Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Jojka má o problém navyše. Prichádza o zahraničný seriál, ktorý nedávno uviedla

Mal to byť veľký sci-fi hit, nakoniec z toho vzniklo poriadne sklamanie. Reč je o seriáli The Gifted, ktorý nedávno uviedla televízia JOJ pod názvom Mutanti. Televízia FOX oznámila, že s týmto seriálom, ktorý (ne)priamo mal byť akousi seriálovou x-menovskou variáciou po dvoch sériách definitívne končí. Dôvod je prozaický – nízka sledovanosť. Tá sprevádzala Mutantov od úplného začiatku, pričom si za tento stav môžu samotná televízia a tvorcovia, keďže sa nenaplnili očakávania fanúšikov.

23.04.2019 07:00
the gifted, mutanti, Foto:
X-menovský seriál končí len po dvoch sezónach. Nedávno ho u nás uviedla Jojka, teraz oň príde.
debata

Kým na strieborných plátnach X-meni sebavedomo pôsobia od roku 2000 a dočkali sa viacerých pokračovaní a v júni do kín príde ďalšie, na seriálovom poli sa tomuto komiksového žánru nikdy extra nedarilo a The Gifted tento stav len nelichotivo podčiarkli. Kameňom úrazu už bol samotný námet seriálu. Od klasickej x-menovskej bol na míle vzdialený a nepomohlo ani priehrštie rôznych iných obdarených ľudí. Absencia prepojenia s filmovým univerzom bola smrteľná.

FOX ako štandardná televízia viazaná rôznymi kreatívnymi a legislatívnymi obmedzeniami sa nemohla pustiť do odvážnejšieho spracovania ako napríklad streamovacie spoločnosti a tak vznikla klasická rodinná dráma na pozadí s mutantmi a to pre skalných fanúšikov X-menov bola neschodná cesta. Prvá séria zožala obrovskú vlnu kritiky. A právom. Čo sa hneď odrazila na veľmi vlažnej sledovanosti. Bolo prekvapením, že vôbec seriál dostal druhú sériu.

Tú tvorcovia poňali úplne inak, teda aspoň sa snažili. Dej posunuli o nejaký čas vpred, predstavili nových nepriateľov, pridali viac akcie, rodinná dráma musela zostať, no nebola až taká do očí bijúca. Lenže strata dôvery divákov počas prvého roku vysielania znamenala neúspech aj pre pokračovanie. Nové epizódy si púšťalo počas televíznej premiéry len dva milióny divákov a tak bolo jasné, že v prípade The Gifted sa nenaplní porekadlo – do tretice všetko dobré. Tretia séria bola už len zbožným prianím.

Bolo však očividné, že scenáristi s možným pokračovaním rátali a otvorený koniec druhej série vytvoril dostatočný priestor na ďalšiu sezónu. Teraz je jasné, že nevznikne. O kúpu seriálu sa „netrhajú“ ani iné televízie, všetko nasvedčuje tomu, že táto kapitola sa definitívne končí. Hoci bola druhá séria omnoho ambicióznejšia, odvážnejšia, akčnejšia, niesla si so sebou aj chyby z minulosti a zlý začiatok sa ťahal s dejom aj naďalej a nepomohol ani čiastočný reštart. Téma X-menov je očividne taká silná, že vytvorenie iných alternatív, ktoré sa vymykajú tým filmovým vždy narazia na odpor fanúšikov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #oseriáloch #The Gifted