Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Dilema v seriáli: Je homosexuálny mimozemšťan už priveľa?

Generácia dnešných tridsiatnikov si iste dobre pamätá časy, keď ešte ako „násťroční“ utekali zo školy, aby stihli svoj obľúbený seriál. Jedným z nich bol aj Roswell. Príbeh zakázanej lásky a troch mimozemšťanov, ktorí v roku 1947 naozaj stroskotali na Zemi a po 50 rokoch sa prebudili v ľudských schránkach a pokúšali sa žiť život obyčajných pozemšťanov. Vďaka ich schopnostiam normálni nikdy nebudú a postupne im v pätách bude nielen vláda.

14.02.2019 07:00
roswell, roswell new mexico, Foto:
Tvorcovia novej verzie kultového seriálu Roswell svojsky.
debata (3)

Keď v roku 1999 prišiel na obrazovky pôvodný seriál, len málokto si dnes uvedomí, že v ňom účinkoval celý rad súčasných veľkých seriálových hviezd ako Katherine Heigl, Brendan Fehr, Emilie de Ravin, Shiri Appleby, Colin Hanks alebo Jason Behr. Nemožno opomenúť speváčku Dido, ktorej song Here with Me sa stal ústrednou skladbou úvodných titulkov. Seriál sa dočkal len troch sezón, aj napriek tomu sa stal kultom.

Po dvoch dekádach sa televízia The CW nadobudla pocit, že nastal ten správny čas znovu priviesť späť k životu celý príbeh a predstaviť ho novej generácii divákov. Pod patronát si Roswell vzala ostrieľaná televízna showrunnerka Julie Plec, ktorá spravil z Upírskych denníkov (The Vampire Diaries) kult. Stála za zrodom aj dvoch spin-off seriálov The Originals a aktuálne vysielaného Odkazu (Legacies). Plec pevne drží opraty aj pri medzihviezdnej láske a podľa toho aj celé spracovanie vyzerá.

Kto bol fanúšikom Upírskych denníkov, tak si príde na svoje aj pri Roswelle. Ten, kto začne seriál bez predošlých skúseností s tvorbou Julie Plec, bude zrejme poriadne rozčarovaní z niektorých skutočností, ktoré v novej verzii sú zakomponované a vyvolávajú poriadne rozčarovanie. V čase rasovej a sexuálnej korektnosti, ktorá je čoraz vypuklejšia najmä v štandardných televíziách je prinajmenšom úsmevné predstaviť myšlienku homosexuálneho mimozemšťana. Práve tento fakt predstavuje priam fatálnu slabinu nového spracovanie, ktoré v globále nie je vôbec zlé.

Nie je to prehnané?

Avšak nasilu podľahnúť tlakom a narušiť základnú štruktúru hlavného kvarteta postáv vyvoláva zamyslenie či to už neprekročilo únosnú hranicu. V seriáli vystupuje pomerne veľa postáv, priestor na rozdelenie jednotlivých skutočností je teda viac ako dostatočný. Preto vpísanie homosexuálnych čŕt mimozemšťanovi je tou hlavnou skutočnosťou prečo si divák bude chytať pri sledovaní za hlavu a neustále nútiť zamýšľať sa, či táto skutočnosť už nie je „trochu“ priveľa.

Inak je nová verzia Roswellu s podtitulom New Mexico (Nové Mexiko) je akousi stabilnou jazdou na istotu a Plec využila presne to, čo fungovalo v jej predchádzajúcich seriáloch. Keď zabehnutá šablóna zafungovala aj pri iných seriáloch, musí aj pri Roswelle. Vyzerá to tak, že táto stratégia naozaj funguje. Reboot pôvodného seriálu nesie aj mierne upravený príbeh a vykreslenie hlavných postáv nie je také jednoznačné, čo len podčiarkuje ambíciu dlhodobo zaujať divákov a nakrútiť viacero sezón.

Opäť tu je trojica mimozemšťanov v zložení Max (Nathan Parsons), Isobel (Lily Cowles) a Michael (Michael Vlamis), ktorí sa snažia zapadnúť do totálneho zapadákova. Max je ten správny, Isobel a Michael sú nejednoznační. Bojujú za seba, avšak majú pred sebou mnohé tajomstvá a činy, ktoré časom vyplávajú na povrch a to len prehĺbi priepasť medzi mimozemskými súrodencami. Do Roswellu sa po rokoch vracia Liz (Jeanine Mason), dávna Maxova láska. Opäť začne pátrať po záhadnej smrti jej drogovo závislej sestry a dostane sa na stopu aj pravej identity Maxa a jeho rodiny. Spočiatku sa rozohrá ten klasický príbeh lásky medzi Liz a Maxom, následne tvorcovia – celkom prekvapujúco a atraktívne – menia kurz.

Obaja k sebe cítia lásku, avšak v Liz víťazí pocit pomsty a myslí si, že Max je ten, ktorý zabil jej problémovú sestru. Samozrejme prsty v tom majú jeho súrodenci a nosná vražda skrýva v sebe omnoho viac a bude sa odhaľovať postupne. Hlavná hrdinka sa preto odvracia od Maxa a na vlastnú päsť pátra po pravde a v pätách má Kyla (Michael Trevino), ktorému do rúk padol odkaz mŕtveho otca a musí chrániť Roswell pred mimozemšťanmi.

K rozpoltenosti charakterov prispieva aj vykreslenie Isobel a Michaela. Jediná ženská zástupkyňa mimozemšťanov pôsobí naozaj nebezpečne, neskrýva svoje antipatie a neváha používať svoje schopnosti voči ľuďom. Je posadnutá tým, aby ich vláda nikdy nenašla a verí, že bude navždy šťastná so svojim manželom, ktorý samozrejme nič netuší. Michael je klasický „problémista“, večne nahnevaný, ukrivdený vyvrheľ, ktorý pátra po vlastnej minulosti. Zdanlivý citový kripeľ však skrýva veľkú lásku voči Tylerovi (Tyler Blackburn). Max je prototypom dobráka a toho správneho, ktorý ako šerif chráni mestečko pred rasovými útokmi a tlakom pred nelegálnymi imigrantmi.

Zaujímavé sú niektoré skutočnosti, ktoré príbeh ponúka. Nielen o tajomnej smrti mladej ženy spred desiatich rokov, ale predstavenie skutočnosti, že stroskotaní mimozemšťania sú mimoriadne nebezpeční. Po páde lietajúceho taniera vláda prišla na to, že tento druh je nebezpeční a tušia, že niektorí jedinci prežili. Je naozaj trojka nebezpečná a len číha na vhodnú príležitosť?

Jednoducho oddychovka

Roswell je klasická oddychovka, v ktorej divák nenájde hlboké myšlienky. Avšak dobre sa pozerá, epizódy majú spád, príbeh až na pár rušivých skutočností vôbec neruší. Ten, kto potrebuje vypnúť po namáhavom pracovnom týždni, nájde v tomto seriáli spoločníka, pri ktorom môže vypnúť a neriešiť zbytočné detaily. Navyše je veľká nádej, že seriál sa dočká pokračovania. Sledovanosť niekoľkých epizód je viac ako solídna a navyše televízia The CW ho po premiére hneď posiela do sveta. V našich končinách je Roswell dostupný hneď po premiére vďaka HBO a jeho platforme HBO GO.

TV Pravda: Slovenský film fičí vpred, hovorí herec Jiří Mádl, ktorý z hviezdy bláznivých komédií vyrástol na filmára (vysielané 1.2.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Roswell #Roswell: New Mexico