Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Totálne sklamanie! Mal to byť nový hit, skončil ako prepadák na okraji záujmu

Ľudská noha nevkročí nohou na „červenú“ pôdu Marsu. Teda nie v blízkej budúcnosti a v seriálovom svete. Streamovacia spoločnosť Hulu, ktorá má pod palcom napríklad oceňovaný Príbeh služobníčky, prekvapujúco zrušila svoju minuloročnú novinku The First s oscarovým Seanom Pennom v hlavnej úlohe. Práve tento seriál patril medzi najväčšie ťaháky jesennej ponuky.

01.02.2019 07:00
the first, Foto:
Niekedy má seriál všetko a z nejasného dôvodu ho diváci odmietnu. V prípade novinky The First nepomohol ani oscarový herec Sean Penn.
debata

The First bol ambicióznym a najmä jeden z najdrahších seriálov. Počas osemdielnej prvej série sa režisérskych stoličkách striedali zvučné mená na čele s Agnieszkou Holland. Možným sklamaním pre divákov bol fakt, že tento seriál nebol vesmírnou naháňačkou, ktorú očakávali. Išlo o pomerne ťažkú psychologickú drámu rozprávajúcu príbeh skupiny astronautov, každý s vlastným príbehom, ktorí na konci strastiplnej cesty budú prvými ľuďmi na Marse. Úvodná osmička epizód postupne odkrývala ich životné osudy, trápenia, radosti a misia k nášmu vesmírnemu susedovi bola len akousi vzdialenou kulisou.

Najväčšia dráma sa odohrávala na Zemi, keď sa prvá misia skončila tragicky a na scénu nastúpila druhá skupina na čele s Tomom Abernathym (Sean Penn), na nich sa upierali oči celého sveta. Tvorcovia sa zamerali na ľudskú stránku celej misie. Absolútne sa oprostili od tradičnej myšlienky vykreslenia astronautov ako nebojácnych hrdinov letiacich do nekonečnej temnoty. Zbúrali všetky mýty o výkladnej skrini amerického vesmírneho programu. Aj astronauti sú len ľudia, od ktorých sa očakávaná priam nemožný výkon.

A tak The First mapoval ich príbehy. Hlavný hrdina „bojoval“ so svojou závislou dcérou, ktorá sa po rokoch vracia domov, oboch ťaží smrť matky a manželky. Tá si vzala život pred očami malého dievčatka. Táto trauma navždy rozvrátila ich životy. Alebo je tu príbeh o úplne normálnej veci – materstve, keď astronautka vedome odkladá úlohy matky, riskuje manželstvo a je hnaná vidinou hrdinky. Prípadne sa rozvíja príbeh o oprávnenom strachu blízkych, tí riskujú všetko a musia jednoducho tolerovať poslanie svojich milovaných.

Ďalšou perličkou je aj fakt, že seriál sa odohráva v blízkej budúcnosti. V posledných rokoch pribúda čoraz viac eko odkazov v seriáloch, ktorí bijú na poplach a príbehy o zdecimovanej Zemi nie sú predmetom vzdialenej budúcnosti, ale už tej blízkej. V The First to nie je inak. Modrá planéta melie z posledného.

Veľkou devízou je vizuálne spracovanie. Všetko na Zemi vyzerá normálne, tvorcovia sa nepustili do žiadnych apokaliptických vízií. Len neustále upozorňujú na globálne otepľovanie a zmeny, ktorými v minulých rokoch museli jednotlivé krajiny bojovať. Plus súčasťou nie sú ani prehnané technické vychytávky, ale veci, ktoré majú reálnu šancu o pár rokov byť bežnou súčasťou života pozemšťanov.

Nejako to nefungovalo

Lenže tento seriál narazil na neodškriepiteľný fakt, že nie je pre masové diváka a to je zrejme dôvod, prečo Hulu dáva ruky od neho preč. Keďže nejde o akčný počin, tak divák nabudený prehnanými očakávaniami dá od neho ruky preč. Jednoducho povedané na tento seriál treba mať náladu a otvorenú myseľ. Potom sa divákom odkryje priam intímny a prepracovaný príbeh postáv, ktorý je zameraný na ich ľudskú podstatu a ide si tvrdo po psychologickej ceste bez väčšej akcie. Tá sa začne – paradoxne – až na záver, keď posádka opustí Zem.

Práve tu sa mala začať druhá séria, teraz je jasné, že táto misia na Mars sa končí na prahu našej planéty.

Mal Tomáš Maštalír strach pri nakrúcaní Trhliny? Čo ho desilo? Pozrite si exkluzívne video na TV Pravda!

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sean Penn #oseriáloch #The First #Hulu