Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zombíci nenudia! Najnovšia séria bola bezkonkurenčne najlepšia za posledné roky

Seriál The Walking Dead má za sebou záver deviatej série. Koncom marca televízia AMC divákom ponúkla 16. epizódu, práve táto cifra uzatvára aktuálne série. Bývalo už dobrým zvykom, že hneď po finále sa predstavuje nová séria spin-off seriálu Fear the Walking Dead.

12.04.2019 07:00
the walking dead, walking dead, živí mŕtvi, Foto:
Diváci sa finále deviatej série dočkali obrovskej zmeny. Po prvýkrát za celý čas vysielania tvorcovia ukázali zimu.
debata

Ten čaká tento rok už piata séria, teraz však prichádza zmena. Fear si musí počkať na premiéru až do začiatku júna. Dôvod je prozaický – Hra o tróny. AMC sa zrejme chce vyhnúť najsledovanejšiemu seriálu sveta, vzhľadom na to, že oba seriály sa vysielajú v nedeľu.

Celý svet nedočkavo čaká na rozuzlenie krvavej ságy a televízie nechcú nič riskovať a radšej odsunú svoje seriály, aby im zbytočne neklesla sledovanosť. Útechou môže byť fakt, že piata séria by mala vysielať bez väčších prestávok. Zvyčajne sa Fear TWD vysielalo od apríla do júna a potom od augusta do októbra. Následne vždy potom prišla nová séria pôvodného seriálu.

Nedávno skončená deviata séria The Walking Dead bola zlomová pre celý zombie vesmír. Noví tvorcovia sa museli vysporiadať s výrazne klesajúcou sledovanosťou, príbehom, ktorý sa dostal kreatívnej slepej uličky a navyše odchod avizovala hlavná hviezda – Andrew Lincoln (Rick Grimes) a k nemu sa pridala aj Lauren Cohan (Maggie). Prvých päť epizód vysielaných na jeseň minulého roka boli venované dokončeniu príbehov, ktoré bolo potrebné ukončiť. Diváci sa rozlúčili s obľúbenými postavami, dostali však prísľub pokračovania ich príbehov buď formou filmov alebo potenciálnych nových seriálov.

Následne nastali výrazné časové skoky, ktorými si tvorcovia pomohli pozametať všetok neporiadok, ktorý zostal po predchádzajúcich dvoch sezónach. Začal sa nový príbeh, s úplne novou dynamikou, novým rozložením síl a niekedy aj prekvapujúcimi zvratmi. Zombie dráma rozohrala novú hru s dobre rozdanými kartami, keď jednotlivé komunity dokázali prežiť a vybudovať fungujúce spoločenstvá. S rastúcim istotou prežitia sa objavili typické problémy súvisiace s ľudskou podstatou, teda bojom o moc. Dovtedy zomknuté komunity sa začali vzďaľovať jedna od druhej pre odlišné pohľady na fungovanie.

Kráľovstvo, Hilltop, Alexandria formálne spolupracovali, nájsť ľudskú zhodu už bolo ťažšie. Zvrat nastal, keď do deja napochodovali noví nepriatelia – Našepkávači (Whisperers), ktorí v komiksovej predlohe patria k tomu najlepšiemu, čo zombie svet ponúka. Paradoxom bolo, že jablkom sváru medzi komunitami a nepriateľom nebol boj o nadvládu, ale o dcéru líderky tichých zabijakov. Lydia sa pridala k Darylovi a Alpha nemala inú možnosť, len ako naučiť nových „priateľov“ k poslušnosti.

Stvárnenie Našepkávačov bolo priam dokonalé. Doteraz sebavedomé spoločenstvá razom dostali paralyzované, keď netušili či v stádach chodiacich mŕtvol nie sú aj oni. Našepkávači si vybudovali dômyselnú stratégiu, keď nosili masky mŕtvych a dokázali hordy riadiť a stať sa veľkou hrozbou. Prvá polovica séria bola viac dynamická a to nielen z pohľadu s koncom starého príbehu ešte s Andrewom Lincolnom.

Tvorcovia prefíkane, originálne a dômyselne predstavovali nepriateľov a získali si pozornosť divákov, ktorí už dávno zlomili nad seriálom palicu. Najnovšia séria opäť dokázala, že vie priniesť príbeh, do ktorého sa opäť vkradla desivá atmosféra, jednotlivé zápletky s postavami začali opäť baviť a pridalo sa k tomu aj násilie, smrť a nové spôsoby, ako predstaviť chodiace mŕtvoly. V globále sa deviata séria mimoriadne podarila a za dlhé roky patrí medzi to najlepšie, čo tento vesmír ponúkol.

Druhá polovica mala viacero hluchých miest. Neskôr sa ukázalo, že to bolo len ticho pred búrkou, ktorá sa dlho chystala. Už aj The Walking Dead zažilo tzv. Červenú svadbu z Hry o tróny, teda moment, keď v jednej epizóde zomrelo viacero kľúčových postáv a to poriadne krutým spôsobom. Alpha v podaní herečky Samanthy Morton dostala dokonalý psychopatický podtón. Kasting na líderky tichých vrahov tvorcov naozaj vyšiel. Holohlavá šialená psychopatka naháňala strach a pritom aj rešpekt postáv, ktoré inak vystupovali sebavedomo a neohrozene.

V predposlednej epizóde tejto série šmahom zomrelo desať postáv, keď im Našepkávači odrezali hlavy a napichli na koly, aby si určili hranice, cez ktoré komunity chrániace jej dcéru nemôžu prejsť. Padla Tara (Alanna Masterson), Enid (Katelyn Nacon), Henry (Matt Lintz), Frankie (Elyse DuFour), Ozzy (Angus Sampson), Tammy Rose (Brett Butler), D.J. (Matt Mangum), Addy (Kelley Mack), Rodney (Joe Ando-Hirsh) a Alek (Jason Kirkpatrick). Najtragickejšie pôsobili smrť Henryho, ktoré roky vychovávala Carol, v jej prípade už teda prišla o druhé dieťa. To dáva prísľub, že v pripravovanej desiatej sérii sa Carol stane opäť neľútostnou a bude prahnúť po pomste.

The Walking Dead už mnohí odpisovali, teraz sa ukázalo, že predčasne. AMC sa vyplatilo staviť na nových tvorcov, ktorým sa podarilo nemožné. Vrátili do seriálu všetko, čo mal kedysi a znova začína baviť. Navyše celý tento svet čaká veľká expanzia v roku 2020. Mali by pribudnúť nové spin-off seriály, filmy a pokračovať aj súčasné seriály. Otázkou zostáva či majú šancu na úspech a ponúknu niečo nové.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Walking Dead #Živí mŕtvi #THE WALKING DEAD #oseriáloch