Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Toto nikto nečakal. Zombíci chytili druhý dych, diváci nie

Seriál The Walking Dead zažíva deja vú, už veľmi dlho sa tak intenzívne nerozprávalo o tejto zombie dráme. Dôvod je jasný, najnovšia deviata séria, ktorá je vo vysielaní len od polovice októbra vzbudzuje nebývalé reakcie divákov. Dôvod? Reštart celého seriálu, odchod hlavnej hviezdy Andrewa Lincolna a začiatok úplne novej epochy.

18.11.2018 07:00
the walking dead, walking dead, Foto:
Deviata séria je plná zmien, najmä pozitívnych. Diváci sledujú úplne nový príbeh, pribudli nové postavy, aj nový nepriateľ.
debata

Za šesť – doteraz – odvysielaných epizód sa dej seriálu stihol posunúť o sedem a pol roka, rozluskla sa záhada okolo odchodu Ricka Grimesa a ostatná nedeľná epizóda predstavila úplne nový začiatok. Začiatok deviatej série sa oproti tej ôsmej posunul o rok a pol, aby noví tvorcovia si vytvorili dostatočný priestor na vymazanie starých chýb, ktoré predchádzajúci scenáristický tím napáchal a seriál tak stratil polovicu divákov.

Nová séria sa začala s úplne novou atmosférou, civilizácia položila nové základy, panoval mier a jednotlivé komunity začali žiť a v hre sa začala skloňovať aj budúcnosť. Prvých päť epizód poslúžilo len na uzavretie deja okolo Ricka Grimesa. Herec Andrew Lincoln sa rozhodol seriál opustiť a tvorcom doprial dostatočný priestor, aby napísali zaujímavý koniec. Čo sa aj stalo. Len málokto by tipoval, že táto postava prežije.

Televízia AMC prefíkane vymyslela plán, ako si v stajni ponechať svoju najväčšiu hviezdu a zároveň vytvoriť priestor pre absolútny reštart haprujúcej zombie drámy. Lincoln síce vo Walking Dead skončil zdanlivou smrťou, jeho príbeh však bude pokračovať. Stanica s touto postavou odštartuje ďalšiu fázu rozširovania zombie sveta a Rick dostane minimálne filmovú trilógiu.

Šiesta epizóda bola tou zlomovou, bola prvou bez Ricka a dej sa posunul o šesť rokov. Tvorcovia si pripravili naozaj štedrú nádielku pre skalných divákov, ktorý nezlomili nad seriálom palicu. Vytvorili sa nové zápletky, nové spojenectvá, nové páry, nové postavy, nová dynamika a konečne sa scéne sa objavil obávaný nepriateľ, ktorý v komiksovej predlohe patrí k tým najlepším – Našepkávači (Whisperers). Je to nebezpečná komunita, ktorá údajne vie ovládať hordy chodiacich mŕtvol a najslabší jedinci sú súčasťou stád a majú na sebe kožu živých mŕtvych. Popritom patria medzi tých najnebezpečnejších protivníkov.

Nové základy pre „nové“ The Walking Dead sú postavené poriadne pevne a tvorcom sa podarilo nemožné, vrátiť zašlú slávu. Dej pôsobí atraktívne s veľkým potenciálom. Odchod Ricka Grimesa seriálu, paradoxne, prospel. Pozornosť sa rozptýlila na ostatné postavy, pričom pozíciu lídra by mal prebrať Daryl (Norman Reedus), Michonne (Danai Gurira) a Carol (Melissa McBride).

Len škoda, že druhý dych nechytili so seriálom aj diváci. Dalo by sa predpokladať, že rozlúčkovú epizódu s Rickom Grimesom a následne nový začiatok si pozrie rekordný počet divákov. Nestalo sa. Piatu epizódu si pozrelo len 5.41 milióna divákov, teda štandardná hodnota, ktorú deviata séria dosahuje. Nekonal sa žiadny skor nahor, ani nadol. Odchod Ricka nechal divákom chladnými. To isté platí aj pre šiestu epizódu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Walking Dead #Andrew Lincoln #Norman Reedus #THE WALKING DEAD #oseriáloch