Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kedysi hrdina, dnes iba tieň. Arrow strieľa už naslepo

Seriál, ktorý dobre poznajú aj Slováci, sa vracia s novou sériou. Tá bude prelomová, bude musieť presvedčiť, že seriál má ešte budúcnosť.

15.10.2018 07:00
debata
Nová séria bude mimoriadne násilná. Televízia... Foto: The CW
arrow, stephen amell, Nová séria bude mimoriadne násilná. Televízia musela niektoré pasáže prerábať, lebo sa nehodili do celonárodnej televízie.

Kedysi bol Arrow hitom a hrdinom, ku ktorému diváci vzhliadali. Svojim novým spracovaním začal novú éru v seriáloch, keď kopíroval trend z filmov. Televízia The CW pred rokmi spravila temné a tajomné spracovanie, ktoré fanúšikom učarovalo. Preto krátko po úspešnom štarte začali vznikať spin-off seriály a teraz má stanica vytvorený ojedinelý a fanúšikmi vysnívaný prepojený superhrdinský vesmír. Lenže s pribúdajúcimi seriálmi bolo čoraz zreteľnejšie, že tvorcovia akosi nestíhajú a úroveň jednotlivých sezón bola ako na hojdačke.

Prešľapom sa nevyhol ani Arrow, ktorý postupne menil aj svoj vizuál. Ten sa musel prispôsobiť seriálom, ktorým položil základ. Preto sa zelený lukostrelec postupne zmenil a jeho realistické spracovanie sa stalo minulosťou. Do deja pribudli nadprirodzené prvky, alternatívne vesmíry, návrat zosnulých postáv a svoje čaro stratil. Z pôvodného hrdinu zostal iba tieň.

Navyše piata a šiesta séria nepochodili v priazni divákov. Práve vtedy sa prejavili viaceré zmeny v obsadení, keď tvorcovia experimentovali s odchodmi hlavných postáv, len aby ich časom opäť vrátili k životu. No niektoré odišli natrvalo. Nahradili ich nové, ktoré veľa sympatií nezozbierali. Dejovo bol rozdiel medzi sezónami takmer nebadateľný. Stále sa točil iba o tom, kto odhalí Arrowa a či Oliver Queen zavesí svoje superhrdinské ja na klinec. Do toho sa objavilo priehrštie epizódnych postáv, nezáživný záporáci a divákov to nenechalo chladnými.

Sledovanosť išla strmhlav dole, najmä počas predchádzajúcej série, keď výkon seriálu z priemerov neraz klesol do podpriemerov a jednotlivé epizódy začali oscilovať už len okolo jedného milióna divákov.

Televízia si nemôže dovoliť, aby Arrow stroskotal. Žiadny zo superhrdinských seriálov. Dlhodobo a starostlivo budovaný vesmír musí pokračovať, ešte aspoň sezónu alebo dve.Od siedmej série dostáva nový tím tvorcov, ktorý chce prinávratiť seriálu zašlú slávu. Je zaujímavé, že sa z výmeny showrunnerov stáva akýsi trend, keď zjavne zúfalé televízie sa snažia udržať „nažive“ svoje haprujúce seriály.

A vyzerá to tak, že snaha sa podarí. Arrow sa vracia tam, kde začínal. Atmosféra je temná, bezútešná a beznádejná. Hrdina je vykreslený ako zraniteľný hrdina, ktorý sa ocitol za mrežami medzi zločincami, ktorých tam roky dostával a nádej na prepustenie neexistuje. Jeho identita je prezradená a zákony sú neúprosné, vzal spravodlivosť do vlastných rúk, musí pykať.

Táto sezóna bude pre Arrowa zlomová. Všetko nasvedčuje tomu, že ak sledovanosť nespamätá, nebude iná možnosť, ako poslať tohto hrdinu do výslužby. Noví tvorcovia však prinášajú niečo, čo diváci dlho nevideli a ak mu dajú druhú šancu, nebudú ľutovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Arrow #Stephen Amell #oseriáloch