Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kedysi tomuto seriálu nikto nestíhal. Teraz sa mu poriadne zamotávajú nohy

Nadľudská rýchlosť sa nedá udržať naveky. Dôkazom je aj seriál The Flash, ktorý túto jeseň vstúpil do piateho roku vysielania. Niekdajší najsledovanejší seriál televízie The CW svojim výkonom predčil Arrowa, ktorý bol spúšťačom pri tvorení komiksových seriálov s dôrazom na temné a reálne vykreslenie. Kým zelený lukostrelec je tým najrealistickejším, Supergirl brnká na akúsi národnú nôtu a hrdosť, Legends of Tomorrow sa stali kreatívnym peklom, tak The Flash je ten „vedátorsky“ seriál, kde je všetko možné a fyzikálne zákony sa dajú ohnúť pomocou technológii budúcnosti.

12.12.2018 07:00
the flash, flash, grant gustin, Foto:
Piata séria The Flasha má našiapnuté byť dobrou. Problémom sú rôzne odbočky od hlavného deja a potom sa všetko zbytočne zamotáva.
debata

The Flash kedysi lákal rekordné davy k obrazovkám a bol prvým seriálom, ktorý reálne dokázal konkurovať univerzálne zameraným celonárodným televíziám. Tie časy sú preč. Pokles sledovanosti už predznamenala štvrtá séria, ktorá nepatrila medzi tie najlepšie, piata séria sa už nesie v polovičných hodnotách, ktoré seriál pred rokmi dosahoval.

Aktuálne si premiérové epizódy priemerne pozrie už len 1.7 milióna divákov, rating 0.6. Dvojmiliónovú hranicu prekročila len prvá epizóda najnovšej série. Zdá sa, že aj The Flash si musí zvyknúť na omnoho „pomalší“ výkon. Stále platí, že je najsledovanejším superhrdinským seriálom.

Úroveň jednotlivých sezón je pri každom spomínanom seriáli kolísavá, raz má dobrý rok, inokedy nie. Príbeh o Barrym Allenovi a jeho tíme sa snaží počas piatej série napraviť chyby jej predchodkyne, pričom tretia séria bola – bezpochyby – tá najlepšia. Počas štvrtej série bol zaujímavý len nepriateľ Flash tímu – The Thinker, ktorý veľmi dlho bol rovno o tri kroky vpred oproti zástupcom dobra a tvorcovia šikovne ukázali, ako môže hrdina zlyhávať. Vývoj postáv akosi nefungoval a nebavil, odhliadnuc od svadby hlavného hrdinu.

Aktuálna piata séria opäť púta pozornosť nielen protivníkom, ale zaujímavou zápletkou, ktorú ponúkla dcéra hlavného hrdinu Barryho Allena a jeho ženy Iris. Problémom je, že Nora prišla z budúcnosti do času, keď jej rodičia sú čerství manželia a ona nie je ešte ani na ceste. Prichádza napraviť akési krivdy z budúcnosti a zároveň ich nemôže prezradiť, aby nenarušila časové kontinuum. Scenár len veľmi opatrne, ale zas veľmi trefne podsúva rôzne zaujímavé náznaky, ktoré prirodzene navnadia na ďalšie sledovanie.

Tvorcovia sa vrátili k záhade, ktorú naznačila už prvá séria a následne sa od nej úplne upustilo. V blízkej budúcnosti ochranca Central City zmizne počas súboja s nepriateľom a titulky novín sú plné informácii o tom, že The Flash zmizol. Nikto nevie prečo a ako. Teraz dcéra z budúcnosti prichádza s informáciou, že najrýchlejší muž sveta sa viac neobjavil. Predtým sa predpokladalo, že na istý čas iba zmizol, ale niekedy sa vrátil. Scenár tak veľmi rafinovane podsúva možnosť, že tento seriál nečaká žiadny happy end.

Následkom zmiznutia červeného hrdinu vyrastá Nora bez otca, ktorého však celé mesto uctieva. Barryho pozná len z neuveriteľných historiek a múzea venovaného Flashovi. Zároveň má mimoriadne komplikovaný vzťah s matkou, čo je opäť prekvapujúca informáciami, keďže Iris z budúcnosti je vykreslená pomerne kontroverzne a je opakom samej seba z našej súčasnosti. Musia sa stať zásadné veci, keď sa jednotlivé postavy totálne zmenili.

Samozrejme tento návrat do minulosti, z pohľadu Nory, nie je náhodný a to je zároveň hlavná zápletka celej piatej série. Okrem toho, že chce spoznať svojho milovaného otca, ktorého má zidealizovaného, zrejme hľadá spôsob, ako zabrániť tragédii, ktorá jej zničila život. Nora zdedila gén a rovnako ako otec, tak aj ona je „rýchlik“, o svojich schopnostiach nikdy nevedela, lebo Iris ich jej v budúcnosti utĺmila a to je len vrchol ľadovca jej chladného vzťahu s matkou.

Navyše hlavný nepriateľ tejto série je opäť originálny. Zabijak s prezývkou Cikáda pomocou magickej dýky vraždí ľudí so schopnosťami a berie im ich. Problémom je, že Nora prichádza s informáciou, že Cikáda je jediný zabijak, ktorého Flash tím nikdy neporazil a v podstate prehral. Druhým „zádrheľom“ je fakt, že v Central City sa objavil až príliš skoro, mali s ním bojovať neskôr. Všetko nasvedčuje tomu, že príchod dcéry z budúcnosti chtiac-nechtiac mení skutočnosti a nikto nevie, čo sa zmení. Jedno je isté, nezostane kameň na kameni.

The Flash má našliapnuté opäť na dobrú sériu, príbeh šliape ako hodinky, je opäť zaujímavý, informácie sú dávkované postupne, cielene a vďaka premyslenému plánu tvorcov sa darí udržať pozornosť do ďalších epizód. Samozrejme je tu veľa odbočiek, najmä pri ostatných členoch Flash tímu, ktorí ťahajú za kratší koniec. Tieto prerušenia od hlavného deja sa dajú vydržať a počkať si na ďalšiu omrvinku, ktorá naznačí ďalší veľký zvrat.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #The Flash #Grant Gustin #oseriáloch