Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Totálny krok vedľa! Nové Čarodejnice sú nepozerateľný a trápny miš-maš

Máloktorý seriál spôsobil toľko protichodných reakcií ako legendárne Čarodejnice (Charmed), ktoré sa vrátili na televízne obrazovky s novým spracovaním. Televízia The CW dlhodobo pracovala na novej podobe kultového seriálu a po niekoľkých neúspešných pokusoch sa návrat podaril, symbolicky, na dvadsiate výročie od premiéry. Či to je však dôvod na nejakú oslavu je viac ako otázne.

14.11.2018 07:00
debata (1)
Nové spracovanie je plné mágie, no čarovné... Foto: The CW
charmed, čarodejnice, Nové spracovanie je plné mágie, no čarovné rozhodne nie je.

Sezóna revivalov starých seriálov je čoraz silnejšia, preto nebolo prekvapením, keď voľba padla aj na Čarodejnice. Po ich návrate už roky volali skalní fanúšikovia a verili, že sa podarí zrealizovať návrat pôvodného seriálu. Niekoľko rokov sa hovorilo o tom, že by sa sestry Halliwellové mohli vrátiť, to ešte sa ešte o ére revivalov ani nechyrovali. V hre bol dokonca aj televízny film, neskôr aj miniséria.

Nádeje divákov boli o to väčšie, že svoju účasť potvrdila aj herečka Shannen Doherty alias Prue, ktorú zo seriálu vyhodili po tretej sérii kvôli jej konfliktnému správaniu. Urazená herečka sa odmietla ukázať aj v úplne poslednej epizóde, keď Čarodejnice končili ôsmou sériou. Po rokoch emócie vychladli a Doherty bola priam nadšená, keby sa mohla objaviť v novom pokračovaní. Proti neboli ani jej televízne sestry Alyssa Milano (Phoebe), Holly Marie Combs (Piper) a Rose McGowan (Paige), ktorá od štvrtej série vyplnila dieru po Prue. Lenže nastal problém, žiadna z televízií nemala záujem o návrat a streamovacie platformy neexistovali. Z návratu teda vzišlo.

Dlhá cesta návratu

Prvé reálne náznaky sa objavili pred dvoma rokmi, keď televízia The CW oznámila, že Čarodejnice sa určite vrátia, jedným dychom dodala, že sa neráta s účasťou pôvodného obsadenia a tento fenomén chce priblížiť novému publiku, preto chce pripraviť úplne novú verziu s novým obsadením. Proti boli nielen fanúšikovia, ale aj samotné herečky, ktoré neskrývali sklamanie. Začali sa práce na „retro“ Čarodejniciach. Dej sa mal odohrávať v 70-tych rokoch minulého storočia a mal teda predchádzať udalostiam z pôvodného seriálu, aby nevznikla potreba angažovať sestry Halliwellové. Nakoniec stanica túto ideu zamietla. Bolo nutné spraviť z Čarodejníc výsostne súčasný seriál, aby lákal atraktívnu cieľovú skupinu.

V polovici októbra sa preto predstavili sestry Veraové, pričom nadšenie z ich príchodu vystriedalo len zdesené škrípanie zubami. Nové Čarodejnice s pilotnou epizódou veľa vody nenamútili a magický seriál spôsobil len rozčarovanie divákov. S pôvodným seriálom má spoločný iba názov a ideu jednotlivých charakterov. Všetko ostatné je nové. Začiatok príbehu ukazuje bezstarostný život len dvojice sestier, Mel (Melonie Diaz) a Maggie (Sarah Jeffery), ktorých matka je aktívna čarodejnica a svoj druhý život tají.

Po jej záhadnej smrti sa mladé dievčatá dozvedajú, že sú predurčené poraziť zlo, ale aj to, že majú tretiu sestru Macy (Madeleine Mantock). Musia spojiť sily, vytvoriť silu troch a s pomocou svetlonosa Harryho (Rupert Evans) si osvojiť svoju moc a byť dostatočne silné, keď si démoni z Podsvetia pre nich prídu.

Námet vyzerá celkom zaujímavo a podobne ako pôvodný seriál, problém seriálu nastal, keď dostal vizuálnu podobu a narážky na Trumpa, súboja medzi pohlaviami, sexuálne obťažovanie. Základným problémom je kasting jednotlivých postáv, ten je jedným slovom katastrofálny. Vzhľadom na to, že za novými Čarodejnicami stojí tím tvorcov zo seriálu Jane, the Virgin, tak sa diváci dočkali akejsi latino verzie seriálu, na tom by nebolo nič zlé, keby si tvorcovia postrážili herecké kvality herečiek.

Zlé obsadenie

Najsvetlejším bodom z hereckého obsadenia je Macy (Madeleine Mantock) a svetlonos Harry (Rupert Evans). Obaja herci sú naozaj veľmi príjemným spestrením a ťahajú neschopné duo v podaní herečiek Sarah Jeffery a Melonie Diaz. Práve posledná menovaná je tým najslabším článkom. Jej angažovanie je priam záhadou, jej prejavy, mimika sú otravné asi po dvoch minútach jej účasti v prvej epizóde a nejeden skeptik začne dúfať, že práve táto postava by sa mohla stať prvou obeťou nejakého démona, nech len rýchlo zmizne z obrazu, aby sa trápenie na oboch stranách barikády skončilo.

Nové Čarodejnice sa, pochopiteľne, nevyhli porovnávaniu. Macy je „akože“ Prue, mysľou hýbe predmetmi, Mel je Piper – zastavuje čas, Maggie dostala schopnosti ako Phoebe a teda číta myšlienky ostatných. Tu sa prepojenie s pôvodným seriálom končí. Jednotlivé charaktery sú na míle vzdialené od tých, ktoré by skalný divák očakával. Okrem najlepšieho herectva, sa v postave Macy skrýva aj najväčší potenciál. Je vedkyňa a k celej téme čarodejníctva pristupuje cestou racionálneho myslenia, čo je asi to najlepšie a najoriginálnejšie z celej plejády absurdít, ktoré začiatok seriálu ponúkol. Mel, ktorá preferuje ženy, je zaprisahanou feministkou a najmladšia Maggie je opakom oboch sestier. Je povrchná, zaujímajú ju kamarátstva, móda, aby bola obľúbená. Tvorcovia ju intelektuálne vykreslili veľmi zle. Pôsobí reálne hlúpo ako nejaká „pribrzdená pipina“.

Novým Čarodejniciam je vyčítaná aj absencia... Foto: The CW
charmed, čarodejnice, Novým Čarodejniciam je vyčítaná aj absencia charizmy. Zľava herečky: Melonie Diaz (Mel), Madeleine Mantock (Macy), Sarah Jeffery (Maggie).

S týmto rozložením charakterov sa trio čarodejníc musí veľmi rýchlo zladiť, lebo Podsvetie ožilo a dozvedelo sa, že môže vzniknúť nová sila Troch. Tu nastal ďalší problém deja, ktorý je vykreslený veľmi povrchne, banálne, neuveriteľne, až trápne. Najprv je matka čarodejníc vykreslená ako milujúca osoba, ktorá v láske vychováva svoje dcéry. Po jej smrti ako dcéry veľmi rýchlo na ňu zabudli, nekonal sa smútok. Razom k nim pripochodovala tretia sestra, o ktorej ani netušili, stačilo pár minút a už boli zladené, priam najlepšie priateľky a vedeli prijať celoživotný záväzok byť čarodejnicami a zabiť prvého démona. Celé tieto reálie boli „prirodzené ako umelý necht“. Hľadať nejakú hĺbku postáv? Zabudnite! To sa už do úvodnej epizódy nezmestilo.

Krok vedľa

Tvorcovia poriadne šliapli vedľa, nielen vykreslením charakterov, zvolením herečiek, ale aj spracovaním. Celé to pôsobí akoby to zlátali na kolene za niekoľko týždňov. Celým týmto počinom dehonestovali odkaz pôvodného seriálu a je hanbou spájať tento seriál s tým, ktorý pred dvoma dekádami bol prelom v televíznej zábave.

Pôvodné Čarodejnice, hoci na začiatku, tiež mali svoje muchy, mali charizmu a akési čaro, ktoré sa postupne len zúročovalo. Diváci milovali príbehy sestier Halliwellových a tvorcom sa podarilo vytvoriť vlastný svet mágie. Nové spracovanie nemá nič z toho a je len veľmi otázne, či niekedy to aj bude mať. Základy sú veľmi zle postavené a potom sa veľmi ťažko budujú ďalšie elementy, ktoré budú vo výsledku úspechom seriálu.

Nasilu sa vyhýbať elementom z pôvodného seriálu sa ukázalo ako kardinálna chyba. Keď je niečo staré, tak to neznamená, že je to aj zlé. Pôvodný seriál je výborným základom, najmä v časoch, keď sledovanosť a životnosť seriálov sa skracuje a tvorcovia by skôr mali sem-tam staviť aj na istotu a zmixovať ju s niečím novým. Hovorí sa, že aj negatívna reklama je reklama, pri Čarodejniciach to naozaj platí.

Televízia The CW tomuto počinu naozaj verí, prvýkrát v jej histórii začala totiž vysielať pôvodnú tvorbu aj počas nedele a to neistého slotu predsunula trio čarodejníc. Prekvapujúco dosiahli, na pomery tejto stanice, výbornú sledovanosť. Premiéru si pozrelo až 1.5 milióna divákov s ratingom 0.5 a Čarodejnice sa stali najsledovanejšou novinkou tejto televízie. To, že im verí svedčí aj o tom, že rozšírila prvú sériu na plnohodnotnú 22-epizódnu sezónu a už teraz je jasné, že – minimálne – prvá séria bude dlhšia ako pôvodne zamýšľané trinásťdielne dobrodružstvo. Otázne je, či sa úroveň seriálu s pribúdajúcimi epizódami bude zvyšovať a tvorcovia sa poučia z chýb, ktoré sú im vyčítané. Nateraz je to stále míľový krok vedľa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #Charmed #Čarodejnice