Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Seriál, ktorý bol zdanlivo odpísaný, je teraz lepší ako kedykoľvek predtým!

Seriál Arrow stále nepatrí do starého železa, hoci ho tam mnohí už posielajú niekoľko sezón. Vďaka tomuto seriálu sa na televíznych obrazovkách odštartoval trend moderného spracovania komiksových hrdinov a paradoxne tieto postavy z prostredia DC Comics omnoho lepšie fungujú ako vo filmovom svete.

28.11.2018 07:00
arrow, stephen amell, Foto:
Herec Stephen Amell v siedmej sérii Arrowa sa musí zaobísť bez svojho alter ega, pyká za svoje činy vo väzení. Aktuálny príbeh je naozaj skvelý.
debata

Televízia The CW aj napriek haprujúcim posledným dvom sezónam nezlomila nad záhadným lukostrelcom palicu a počas aktuálnej siedmej série mu dopriala poriadny reštart a vyzerá to tak, že Arrow môže získať svoju zašlú slávu. Aby sa tak stalo, bude k tomu potrebovať aj podporu zo strany divákov, ktorí si však za posledné dva zbabrané roky odvykli sledovať cestu tohto superhrdinu.

Práve piata a šiesta séria sa stala terčom kritiky zo strany divákov, seriál sa dostal do kreatívnej slepej uličky a tvorcom sa nepodarilo z nej vyjsť. Výsledok bol nelichotivý. Niekdajší megahit stanice The CW sa stal iba priemerne, niekedy až podpriemerne sledovaný. Odchádzali pôvodné postavy, vracali sa zosnulé, prišli nové posily, ktoré nezaujali a z pôvodne realisticky vykresleného príbehu sa stala neriadená strela s absurdnými zápletkami. A tie diváci vo veľkom odmietli.

Lenže televízia sa Arrowa v žiadnom prípade nemôže vzdať, práve on bol základom pre budovanie veľkého televízneho komiksového vesmíru, z ktorého vzišlo niekoľko spin-off seriálov, ktoré majú viac-menej úspech a pokračujú ďalšie snahy ho rozšíriť. K Flashovi, Supergirl, Legends of Tomorrow pribudol Black Lightning a na svoje predstavenie čaká Batwoman, od ktorej si stanica veľa sľubuje.

Noví tvorcovia = svieži vietor

Aktuálna siedma séria Arrowa dostala nových tvorcov, ktorých úloha je jasná. Vrátiť sa k tomu, čo na začiatku seriálu fungovalo a spravilo z tohto hrdinu jeden z najlepšie spracovaných komiksov posledných rokov. Úloha to nebola ľahká, zápletky boli prekombinované, zle spracované, sledovanosť v úpadku. Preto si vzali len to najlepšie, čo predchádzajúce série zanechali. A to bol hlavný záporák Diaz, ktorý po prvýkrát nie je žiadne nadprirodzené individuum, ale prefíkaný a chladnokrvný mafián, ktorý dokonale vedel skomplikovať život aj neohrozeným hrdinom.

Šiesta séria sa končila veľkým odhalením, keď Oliver Queen (Stephen Amell) odhalil svetu svoju identitu a za vzatie spravodlivosti do vlastných rúk putoval za mreže výmenou za imunitu pre svojich blízkych a pomocníkov. Vo finálnom súboji sa mu nepodarilo poraziť ani Diaza a tak predchádzajúca sezóna končila netradične, dobro dostal na frak. Najnovšie pokračovanie už nastavilo po svojom, v novom šate a latka je veľmi vysoko. Arrow po rokoch je opäť pozerateľným seriálom, keď divák nesleduje hodinky, kedy sa to trápenie skončí.

Nové epizódy majú spád, sú pútavé, prekvapujúce, temné, plné beznádeje. Teda je znova aktuálny tón príbehu, ktorý je nezvyklý pre hrdinov, teda pre postavy, ktoré väčšinou sú morálnou autoritou. V očiach verejnosti je Arrow obyčajný kriminálnik, ktorý si svojvoľne vzal spravodlivosť do vlastný rúk.

Najnovšia séria je plná násilia

Hrdina je za mrežami, kde zažíva muky. Je medzi tými, ktorých roky posielal do väzenia a teraz bojuje o holý život a nádej, že opustí svet mreží je minimálna. Diaz opäť buduje svoje zločinecké impérium a autority sú naňho krátke. Bývali maskovaní hrdinovia, ktorí kedysi Arrowovi pomáhali zavesili masky na klinec a snažia sa pomáhať tou legálnou cestou. Dinah je policajná kapitánka, Laurel prokurátorka, John vedie operácie v tajnej organizácii ARGUS, Curtis je technickou podporou pri chytaní zločinov a Wild Dog prevzal východu detí na uliciach, aby z nich nevyrástli pochybné živly. Jedine Felicity bojuje, aby dostala svojho manžela z väzenia, navyše Diaz rozbehol vražednú pomstu. Chce mať hlavu manželky Arrowa a jeho syna.

Noví tvorcovia skvele rozbehnutý dej okorenili aj pohľadom do budúcnosti. Do piatej série bol tento seriál charakteristický pohľadmi do minulosti, tvz. flashbackmi, ktoré vysvetľovali cestu Olivera Queena za hrdinom. Od tejto série sa karta obrátila a vybrané scény ukazujú pohľad do budúcnosti, kde už dospelý syn Olivera Queena William pátra po stopách svojho otca a odhaľuje zaujímavé čriepky o tom, čo všetko sa v minulosti, v našej súčasnosti stalo.

Po rokoch je to opäť skvelý seriál

Najnovšie pokračovanie je po rokoch naozaj zaujímavé a originálne a veľmi rýchlo za sebou nechali prehrešky predchádzajúcich dvoch sérií. Problémom je však sledovanosť. Zatiaľ sa diváci späť nehrnú. Sledovanosť premiéry siedmej série bolo doteraz najmenej sledovanou premiérou. Pozrelo si ju len 1.4 milióna divákov, ostatné epizódy sa ledva držia nad hranicou jedného milióna.

Zlaté časy Arrowa, keď patril medzi najsledovanejšie seriály domovskej stanice sú dávno preč. Otázkou zostáva, či sa hrdina udrží na obrazovkách, čísla smerujú do hodnôt, ktoré mu nedávajú nádej na dlhodobé prežitie a vyzerá to tak, že táto séria, hoci je kvalitatívne na vysokej úrovni, môže predznamenať jeho koniec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Arrow #The CW #Stephen Amell #oseriáloch