Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Sklamať dôveru divákov sa neoplatí. Tento seriál nekompromisne zaplatil

Niekedy silná značka nie je zárukou úspechu, to je aj prípad seriálu The Gifted, ktorý rozpráva príbeh o X-menoch, avšak bez X-menov. Kým na strieborných plátnach mutanti s rôznymi schopnosťami sú stávkou na istotu a prinášajú filmárom rekordné tržby, v seriálovom svete sa ešte nedočkali spracovania, ktoré by bolo dostatočné na tak obľúbených hrdinov ako sú X-meni.

10.12.2018 07:00
gifted, the gifted, Foto:
Najväčším pozitívom druhej série sú - paradoxne - záporné postavy.
debata

Televízia FOX spravila zo seriálu The Gifted highlight minulej jesene, o to väčšie bolo prekvapenie, keď už úvodná epizóda, ktorá zvyčajne má najvyššiu a rekordnú sledovanosť, takpovediac pohorela. Trailer k seriálu pritom bol prijatý pomerne kladne. Skalní diváci zrejme očakávali, že aj tu sa objavia obľúbené postavy z tohto univerza. Nestalo sa.

Tvorcovia si zvolili inú cestu a predstavili svet, v ktorom tí filmoví X-meni zmizli a nepriamo sa inšpirovali megaúspešným filmom Budúca minulosť. Dej sa sústredil na „obyčajných“ ľudí so schopnosťami a boj s vládou, ktorá sa rozhodla eliminovať mutantov, ktorí by mohli ohroziť svetový poriadok. Stanica očakávala, že k obrazovkám zasadnú milióny divákov, nakoniec si začiatok seriálu pozrelo ledva päť miliónov divákov a s týmto výsledkom prišla studená sprcha.

Studená sprcha

Keď už seriál začína s priemernými číslami, nedá sa očakávať, že to bude hit. A tak sa aj stalo. Priemerná sledovanosť trinásťdielnej prvej série bola tri milióny, čo je na celonárodnú televíziu v podstate prepadák. Marvel s Foxom dali seriálu ďalšiu šancu a prekvapujúco sa dočkal obnovenia na druhú sériu, ktorá odštartovala v septembri.

Problémom prvej série však bol samotný príbeh a vykreslenie jednotlivých postáv. Kto by očakával zbesilé súboje rôznych mutantov a ukážky skvelej akcie, opäť zostal sklamaný. Ústredná linka sa krútila okolo rodine Struckerovcov, ktorí utekali so svojimi potomkami pred vládou, aby neskončili pod zámkom. Tvorcovia nepochopili, čo sa od nich očakáva a z The Gifted spravili – nepochopiteľne – rodinnú drámu so všetkými pátosom a klišé čo k tomu patrí.

Nová lepšia séria?

Druhá séria od začiatku je iná. Očividne boli podmienkou ďalšieho pokračovania absolútne kreatívne zmeny, obsahové aj vizuálne. Seriál pôsobí inak a treba povedať, že lepšie, hoci sa čiastočne zachoval aj pátos z predchádzajúcej série v podobe Struckerovcov, ktorí zúfalo chcú získať späť svojho syna, ten sa vo finále 1. série k nim otočil chrbtom a pridal na stranu tých nesprávnych. A práve zdanliví záporáci sú tým najlepším, čo najnovšie pokračovanie ponúka.

Tvorcovia predstavili novú líderku hnutia Inner Circle – Reevu, ktorá má dosť utláčania mutantov a chce destabilizovať aktuálny politický systém a vytvoriť autonómne územie určené pre ľudí so schopnosťami, kde budú môcť žiť v mieri a nebáť sa, že skončia pod zámkom v podzemí. Reeva si buduje vlastný tím tých najsilnejších mutantov, ktorí budú postupne realizovať jej plán, kým obyčajní smrteľníci sú v zajatí vlastného strachu a pochodujú ulicami a žiadajú úplnú elimináciu ľudí s x-génom.

Nasilu vsunuté témy

Dej sa všemožne snaží podsunúť tému diskriminácie, podobne ako napríklad v seriáli Supergirl, prípadne porušovania dodržiavania ľudských práv. Ohrození bežní ľudia sú schopní všetkého zo strachu, že jedného dňa si mutanti nastolia vlastný svet a oni budú otrokmi. Divák má, paradoxne, viac pochopenia so zdanlivo negatívnymi postavami, ktoré chcú mať len svoje územie, svoj svet, kým vláda a ľudia bez schopností sú schopní tých najväčších zverstiev voči jedincom, ktorí ešte pred časom boli ich priatelia, susedia, milenci.

Do toho však zasahuje príbeh „tých dobrých“ mutantov, ktorí sa plahočia predmestiami, skrývajú sa v zabudnutých častiach mesta a chcú presvedčiť ostatných mutantov, aby dohoda s ľuďmi prebehla mierovou cestou, čo je čistá utópia. Plus do toho je pozornosť venovaná Struckerovcom, ktorí sú „zárukou“ katastrofálneho scenára a divák čaká, kedy zmiznú z obrazoviek.

Seriál sklamal dôveru divákov

Problémom druhej série je sledovanosť. Pošramotená dôvera voči divákom sa získava len veľmi ťažko späť a The Gifted tento boj určite nevyhrajú. Premiéru druhej série sledovalo len 2.5 milióna divákov, teda o polovicu menej ako začiatok celého seriálu.

Krivka však išla ešte nižšie počas ďalších týždňov, teraz pravidelne podlieza aj dvojmiliónovú hranicu a to je pre celonárodnú televíziu naozaj málo. Všetkým je jasné, že tento seriál tento rok už neprežije a nepomôže mu ani Marvel, ani veľká snaha tvorcov otočiť kormidlo.

Keby sa pozornosť ešte viac venovala kontroverznejšiemu obsahu a rozvinula sa polemika o tom, či tí zlí mutanti sú naozaj zlí a búrali by sa zabehnuté šablóny, ktoré musí celonárodná televízia prinášať, tak by sa dostavil aj požadovaný úspech.

Tomuto seriálu by prospel prechod buď na káblovú televíziu alebo ešte lepšie na niektorú streamovaciu platformu, kde by sa bez problémov mohli tieto námety bez problémov zrealizovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #X-Men #oseriáloch #The Gifted