Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Hra o tróny neznamená len úspech. Tento seriál skončil ako trapas

Nie všetko čo zaváňa Hrou o tróny musí mať aj úspech. Príkladom je seriálové prevedenie poviedky Nightflyers, ktorú napísal sám George R.R. Martin. Rovnomenný seriál si pod patronát vzala malá káblová televízia SyFy a výsledok je mimoriadne rozpačitý, až šokujúco nudný.

22.02.2019 07:00
nightflyers, Foto:
Od seriálu Nightflyers si tvorcovia veľa sľubovali. Výsledok mimoriadne sklamal.
debata

SyFy nemá prívetivú reputáciu medzi divákmi, kedysi vysielala legendárnu Hviezdnu bránu, ku ktorej sa v konečnom dôsledku správala macošsky a stojí za jej pochovaním. A to je len špička ľadovca.

Pod jej krídlami nečakane skončili viaceré sci-fi seriály, ktorých čas ešte nenastal. Televízia dostala nálepku nevyspytateľná a dlhé roky nespravila nič, čo by svedčil o opaku. Aj preto fanúšikovia len veľmi opatrne krúžia okolo jej seriálov. Zmena nastala počas posledného roka, keď sa snaží zainvestovať do seriálov a vo výsledku ide o vizuálne kvalitnejšie počiny, obsahovo to neraz poriadne kríva. Jej najväčšie highligthy ako Krypton alebo Nightflyers sú prijaté skôr vlažne.

Zaujímavosťou, že trailery tejto televízie vyzerajú omnoho lepšie ako seriály po premiére. Šikovne do dvoj-trojminútových upútaviek dajú to najlepšie. Fanúšik je prirodzene zvedavý a počas desaťdielnej sezóny razom zostane zaskočený nekonečnou nudou a sem-tam akčnými scénami, ktoré pozná z traileru. Všadeprítomná vata je však natoľko obťažujúca, že po krátkom čase dáva každý ruky preč. Novinka Nightflyers mala byť desivou a krvavou nádielkou, niečo v štýle Votrelca. Výsledok sklamal.

George R.R. Martin púta s Hrou o tróny nielen do detailov prepracovaným dejom, ale aj vražednými zvratmi, ktoré priklincujú diváka k sedačke. Poviedka, na základe ktorej vznikol seriál, má však iba niekoľko strán a tu vznikol priestor pre „kreativitu“ tvorcov. Tí museli pre desaťdielnu prvú sériu do deja vpísať omnoho viac, ako v poviedke. A tu nastal hlavný kameň úrazu a absolútne zlyhanie.

Na prvý pohľad seriál zaujme po vizuálnej stránke. Nedá sa ubrániť dojmu, že sa tvorcovia až príliš inšpirovali filmom Pasažieri s Jennifer Lawrence a Chrisom Prattom. Vesmírne koráby sa až okato a „nenápadne“ na sebe podobajú. Zaujímavý je aj samotný začiatok prvej epizódy, keď divák vlastne vidí krvavý koniec seriálu. Dáva mu nádej, že bude svedkom naozaj krvavej a psychopatickej jaz­dy.

Poteší aj hlavná myšlienka seriálu, ktorá odkazuje na blízku budúcnosť. Naša planéta v roku 2093 je zdecimovaná ľudstvom a obyvatelia sú uzrozumení s tým, že musia modrú planétu opustiť. Práve posádka lode Nightflyer má byť tou prvou, ktorá nadviaže kontakt s mimozemskou rasou na okraji slnečnej sústavy. Tá by mala byť kľúčom k nájdeniu vhodnej planéty.

Po pár desiatkach minút sledovania sa razom niečo pokazí a diváci veľmi rýchlo zistia, že okrem spackanej misie sleduje predvídateľný dej, ktorý začína veľmi nudiť a márne čaká na momenty charakteristické pre diela Georga R.R. Martina. Namiesto toho dostáva exkurziu po lodi s rôznymi postavami, tie sa medzi sebou len rozprávajú, „šokujúco“ si nerozumejú a po krátko po štarte sa spustí plejáda dlhých dialógov a behanie po lodi. Tá sa snaží prebrať velenie a postupne eliminuje jednotlivých členov posádky.

Všetko je akosi predvídateľné, atmosféra vôbec nefunguje a divák len neveriacky so zdvihnutým obočím sleduje ako sú postavy naozaj zlé a niektoré dobré a nie je na nich nič zaujímavé. Je klasický model kladných a záporných postáv bez žiadnych prekvapení a keď príde na jatky, tak je každý rád, že tie otravné postavy skončili tak, ako skončili. Tak im treba! Sem-tam sa udejú zaujímavé náznaky, ako sú atraktívne technologické vychytávky, ktoré môže priniesť budúcnosť alebo vtipné dialógy a jediná vidina, že tento seriál nebude mať klasický happy end. To je asi všetko.

Omnoho viac prevláda sklamanie. Nefungujúce scenár, absentujúca napätie, predvídateľné zvraty a v polovici série neprehliadnuteľná nuda. Preto nie je prekvapením, že tento seriál končí. Televízia len pred pár dňami informovala, že o druhú sériu nemá záujem. K úspechu nepomohol ani fakt, že seriál prebral do celosvetovej distribúcie Netflix, diváci jednoducho túto absurdnú sci-fi dávku neprijali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Hra o tróny #George R. R. Martin #Game of Thrones #oseriáloch #Nightflyers