Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Niekdajší hit má problém. Svet už nebaví sledovať pochodujúce živé mŕtvoly

Začiatkom októbra odštartovala už deviata séria The Walking Dead z dielne televízie AMC. Seriál, ktorý pred pár rokmi lámal rebríčky sledovanosti, teraz padá strmhlav nadol. Z niekdajšieho seriálového tigra, je teraz neškodný predátor.

25.10.2018 07:00
walking dead, the walking dead, zombie, Foto:
Deviata séria bude míľníkom. Do šiestej epizódy bude v nej účinkovať Andrew Lincoln (Rick), následne seriál opustí a zombie dráma začne novú epochu.
debata (1)

Diváci zrejme nedajú zombie dráme druhú šancu, po predchádzajúcich dvoch nezvládnutých sezónach. Zvedavosť publika neoživil ani fakt, že seriál prevzali noví tvorcovia, ktorí poňali najnovšiu sériu ako nový začiatok. Premiéru najnovšieho pokračovania si pozrelo už len 6 miliónov divákov, The Walking Dead stratil medziročne polovicu divákov. Od siedmej série, keď nastal kreatívny zlom, zombíci prišli o desať miliónov divákov.

Všekto nasvedčuje tomu, že vysoké číslo série si pýta svoju daň a diváci neveria, že noví showrunneri prinesú svieži vietor do deja. Šablóna, keď skupina preživších stále hľadala bezpečné útočisko, ktoré zničil nejaký nepriateľ, aby ďalej bezcieľne putovali a do toho mali v pätách hnijúce mŕtvoly a nejakého záporáka, ktorý pravidelne zabíjal nejaké postavy, už jednoducho nebaví. Ak má tento formát prežiť, potrebuje zásadné zmeny a potom si môže pýtať dôveru publika.

Deviata séria sa začala veľmi sľubne, takmer dvojročný posun v deji výrazne pomohol celkovému vyzneniu nových reálií a atmosféry. Je viac ako zjavné, že „nový začiatok“ chce zabudnúť na staré chyby a dať za nimi hrubú čiaru. Seriál sa zmenil nielen vizuálne, ale aj obsahovo. Už to nie je beznádejná hra na mačku a myš, boj o prežitie. Teraz je to príbeh, keď sa zdecimovaná civilizácia začína vzmáhať a to so sebou prináša patričné problémy. S relatívnym blahobytom a bezpečím sa objavujú klasické ľudské vlastnosti ako závisť, intrigy a mocenské boje.

Úvodné epizódy veľkoryso ukázali, ako komunity budujú bezpečné osady, znova sa zakladá výmenný obchod, funguje poľnohospodárstvo. Nie každému sa však darí a z toho plynú trenice a eskaluje napätie. Najmä v bývalej kolónii, ktorú viedol Negan. Spasitelia sa síce podriadili po porážke novému lídrovi Rickovi, mnohí z nich sú zástancami starých čias.

Navyše postupne graduje aj skrytý konflikt medzi Rickom a Maggie, tá prahne po pomste a trpezlivo vyčkáva na správny čas, keď bude môcť zrealizovať svoju formu spravodlivosti. Nastolený mier dovolil ostatným začať žiť svoje životy, družiť sa, budovať priateľstvá a prvá epizóda bola dokonalým exkurzom do sveta, kde znova zrodila nádej. Správne sa dá tušiť, že všetko je len ticho pred búrkou.

Síce sa riešia aj politické témy, budovanie pravidiel, zákonov, ľudia volajú po poriadku, aby sa začali budovať základy pre svet, ktorý zanikol po zombie apokalypse. Každý očákáva najväčší zvrat, ktorý nastane v 6. epizóde. Práve v nej skončí účinkovanie herec Andrew Lincoln (Rick Grimes) a odíde aj herečka Lauren Cohan (Maggie).

The Walking Dead začalo reštart veľmi sľubne. Atmosféra funguje, je vidno snaha posunúť osudy vpred, na atraktivite berie kopec zbytočných dialógov, ktoré zbytočne predlžujú stopáž. Preč sú tie časy, keď zombie dráma si mohla dovoliť 60 a viac minútové epizódy. Úplne stačí štandardný rozsah (42 minút), seriál si nemôže dovoliť prinášať zbytočnú vatu, musí presvedčiť niekdajších divákov, aby sa vrátili a k tomu je potrebné svižný a originálny dej, nebude sa báť riskovať s rôznymi zápletkami a nebude len bezduchým putovaním zdecimovanou krajinou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Walking Dead #Andrew Lincoln #AMC #THE WALKING DEAD #oseriáloch