Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Takto sa to robí! Seriáloví hrdinovia dokázali to, čo filmoví nie

Pred mesiacom sa obrazovkami prehnali obľúbení televízni superhrdinovia – Arrow, The Flash, Supergirl – v tradičnom prepojenom veľkom príbehu s názvom Elseworlds. Tvorcovia sľubovali, že na konci roka uvidia prepracovanejší crossover, ako v roku 2017, ktorý nezožal príliš veľa pozitívnej kritiky. Sľub dodržali.

09.01.2019 07:00
arrow, the flash, supergirl, Foto:
Veľké prepojenie seriálových hrdinov zabralo. Sledovanosť všetkých seriálov jednorázovo vzrástla.
debata

Navyše dali fanúšikom darček v podobe prísľubu veľkého prepojenia v roku 2019, čím nepriamo potvrdili, že spomínaná trojka seriálov bude naďalej pokračovať ďalšou sériou, hoci čoraz hlasnejšie sa hovorí o tom, že minimálne Arrow melie z posledného.

Producenti vylúčili z príbehu postavy zo seriálu Legends of Tomorrow, ten to má tento rok mimoriadne naklonené. Štvrtá séria má katastrofálnu sledovanosť a príbeh je ešte horší. Všetko naznačuje tomu, že práve tento seriál sa v máji „dočká“ oznámenia o svojom konci. Inak Legendy sa pravidelne pripájali k hrdinským kolegom, počas aktuálnych sezón je čoraz očividnejšia separácia. V konečnom dôsledku by to bolo aj v prospech veci, tento seriál sa mal už dávno skončiť. Navyše špeciálny crossover vytvoril priestor pre príchod nového hrdinu, respektíve hrdinky, tá je omnoho zaujímavejšia.

Dlhodobá príprava Elseworlds bola očividná od samotného začiatku trojdielneho príbehu. Scenár a pointy dovolili scenáristom sa poriadne vyblázniť a pre štandardne vykreslené postavy priniesť nový výraz. V deji sa objavilo niekoľko trefných narážok na rôznych hrdinov, ale najviac asi potešilo pripomenutie kultového seriálu Smallville. V zápletke so Supermanom sa diváci vrátili na rovnakú farmu, kde sa odohrával tento seriál a scény boli podfarbené úvodnou znelkou zo seriálu.

Pointou Elseworlds bolo prepísanie našej reality, ako skúšky pred prichádzajúcou katastrofou, ktorej príbeh rozpovie avizovaný crossover v závere roka 2019. Arrow a The Flash si vymenili úlohy, čo bol dobrý základ pre zaujímavé zápletky. Predstaviteľ Arrowa – Stephen Amell – sa ocitol v úlohe The Flasha a herec Grant Gustin bol zase zelený lukostrelec. Ich úlohou bolo najprv presvedčiť svoje tímy, že niečo nie je v poriadku a na pomoc si povolali aj Supergirl.

Na hrdinov čakali rôzne prekážky a nástrahy, nepriateľ Monitor so šialeným vedcom nechceli, aby hrdinovia opäť vyhrali. Preteky s nepriateľom striedali vtipné hlášky od tých, ktorí inak vo svojich seriálov majú kamennú tvár, čo len podčiarklo atraktivitu už všedných charakterov. Navyše sa vytvoril priestor pre sledovanie aj pre tých, ktorí inak tieto seriály nesledujú, keďže išlo o samostatný príbeh.

Producenti si vytvorili priestor, aby si upratali vo vlastnom superhrdinskom vesmíre. Vďaka Elseworlds uťali špekulácie o tom, že by sa do sveta seriálov vrátil Superman, ktorý sa sporadicky objavil v seriálu Supergirl a získal si veľkú obľubu. Jeho predstaviteľ Tyler Choechlin mužovi z ocele vdýchol akúsi ľudskosť a zatiaľ čo na strieborných plátnach sa éra Supermana končí, v seriáli mohol mať svetlú budúcnosť. Ani tu ju mať nebude. Scenáristi ho, aj s tehotnou Lois Laneovou, poslali mimo Zem, na novú kolóniu, ktorú vybudovali preživší Kryptončania.

Keď sa jedny dvere zatvárajú, iné sa zas otvárajú. To je prípad Batwoman v podaní herečky Ruby Rose. Práve tento crossover poslúžil ako skúška a test pre divákov, ako zareagujú na novú hrdinku. A zabralo to, koncom decembra už televízia The CW avizovala, že si objednáva pilotnú epizódu a je veľká šanca, že Batwoman od jesene 2019 sa pripojí k ostatným hrdinom. Pôjde o prvý LGBTI seriál s hlavným superhrdinom.

Fanúšikovia tohto žánru dostali to, po čom roky túžia v kinách a filmári nie sú schopní pripraviť film, ktorý by dôstojne spojil hrdinov z univerza DC Comics. V tomto smere je Marvel na míle ďaleko. Zaujímavé je, že to dokážu seriáloví tvorcovia so zlomkom rozpočtu a pritom to môže celé pôsobiť dôstojne a zaujímavo, aj napriek niekoľkým hluchým miestam a očividného naťahovaniu príbehu, aby sa vtesnal do troch 45 minútových epizód.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Arrow #Supergirl #The Flash #oseriáloch