Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Symbol amerického hrdinstva volá po morálke a tolerancii. Nefunguje to

Najväčšieho amerického hrdinu s veľkým S na hrudi netreba nikomu predstavovať. Superman sa desaťročia preháňa po filmových plátnach v rôznych variáciách, zalietal si aj v niekoľkých seriáloch. Už také ružové to nebolo s jeho kryptonskou sesternicou Karou alias Supergirl. Tvorcovia radšej siahli po oceľovom mužovi, ktorý bol väčšou istotou úspechu, dievča z ocele ťahalo za kratší koniec, hoci v komiksovom svete má bohatú históriu.

17.12.2018 07:00
supergirl, melissa benoist, Foto:
Tento rok Supergirl prišla s príbehom plným odkazov na morálku a toleranciu.
debata (7)

Pred niekoľkým rokmi sa konečne usmialo šťastie aj na ňu a stala sa súčasťou hitu Smallville a jeho siedmej série. Lenže počas vtedajšej televíznej sezóny sa rozpútal štrajk scenáristov a príbeh Supergirl sa stal fiaskom. Nadšenie veľmi rýchlo vystriedalo zdesenie, kam až tvorcovia dokázali dohnať dostatočne silný námet. Pred troma rokmi tvorcovia seriálov Arrow a The Flash sa rozhodli oprášiť slávu dievčaťa z ocele a zaradiť ju do superhrdinského vesmíru, ktoré budovali. A podarilo sa.

Vydaril sa aj kasting postáv, kde kraľuje herečka Melissa Benoist ako Supergirl a už zdalo, že táto postava zažije zlaté časy. Dokonca sa po prvýkrát v histórii kinematografie hovorí o tom, že Superman pôjde na druhú koľaj a na strieborné plátna priletí Supergirl v samostatnom filme. Po úspechu Wonder Woman s Gal Gadot a neúspechoch mužských hrdinov sa zdá, že žezlo na istý čas prevezmú ženy. Aspoň vo svete DC Comics.

Medzitým sa Supergirl etablovala v seriálovom svete a túto jeseň odštartovala už štvrtá séria. Tá však poriadne zakopla. Kde sa stala chyba? Už počas tretej série dostal padáka hlavný showrunner Andrew Kreisberg, keď sa prevalil jeho sexuálny škandál. Narýchlo sa do vedenia dostali noví tvorcovia a tí otočili kormidlo veľmi zlým smerom. Tretí rok vysielania seriálu bol skvelý, priam najlepší z doteraz vysielaných sezón.

Tým, že dej seriálu sa odohráva na alternatívnej Zemi, tak si mohli scenáristi dovoliť omnoho viac ako pri seriálových súrodencoch Arrowovi a Flashovi. Pracuje sa s pomenenými skutočnosťami na ich Zemi a najmä tento svet bojuje s existenciou rôznych mimozemských rás. Tieto zápletky by zrejme v „našej realite“ neprešli. Preto v tretej sérii tvorcovia proti sebe postavili dievča z ocele a Ničiteľku svetov Reign. Celá zápletka bola mimoriadne dobre vystavaná a zlo sa odhaľovalo postupne, najmä, keď ho mala Supergirl celý čas vedľa seba. Reign bola jej najlepšou priateľkou, ktorej mimozemské alter ego sa len postupne prebúdzalo a pohlcovalo vedomie nevinnej ženy.

Záver série bol už v kompetencii nových showrunnerov, ktorí celý príbeh dehonestovali a nevedeli mu dať pompéznu bodku, ktorú si priam pýtal. Namiesto toho rozohrali akúsi moralistickú dilemu, ktorá sa stala nosnou aj v práve vysielanej štvrtej sérii. Alternatívny svet bojuje s rastúcou agresivitou pozemšťanov voči mimozemským obyvateľom, ktorí majú rôzne schopnosti a rastie strach, že sa blíži deň, keď Zem ovládnu. Navyše sú bežní smrteľníci neustále ohrozovaní na živote, keď tieto bytosti medzi sebou bojujú a sú magnetom pre rôznych zloduchov.

Volanie po tolerancii

Najnovšie pokračovanie je postavené na diskriminácii, xenofóbii, obáv z budúcnosti. Je dobré, že sa tvorcovia snažia hovoriť o aktuálnych témach, ktoré hýbu svetom, ako je migrácia, problematika ľudských práv, ochrana hodnôt. Avšak tu zlyháva na celej čiare scenár, ktorý je katastrofálny, prvoplánový a dehonestuje posolstvá, ktoré sa snažia hrdinovia podsunúť prostredníctvom rôznych odkazov.

V príbehu rastie nenávisť pôvodných obyvateľov Zeme, čoho sa chopili vybraní jednotlivci, ale aj politici, ktorí laickú verejnosť ešte burcujú a vznikajú protesty a hnutia bojujúce proti mimozemšťanom. Dochádza k fyzickým atakom, diskriminácii a neraz idylické spolužitie sa mení na bojové pole. Tí, ktorí hlásajú triezvosť v názoroch, sú pranierovaní, miska váh sa nakláňa k primitívnejším pudom elementárneho prežitia a zachovania si doterajších istôt. Je to viac ako povedomé nielen zo súčasnej situácie v USA, ale aj v Európe.

Tvorcovia sa všemožne snažia hovoriť o nebezpečenstve, ktoré extrémne názory predstavujú a volajú po tolerancii, no v Supergirl to akosi nefunguje. Repliky, ktoré sú vkladné do úst nielen hlavnej hrdinke, ale aj ostatným v drvivej väčšine sú plné pátosu a tuctových vyhlásení a divák veľmi rýchlo zistí, že tu niečo nehrá. S pribúdajúcimi epizódami sa tento pocit len znásobuje a je čoraz výraznejší a absolútne rušivý. Tvorcovia si neustrážili tú tenkú hranicu medzi prirodzeným moralizovaním a trápnosťou.

Navyše sa štvrtá séria vysiela v úplne novom slote. Televízia The CW od októbra po prvýkrát vo svojej histórii spustila vysielanie vlastnej tvorby aj v nedeľu a v doteraz nevyskúšanom priestore ponúka divákom práve Supergirl a nové spracovanie Čarodejníc. Supergirl si vedie lepšie ako trio čarodejníc, avšak je sledovanosť klesá. Pomaly, ale iste sa neobratnejšie drží nad hranicou jedného milióna divákov, v nedávnej minulosti to bolo ešte o pol milióna viac. Ťažko posúdiť či klesajúce krivka je dôsledkom zlého námetu alebo nezvyku divákov sledovať programy tejto stanice v nedeľu. Možno je to mix oboch alternatív.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Supergirl #Melissa Benoist #oseriáloch