, ktorá nemusí byť pochuti viac nábožensky zmýšľajúcemu táboru.

A práve uťahovanie si z Boha, kresťanstva, Ježiša tvorí veľkú časť vtipných vsuviek, na ktoré však je potrebný obrovský nadhľad a nehľadať v seriáli provokáciu. Sabrina má v prvom rade pobaviť, priniesť oddych, zábavu a nie témy, nad ktorými bude polemizovať hŕstka bigotných jedincov, ktorí odsudzujú všetko iné a razia cestu stredovekých názorov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba